Пісно, але смачно і корисно

05.03.2014
Пісно,  але смачно і корисно

Продукти для «пісного раціону»: вибір за вами. (з сайта zdorovia.com.ua)

З минулого понеділка у православних християн розпочався великий піст, який вважається найсуворішим. Як зробити так, аби, не порушуючи канонів, водночас не зашкодити здоров’ю? Великий піст — добра нагода для організму очиститися, нормалізувати масу тіла, кажуть дієтологи. А також зменшити рівень холестерину, вивести шкідливі речовини, які осіли у жировій тканині, покращити роботу клітин і взагалі — «оновити» не лише своє тіло, а й душу, оскільки потрібно свідомо відмовитись від багатьох непотрібних речей.

Лікарі радять у цей період харчуватися п’ять разів на день: мати три основні прийоми їжі (сніданок–обід–вечеря) та два перекуси (другий сніданок і полуденок). Оскільки у Великий піст не вживають продукти тваринного походження, а це білкові продукти, дієтологи радять замінити їх відповідниками рослинного походження. Білкові продукти мають бути у кожному прийомі їжі. Овочі та фрукти необхідно вживати як у сирому, так і у тушкованому (вареному) вигляді для кращого засвоєння.

— Наприклад, на сніданок можна з’їсти вівсяну кашу із вівсяними висівками, насінням льону, горіхами та сухофруктами, — рекомендує лікар–дієтолог Оксана Скиталінська. — Запити краще соєвим йогуртом із ягодами (йогурт можна приготувати вдома із застосуванням закваски), какао з мигдалевим молоком (мигдалеве молоко також можна приготувати вдома). Другий сніданок — хлібці зернові із смородиновим варенням та горіхами, чай з лимоном та медом. Обід: крем–суп iз білих грибів із сухариками; пюре з квасолі із соєвими биточками в томатному соусі та тушкована морква; зелений салат з оливковою олією, бальзамічним оцтом, помідором та кедровими горішками; узвар із суміші сухофруктів.

На полуденок можна взяти йогурт соєвий із цільнозерновою булочкою, кілька шматочків чорного шоколаду, печене яблуко. На вечерю — тушковані гриби, налисники з гречаного та лляного борошна (для цього треба змолоти насіння льону в порошок) із варенням, а також чай з липи, м’яти з медом. Перед сном випийте кефір iз мигдального молока (його можна приготувати самостійно з використанням кефірної закваски).

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ

Лікарі нагадують: є певна категорія людей, яким постувати шкідливо. Наприклад, дітям до 18 років, організм яких формується, тому потребує збалансованого і раціонального харчування. Не можна суворо обмежувати раціон літнім людям, вагітним, матерям–годувальницям, тим, хто недавно переніс операції, має цукровий діабет, порушення обміну речовин, загострення недуг шлунково–кишкового тракту, нирок, проблеми з кров’ю.