Одкровення неадекватного агресора

05.03.2014
Одкровення неадекватного агресора

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Нахабне вторгнення російських військ на територію України збурило весь світ, тож після кількаденного мовчання прокоментувати ситуацію в Криму нарешті вирішив і сам її призвідник — президент Росії Володимир Путін. Зібравши з цього приводу спеціальну прес–конференцію (яку він сам назвав «бесідою з журналістами»), ВВП більше години роз’яснював «співбесідникам», що «насправді» відбувається в іншій державі і чому без «дружнього» втручання Москви братньому українському народу самостійно вирішити свою долю не вдасться.
Щоправда, вводити війська в Україну Путін поки що не збирається. Але якщо доведеться — то «залишає за собою таке право». Що ж до тих загадкових хлопців у камуфляжі, які захоплюють українські військові частини в Криму — то це, за словами господаря Кремля, винятково «загони самооборони». Чому у формі, підозріло схожій на російську? На це у Володимира Володимировича є пояснення: «А ви подивіться на пострадянський простір. Там повно форми, яка схожа... Підіть у нас у магазин, і купите будь–яку форму».
Загалом, слухаючи лідера однієї з найбільших і найпотужніших держав світу, хвилюватися доводилося вже не просто за Україну — за увесь світ. Спокійно і зважено (хоча обличчя підозріло нервово смикалося), як це притаманно переконаним у своїй адекватності пацієнтам психіатрів, розпорядник одного з найпотужніших на планеті ядерних арсеналів озвучував не просто пропагандистську продукцію найнижчого штибу, а вже геть відверті нісенітниці.

Про зміну влади в Україні

Той факт, що в Україні відбувся «антиконституційний переворот і збройне захоплення влади», на думку президента Росії, беззаперечний для всіх. «Питання в мене є, на яке не можу відповісти ні я, ні мої колеги: навіщо це зроблено?» — «нєдоумєваєт» Володимир Володимирович. І озвучує вже не новий «темник» російської влади: Віктор Янукович за посередництва міжнародних спостерігачів підписав з опозицією угоду про фактичну здачу влади, погодився й на дострокові вибори, і на повернення до Конституції 2004 року, і навіть на виведення силовиків із Києва — а його так безсовісно підманули. Щойно чинний глава держави поїхав до Харкова у якихось своїх справах — захопили його резиденцію, уряд і взагалі.

Той факт, що його представник угоду Януковича з опозицією завізувати відмовився (тобто Москва вважала її неприйнятною), кремлівського очільника не бентежить. Більше того: за словами Путіна, він умовляв екс–Президента України не виводити міліцейські сили зі столиці — тобто, фактично, не виконувати умови тієї самої угоди, яку тепер ставить у приклад.

Про українську владу

«Чи є сьогоднішня влада в Україні легітимною? Парламент — частково так, усі інші — точно ні. Юридично є тільки один легітимний Президент. Зрозуміло, що в нього немає ніякої влади. Але суто юридично легітимним є тільки Янукович.

Що нас турбує більше за все? Ми бачимо розгул нео­нацистів, націоналістів, антисемітів, який зараз відбувається в деяких частинах України, в тому числі і в Києві... Одного з чинних «губернаторів» прикували на площі ланцюгами до якихось споруд і зимою обливали водою. Потім його заточили в підвал і катували. Це що — демократія? До речі, він був призначений зовсім недавно — думаю, навіть украсти–то нічого не встиг».

«Ми готові підтримати легітимно обрану владу, але в таких умовах там може вискочити хто завгодно. Націоналюга якийсь».

«А взагалі, я Майдан підтримую в тому, що вони хотіли змінити корумповану владу».

Про право на введення військ в Україну

«Поки що необхідності введення військ немає. Але можливість така є. До речі, наші навчання, які були недавно проведені, ніяк не пов’язані з подіями в Україні, вони планувалися ще раніше.

Що може стати приводом для використання збройних сил [на українській території]? Це, звісно, крайній випадок, просто крайній.

Як ви знаєте, у нас є пряме звернення чинного і легітимного Президента України Януковича про використання збройних сил для захисту життя, свободи і здоров’я громадян України.

(...) А коли захопили будівлю Партії регіонів? Вийшли двоє–троє співробітників, технічний персонал, один інженер і сказав нападникам: «Хлопці, нас відпустіть, жінок відпустіть, будь ласка. Я — інженер, я взагалі не маю до політики ніякого відношення». І його тут же на очах натовпу пристрелили. А другого такого самого загнали в підвал, закидали «коктейлями Молотова» і спалили живцем.

От такий от «бєспрєдєл» і турбує громадян України у східних і південних регіонах. І якщо ми побачимо, що такий «бєспрєдєл» починається у східних регіонах, якщо люди попросять нас про допомогу, то ми залишаємо за собою право використати всі наявні у нас засоби для захисту цих громадян. І вважаємо, що це цілком легітимно».

Про Крим

Також Путін переконаний, що в разі приходу російських «визволителів» українські війська будуть на одному боці з російськими. Як приклад він наводить ситуацію в Криму: «Зверніть увагу, там немає жодного пострілу, жодної жертви. А там же люди блокували збройні підрозділи, домовлялися з ними про те, що вони повинні підкоритися волі народу.

Таким чином, напружена ситуація в Криму, пов’язана з можливим застосуванням збройних сил, була вичерпана — єдине що ми зробили, це посилили охорону наших збройних об’єктів, бо їм постійно надходили погрози. Ми вже бачили, що в Крим підтягуються бойовички з націоналістичних організацій...»

Про деякі призначення в Україні

«У східні регіони почали призначати «губернаторами» олігархів, мільярдерів. Звісно, люди цього не приймають. У Дніпропетровську пана Коломойського привели до влади. Але це просто унікальний пройдисвіт. Він навіть нашого олігарха Абрамовича «надув» два чи три роки тому на кілька мільярдів доларів».

Про можливі санкції щодо Росії з боку інших держав

«Про наслідки цих санкцій мають думати передусім ті, хто їх збирається вводити. Ми вважаємо наші дії цілком обґрунтованими, а всякі погрози в бік Росії — контрпродуктивними і шкідливими».

Щодо відмови всіх семи лідерів країн «Великої вісімки» від участі в саміті цього утворення в Сочі, то Путіна вона не хвилює: «Не знаю. Ми готуємося до «вісімки», готові будемо прийняти наших колег у себе. Якщо вони не захочуть приїздити — ну й не треба».

Про Майдан

На відміну від «кримської самооборони», яка, на думку Путіна, придбала свою російську форму в магазині, на київському Майдані діяли «люди, добре підготовлені на відповідних базах у Литві, Польщі, та й самій Україні».

Сам того не підозрюючи, президент Росії полестив хлопцям із майданівської самооборони, заявивши, що упродовж тривалого часу готували спеціальні інструктори — недарма ж вони «розбиті на десятки, сотні, діють організовано, з хорошими системами зв’язку. Ви бачили, як вони працюють? Абсолютно професійно, як спецназ».

При цьому ВВП нагадав, що «є матеріали», згідно з якими у мирних мітингувальників стріляли «провокатори однієї з опозиційних партій». А от бійці «Беркута» стояли зі щитами, які наскрізь прострілювали з бойової зброї.

«Хто віддавав взаємні накази [стріляти в людей], я не знаю. Знаю тільки, що мені Янукович сказав — що таких наказів не давав».

Постраждалих «беркутівців», яких поливали вогнем в усіх сенсах, Путін запросив лікуватися до Росії. Бо в Україні їх «не тільки лікувати перестали, а навіть годувати!».

Про Януковича

«Я думаю, що політичного майбутнього в нього немає, я йому про це сказав. А подбали про нього ми винятково з гуманітарних міркувань».

На запитання журналіста, чи живий узагалі екс–Президент України (адже вчора з’явилися чутки про його смерть), Володимир Володимирович навіть пожартував: «Він ще застудиться на похоронах тих, хто поширює такі чутки».

Щоправда, це свідчення ВВП ґрунтується на тому, що Януковича він «бачив живим два дні тому». Ну що ж, принаймні вони нарешті зустрілися.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>