«Брестські фортеці» у Криму

04.03.2014
«Брестські фортеці» у Криму

Українці у військових частинах у Криму — взірець патріотизму, мужності й витримки. (Рейтер.)

Шість днів тримають облогу військові та прикордонні частини України в Криму. Вони заблоковані на своїх базах та заставах російськими вояками та БТРами. Щодня на них виходять російські переговорники, пропонують скласти зброю, прийняти присягу «на вірність кримському уряду», а то й відверто — на вірність РФ; натомість обіцяють зберегти життя і «працевлаштувати за фахом». Вояки не здаються. Якщо великі військові частини, де є військова техніка, росіяни поки що «бєрут на ізмор», то на об’єктах, де зосереджено кількадесят українських військових, наприклад на аеродромі у Бельбеку, окупанти потроху відтісняють їх до адмінкорпусів. Українці не відстрілюються — є наказ з Києва поки що не застосовувати зброю, щоб «не провокувати» ворога. Де та межа, що відділяє самозахист, виконання військового обов’язку перед своєю країною від відступу, вище армійське керівництво не визначило. У будь–якому разі, досі (станом на 15.00) не пролунало пострілів на ураження.
Чи не опиняться оборонці на довгий час у таких собі «брестських фортецях» на території Криму, без військової допомоги «материкової України», без боєприпасів, води, продовольства? Тим часом Росія невпинно збільшує свою військову присутність на півострові. Командування ЗС РФ продовжує перекидати війська у Крим, б’є на сполох повпред нашої країни при ООН Юрій Сергєєв. До учорашнього дня в Криму, за підрахунками УНІАН, що посилається на поінформоване військове джерело, вже перебувало понад 15 тисяч військовослужбовців та 50 одиниць бронетранспортерів і броньованих автомобілів. А вчора в цивільному аеропорту Сімферополя, за даними «5–го каналу», приземлилися ще вісім військово–транспортних літаків Іл та 10 бойових вертольотів.

«Ми складали присягу на вірність Україні й будемо її дотримуватися. Здаватися не збираємося», — говорить «УМ» Дмитро Делятицький, командир 1–го Феодосійського окремого батальйону морської піхоти ВМС України. Настрій у підполковника Делятицького бойовий. «Наші БТРи, — каже, — у строю. Паніки серед матросів немає». Проте і він змушений визнати, що батальйон «потребує моральної підтримки, уваги ЗМІ».

Дислокований у Феодосії батальйон морпіхів зусібіч оточений військовими Чорноморського флоту і важкою технікою: головний вхід до частини перекрили російські БТР, «Урал» та КамАЗ; на дорозі стоять ще два БТРи, з тилу чергують також три бронетранспортери. Перед «парадним» — нечисленний пікет проросійськи налаштованих бабусь і козачків. Судячи з характерної говірки, козачки — не місцеві, прибулі з Росії. Гучномовець, встановлений на мікроавтобусі, крутить цілодобово ту саму «мантру»–зверненя до «чорних беретів»: «не виконувати злочинних наказів самозваного уряду в Києві, переходити на бік кримського народу», за що обіцяють «працевлаштувати і підвищити зарплатню». Як не дивно, але з тильного входу до в/ч можна зайти (звісно, з дозволу комбата). Козачки, які чатують iз зовнішнього боку, після переговорів таки пропускають пресу.

Дмитро Делятицький розповів, що в попередні дні до нього приходили парламентарії. Спершу — підполковник ЧФ РФ Карпушенко, який «висунув рекомендацію скласти зброю і боєприпаси в одному місці, і ми будемо разом це охороняти від екстремістів, які їдуть iз Києва». Така рекомендація була висунута на повному серйозі, підкреслює Делятицький. А наступного дня прибув заступник командувача Південного оперативного командування ЗС РФ, генерал–лейтенант Турчинський iз «просто» пропозицією скласти зброю. Морпіхи відмовилися. Комбат відзначає, що росіяни, які оточили частину, агресії не проявляють. «Ми багатьох офіцерів знаємо особисто, вони нас теж — брали участь у спільних навчаннях на мисі Опук, в парадах у Севастополі». Убивати одне одного ніхто не хоче. Тривожні сигнали дають козачки, каже комбат, — вони шантажують наших тим, що знають, де живуть їхні родини у Феодосії, погрожують вчинити розправу над сім’ями. «Погрози розправитися з моєю родиною я отримував напередодні телефоном», — каже Делятицький.

Подібна ситуація зберігалася вчора до опівдня і поблизу в/ч у селищі Перевальне. Тут між окупантами та заблокованими українськими вояками живим щитом стали дружини українських офіцерів і священики місцевої церкви Московського патріархату. Вони закликали прибульців не провокувати українських військовослужбовців на порушення присяги і закликали зберегти мир.

Украй напружена ситуація в аеропорту «Бельбек», де вночі відбувся штурм адмінкорпусу. Росіяни застосували світло–шумові гранати, заступник керівника авіаційної бригади ПС ЗС України отримав контузію середньої тяжкості. Українським військовикам довелося відступити, проте станом на 15.00 вони утримували під своїм контролем склади зі зброєю, передав агенції УНІАН голова медіа–центру Міноборони Криму Владислав Селезньов. Нападники поставили ультиматум: військові до 16.00 мають перейти на бік «кримської влади, або до українських військовослужбовців будуть вжиті найжорсткіші заходи». Коли це число «УМ» готувалося до друку, новин з цієї точки протистояння не надходило.

Держприкордонслужба зві­тує, що її особовий склад у Криму «продовжує нести службу та залишається вірним присязі та українському народу». Попри блокування Азово–Чорноморського регіонального управління, Сімферопольського прикордонного загону, відділу прикордонної служби «Керч», Керченського та Севастопольського загонів морської охорони прикордонники продовжують нести службу в пункті пропуску «Крим» та аеропорту Сімферополя, повідомляє сайт Держприкордонслужби. Водночас у відомстві констатують посилення тиску з боку російських військових, захоплення прикордонних підрозділів. «Фахівці російського спецназу намагаються здійснювати психологічний тиск на прикордонників та в ультимативній формі вимагають підпорядкуватися новому керівництву АР Крим, — ідеться у повідомленні прес–служби згаданого відомства. — Вони активно ведуть спроби вербування персоналу, вимагають дані оперативних підрозділів та дані оперативних співробітників. Намагаються дізнатися конфіденційну інформацію про керівників структурних підрозділів. До всіх висуваються наполегливі пропозиції щодо співпраці та офіційного працевлаштування». Уночі відбувся напад на Керченський загін морської охорони та вдруге — на Севастопольський загін. Під час захоплення обох морських загонів у підрозділах залишалася незначна кількість військовослужбовців. Решта особового складу залишила місце дислокації на кораблях та катерах, які були передислоковані.

ІЗОЛЯЦІЯ

Крим можуть відрізати від української енергосистеми

Кримську автономію можуть відключити від загальної української енергосистеми. Про це вчора на брифінгу у Верховній Раді України заявив міністр енергетики Юрій Продан.

«Протягом останніх днів у Криму відбуваються спроби втручання в нашу енергетичну систему України. Проходять наради українських енергопостачальних компаній із представниками уряду Росії на рівні заступника міністра енергетики РФ на предмет включення автономних джерел постачання електроенергії. Звучать заяви і пропозиції про відключення кримської енергосистеми від української», — заявив Продан. Водночас він підкреслив, що «це неприпустимо».

 

РАЗОМ!

Один із сценаріїв, застосованих Путіним в Абхазії, у Криму провалився. За повідомленням ТСН, колишні ветерани–«афганці» з георгіївськими стрічками прийшли на перемовини з татарським Меджлісом. Цей момент — унікальний в історії, таке відбулося вперше.

Вони три дні намагалися призначити таку зустріч. Мета учасників перемовин — не допустити розколу за національною ознакою. У результаті татари з «афганцями» домовилися разом патрулювати вулиці: «Повинні разом ходити. І якщо чужий з’явиться, щоб він бачив, що ми разом».

 

ЗДАВСЯ

Екс–командувача ВМС, який перейшов на бік РФ, виштовхали зi штабу

Серед військовослужбовців у Криму з’явився перший зрадник — командувач МВС України Денис Березовський перейшов на бік Росії. У неділю він був звільнений за наказом міністра оборони України Тенюха. «З метою надання правової оцінки діям контр–адмірала Березовського Д.В. матеріали щодо його діяльності передано до органів прокуратури». Власне, це стаття про державну зраду.

Звільнений Березовський тим часом продовжував агітувати офіцерів у Севастополі приймати присягу кримському уряду. Так, у компанії з проросійськими козаками учора він увірвався до штабу ВМС України у Севастополі й вимагав від керівного складу перейти на бік Росії, повідомив «Українській правді» голова медіа–центру Міноборони Криму Владислав Селезньов. Саме в той час «новопризначений командувач контр–адмірал Сергій Гайдук виступив перед офіцерами командування Військово–Морських сил. Після його виступу офіцери виконали Державний гімн України та присяглися служити народу України, а Березовського разом iз тими козаками виштовхали за межі командування», — свідчить пан Селезньов.

На запитання, чому не затримали Березовського, на якого Генпрокуратурою вже порушено справу за державну зраду, Селезньов зазначив, що ці функції належать до відповідних структур.

 

ПАСПОРТНИЙ СТІЛ

Ганебний політ «Беркута»

Дев’ять бійців кримських підрозділів «Беркута» отримали паспорти Росії. Це сталося 1 березня — вже наступного дня після офіційної заяви МЗС РФ про таку вказівку генконсульству Росії в Сімферополі.

Відповідно до законів інформаційної війни, дев’ятьох молодих чоловіків, котрі, всупереч українській Конституції, отримали подвійне громадянство, показали російські телеканали, фото з урочистої церемонії вручення паспортів поширили в інтернеті. Нагадаємо, раніше в Криму бойовиків «Беркута», які розстрілювали демонстрантів у Києві, зустріли, наче героїв.

«Цей потік звернень (про набуття російського громадянства) триває постійно, тому я навіть приблизно не можу сказати, скільки людей у нас на черзі», — повідомила представник прес–служби генконсульства Росії в Сімферополі Євгенія Каплуненко.

Але, судячи з відсутності нових фотодоказів, більше паспортів із двоголовим орлом кримським військовим манкуртам не видавали. Варто додати, що кримський загін «Беркута» загалом налічує аж близько 700 осіб. Минулого тижня МВС України ухвалило рішення про розформування спецпідрозділу «Беркут» як такого. Натомість уже 1 березня Верховна Рада Криму незаконно створила спецпідрозділ з охорони громадського порядку «Беркут», підпорядкований винятково владі АРК.

 

 

 

  • Загинув за Батьківщину? Доведи

    60-річна Тетяна Горячевська пригадує, що спершу син Олександр не посвячував її з чоловіком у свої задуми. Він був інженером-теплотехніком за освітою, після закінчення вишу працював на Полтавському тепловозоремонтному заводі за фахом. >>

  • На чужині — не ті люди...

    Українці вже звикли до того, що війна в нас називається АТО, окупанти — сепаратистами, а біженці — переселенцями. Кажуть, що так зручніше «батькам нації» вести міжнародні перемовини. Це, у свою чергу, теж виявилося лише черговою брехнею і призвело фактично до капітуляції України перед так званими тимчасово непідконтрольними територіями. >>

  • «Русскій мір» у нашій церкві служити не буде»

    Село Черневе, що в Глухівському районі на Сумщині, — невелике, ледве чотириста мешканців набереться. Проте неабиякі пристрасті вирують нині в цій сільській глибинці, розташованій усього за якихось п’ять кілометрів від російського кордону. >>

  • Батько солдата

    Ця історія починається з Майдану. Олексій Кабушка пригадує, що потрапив на Майдан іще тоді, коли його, по суті, не було. Дізнавшись про те, що Віктор Янукович відмовився підписати у Вільнюсі договір про євроінтеграцію, відчув, що потрібно вирушати до Києва. Приїхав на Майдан годині о 19-й, але там нікого не було. Чоловік навіть розгубився: невже він сам такий? >>

  • «Нашим хлопцямна війні Бог дає інші очі»

    Доки ми з Юрієм Скребцем спілкувалися, він увесь час відволікався на телефонні дзвінки. Усі вони переважно стосувалися поранених українських воїнів, життя яких від самого початку бойових дій на Донбасі дніпропетровські лiкарi рятують постійно і цілодобово. >>

  • Зона як заповідник

    Чорнобиль і через 30 років після аварії на атомній станції є загадкою. Ми відправилися туди в організований тур, прихопивши власний старенький дозиметр 1987 року випуску... Нагадаю, напередодні 30-х роковин із часу вибуху на ЧАЕС Президент підписав указ про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. >>