Арсенал без ARSENALE

11.02.2014
Арсенал без ARSENALE

У цьому місці мала би бути бієнале...

Учора стало відомо, що наймасштабніше мистецьке дійство України — Київська бієнале — цього року не відбудеться. Національний культурно–мистецький та музейний комплекс «Мистецький арсенал» оголосив про перенесення термінів проведення бієнале на літо–осінь 2015 року. Як зазначає прес–служба: «У зв’язку зі складною політичною та економічною ситуацією в країні».

Друга Київська міжнародна бієнале мала відбутися восени 2014 року, а її кураторами мали стати австрійські спеціалісти у галузі сучасного мистецтва, арт–критики Георг Шьолльхаммер та Гедвіг Саксенхюбер. Генеральний директор «Мистецького арсеналу» Наталя Заболотна в офіційному коментарі висловила занепокоєння теперішніми політично–соціальними подіями: «Україна сьогодні переживає безпрецедентно складний час, коли вирішується питання майбуття держави. З огляду на це, в даний момент не може йтися про відповідальну та якісну підготовку настільки масштабного мистецького проекту міжнародного значення, яким є бієнале».

Ще у розпал сутичок на Грушевського колектив «Мистецького арсеналу» у власній заяві закликав протестувальників та силовиків уберегти музей, який опинився в епіцентрі протистояння, від небезпеки руйнування чи пошкодження. «Сьогодні протистояння та насильство вже завдало людям чимало лиха, однак можлива втрата національного надбання, яке збиралося століттями, буде ще й провиною перед майбутніми поколіннями» — йдеться у зверненні.

Наразі Наталя Заболотна дипломатично коментує: «Сподіваємося, що виваженість українських політиків та мудрість громадських діячів допоможуть якнайшвидше віднайти мирний шлях вирішення конфлікту й спільно випрацювати ефективну стратегію розвитку нашої держави». Також директор «Мистецького арсеналу» додала, що у майбутньому сподівається на співпрацю з Міністерством культури: «Маємо надію, що Міністерство культури України, усвідомлюючи виключну роль бієнале для культурного життя країни, у подальшому включатиме її у план своїх заходів та передбачатиме відповідне фінансування». Вочевидь, однією з причин перенесення стала і відсутність коштів на проведення.

Прес–служба Міністерства культури, у свою чергу, рішення «Мистецького арсеналу» називає винятково їхнім особистим: «Ми не є для них керуючим органом, оскільки юридично вони підпорядковані Державному управлінню справами. Ми можемо включатися в роботу цієї установи лише у випадку, коли є звернення з якимись конкретними пропозиціями підтримки. Наприклад, на «Велике і величне» ми допомагали у співпраці з національними музеями, які перебувають в орбіті Міністерства культури. Ми сприяли формуванню експозиції. Міністерство культури формує бюджет таким чином, щоб допомогти, наприклад, забезпечити страхування, транспортування творів. Не йдеться про конкретні гроші, які ми мусимо заплатити, аби відбулася бієнале. Це партнерські відносини».