Січень без пісень

29.01.2014
Січень без пісень

Три вечора поспіль, починаючи з 20 січня, по кілька годин, трубач з Харкова на вулиці Грушевського грав «Лента за лентою», Гімн України, «Призрачно все в этом мире бушующем» та інші мелодії. (Дмитра ЛИХОВІЯ.)

У столиці — форс–мажор. Чимало вітчизняних музикантів відміняють концерти задля солідарності з Майданом. А закордонні гастролери розуміють, що у такий час не зможуть зібрати очікувану виручку, адже більшості киян «не до того».

Небайдужі

Ска–реггі–панк гурт Kozak System скасував майбутній концерт у клубі «44», що мав відбутися 31–го січня. Хлопці підтримують Євромайдан від самого його початку, логічно що абстрагуватись від подій, які сколихнули Україну, музиканти просто не можуть. «Митець — істота без шкіри, тобто наша чутливість зараз на найвищому рівні сприйняття. І те, що ми зараз як митці й громадяни відчуваємо, не дозволяє наразі виходити на сцену, ніби нічого не сталося, — розповідає «УМ» басист гурту Володимир Шерстюк. — Хоча навіть на війні музика завжди допомагала людям, але саме комерційні концерти в Україні ми поки переносимо». Поза тим, музиканти збираються концертувати у Польщі з 12 по 16 лютого. «Це буде носити такий просвітницький характер, щоб поляки через нашу музику краще зрозуміли те, що робиться в Україні», — пояснюють учасники Kozak System.

Відомий серед молоді поп–рок бенд Bahroma також скасував свій виступ у клубі «44» — кажуть, не могли вчини інакше. Попри те, що подія мусила бути благодійною — кошти планували зібрати для близького друга музикантів, який втратив рідну людину. Вокаліст гурту Роман Бахарєв каже «УМ», що дуже переймається подіями на Майдані: «Щодо політики, я завжди намагався бути тільки спостерігачем. Але зараз не той час, аби просто споглядати. Єдине, чого мені дійсно хочеться, — це щоб політики нарешті про щось домовилися і припинилися ці заворушення! Я був і залишаюся дипломатом, вважаю: якщо людина має язик, а інша — вуха, то вони здатні один одного зрозуміти».

Недоступні

Музиканти з–за кордону викреслюють Україну з концертних списків: хтось — на знак підтримки Майдану, а хтось — через безвихiдь. Наприклад, для вельми відомої лондонської пост–панк групи O. Children Майдан став справжньою митною перепоною. Хлопці мали зіграти концерт 26 січня у клубі «Юність», але українська влада закрила видачу віз на в’їзд у країну як мінімум на місяць. І хоч громадяни країн ЄС можуть приїздити сюди без віз, але вокаліст гурту є громадянином Нігерії. Тож музикантам до буремної України поки вхід закритий. Організтори концерту не втрачають надій — «забили» для O. Children майданчик на 7 березня.

Відомий своїми «непопсовими» гостями з–за кордону клуб The Lab, що на Бессарабській площі, сам «вручив гарбуза» іноземним виконавцям і відмінив дві вечірки після трагічних подій на Грушевського. «Ми співчуваємо сім’ям усіх загиблих і постраждалих та сподіваємося на якнайшвидше врегулювання ситуації і вирішення всіх спірних питань», — iдеться у офіційному повідомленні організаторів. Діджеїв Ніка Кьорлі з Англії та Коломбо з Бельгії The Lab обіцяють привезти пізніше, але навіть у власній афіші власники клубу поки не впевнені: «Найближча вечірка намічена на 31 січня — китайський Новий Рік, але знову ж, все — виходячи з ситуації в місті! Слідкуйте за анонсами на наших офіційних сторінках і бережіть себе!..»

Чому джазові музиканти з італійського гурту Malacuscenza відмінили свій виступ у «Бочці» 25 січня, здогадатись неважко. Однак достеменно не відомо, чи музиканти зважили на те, що українцям зараз не до музики, чи просто тривожаться за своє життя.

Очікувані

Проте меломанів чекає ціла низка зірок пізніше. Починаючи з кінця лютого і до спекотного літа в Києві очікують багато зірок, і організтори не поспішають оприлюднювати інформацію про можливий зрив концерту. Кажуть, із ситуацією в країні напевне не знаєш, що буде завтра. Отже на сьогоднішній день ми все ще чекаємо на британських електро–рокерів Depeche Mode 26 лютого у Міжнародному виставковому центрі, зірку французького шансону Мірей Матьє 6 березня у Палаці «Україна», світових зірок року Aerosmith 21 травня на НСК «Олімпійський», ліричну піаністку Торі Еймос 17 червня у Жовтневому палаці та індастріал–рок гурт Nine Inch Nails в той самий день у «Стерео Плазі».

НА ЛІНІЇ ВОГНЮ

Філармонія та Ляльковий театр узяли перерву до лютого

Національна філармонія України, що на Європейській площі, та Київський академічний театр ляльок, що на вулиці Грушевського 1а (на схилі над зоною барикад), взяли перерву до 31січня. Філармонія у себе на сайті, а також на афіші, що вивішена на будівлі, повідомляє, що концерти, які були заплановані до 30 січня, переносяться на березень, квітень, травень. Придбані квитки дійсні. Перший захід, який можна буде відвідати у філармонії, відбудеться 31 січня. Це буде концерт циклу «Всі симфонії Чайковського» «Пам’яті Натана Рахліна» з головним диригентом Романом Кофманом. Цього тижня музиканти щодня ходять у філармонію на роботу, готують наступні концерти.

Театр ляльок запланував вистави на найб­лижчі вихідні. 1–2 лютого тут хочуть показати одна за одною чотири дитячі вистави, з 11.00 до 17.00. На минулі вихідні вистави не відбувалися. Адміністрація театру запропонувала повернути квитки. А поки що лялькарі нагадують про себе мелодіями, які в тихі години долинають до барикад з Годинникової вежі у Маріїнському парку.