«Червоний» континент

16.01.2014
«Червоний» континент

В Аделаїді, де лікарі рекомендують людям за можливості не виходити на вулицю посеред дня, особливою популярністю користуються міські фонтани. (з сайту sbs.com.au.)

На південному сході Австралії, де зараз триває літо, з початку тижня встановилася надзвичайно спекотна погода. У Мельбурні, де триває Відкритий чемпіонат Австралії з тенісу, через спеку стало погано кільком гравцям та одному працівнику на кортах. Канадський тенісист Френк Данцевич знепритомнів, отримавши тепловий удар, в іншого від запаморочення почалися галюцинації. Ще одна тенісистка зізналася, що її знудило. Навіть уночі температура в місті не опускалася нижче +30?С. Щоправда, вчора вдень на сонце набігли хмарки, і синоптики прогнозують «похолодання» бодай на кілька градусів.

Натомість в Аделаїді, столиці штату Південна Австралія, ситуація залишається критичною. Чотири дні поспіль там фіксували рекордні температури на рівні 45–46 градусів вище нуля. Влада небезпідставно побоюється масштабних лісових пожеж.

У штаті Вікторія вже виникли численні загоряння після того, як над висушеними спекою територіями прогриміли грози з блискавками. Лише в ніч із вівторка на середу там спалахнуло понад 250 пожеж. В усьому штаті запровадили заборону на розпалювання вогнищ. «Екстремальна температура в найближчі три дні влаштує тест на міцність протипожежних служб і суспільства. Вкрай важливо мінімізувати ризик займання лісів до п’ятниці», — наголосив голова управління протипожежної безпеки Австралії Юен Фергюсон.

Учені, дослідивши дані за понад сто років метеорологічних спостережень в Австралії, підрахували, що середньорічна температура за цей час підвищилася на 1,2 градуса і тепер становить +23 за Цельсієм. Минулий рік став найспекотнішим в історії Австралії, і якщо так піде й далі, 2014–й має шанс побити цей рекорд.

Через кліматичні зміни на Зеленому континенті не було звичних для цієї пори року мусонів, що вже спричинило скорочення врожаїв та поголів’я худоби. Нестача кормів змушує власників забивати більше тварин. Науковці Мельнбурнського університету Софі Льюїс та Девід Карольї, проаналізувавши показники зміни клімату, зробили висновок, що нинішнє аномально спекотне літо є наслідком пониження дії прохолодних течій екваторіальної частини Тихого океану, що, у свою чергу, підвищує ймовірність повторення епізодів екстремальної спеки у п’ять разів.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>