Що в кишені Діда Мороза?

26.12.2013

Економічна й фінансова ситуація в Україні напередодні Нового року виглядає доволі обнадійливо. Цінова і курсова стабільність тримаються вже кілька років, державний борг далекий від критичного, спад в економіці — мінімальний в умовах вітчизняних рецесій. Країна підвищила свою репутацію у міжнародних оцінках дерегуляції ведення бізнесу. Саме так проаналізував стан справ у нашiй державі керівник групи радників голови Національного банку України Валерій Литвицький.

За його словами, міжнародні резерви у нас цілком достатні, а динаміка їх скорочення нижча, ніж торік. При цьому вони неодмінно будуть поповнюватися. Тому в 2014, як і в нинішньому році, Україна, поза сумнівом, виконає всі свої валютні зобов’язання.

«Найімовірніше, за підсумками року країна отримає профіцит зведеного платіжного балансу у декілька сот мільйонів доларів, — сказав Валерій Литвицький. — За десять місяців нинішнього року профіцит платіжного балансу, тобто чистий притік капіталу, становить мільярд доларів. Рік тому за аналогічний період ми мали дефіцит балансу 2,8 млрд. доларів. Найбільший обсяг надходження капіталу дають нам іноземні інвестиції — 4,3 млрд. доларів, кредити й облігації — 2,8 млрд. доларів. Вважаю, що така ситуація збережеться до кінця року. Можливо, матимемо притік і у статті «інший капітал», особливо за рахунок зменшення відтоку готівкової валюти поза банків».

За словами Литвицького, змінилася і сама структура інвестиційного потоку: швидше почали зростати портфельні інвестиції (акціонерний капітал). Так, за десять місяців він становить 1,9 млрд. доларів у порівнянні зi 191 мільйоном доларів у 2012 році. «До кінця нинішнього року ми очікуємо деякого прискорення надходжень прямих інвестицій», — сказав Литвицький.

На думку експерта, цьому сприятиме підписання угоди з МВФ та Угоди про асоціацію з Євросоюзом. «Щоби стимулювати інвестиції, треба ухвалювати збалансований бюджет, домовлятися про нові програми з міжнародними фінансовими організаціями, насамперед iз МВФ, відновлювати у повному обсязі торгівлю з Росією та країнами Митного союзу, зберігати цінову і курсову стабільність, — сказав керівник групи радників голови НБУ. — У нас є чимало секторів, привабливих для іноземних інвесторів: аграрне виробництво, торгівля і послуги, машинобудування тощо».

Литвицький вважає, що Україна має добрі шанси уникнути річного спаду ВВП. На його думку, вітчизняна економіка вже у нинішньому кварталі почне вихід із рецесії й остаточно впорається з нею у першому півріччі наступного року. А, можливо, й раніше.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Євроінтеграція після Різдва

Україна відновить перемовини з Євросоюзом щодо підписання Угоди про асоціацію після новорічних свят. «Два раунди перемовин вже завершилися у Брюсселі, — сказав міністр закордонних справ України Леонід Кожара. — Сьогодні ж у Європі вже почалися політичні канікули».

За його словами, сам текст Угоди переробляти не будуть. «У цьому полягає позиція і Європи, і української сторони», — резюмував Кожара.