П’ять гімнів Євромайдану

04.12.2013
П’ять гімнів Євромайдану

Гурт Kozak System разом із двадцятьма співаками записали неофіційний гімн Євромайдану «Брат за брата».

«Свій на свого не здійме руку! Брат на брата не скаже злого! Прийме удар, піде на муку брат за брата, свій за свого». Цю пісню гурту Kozak System (екс–музикантів «Гайдамак») за останні два дні переглянули і почули наживо на майдані Незалежності тисячі меломанів і патріотів України. Соліст гурту Іван Леньо ще рік тому записав «Брат за брата», слова якої належать Олександру Положинському з «Тартака». Але лише зараз композиція стала популярною. Леньо щодня приходив на Євромайдан, спілкувався з друзями–музикантами і виношував ідею зробити щось грандіозне, що б могло підняти дух тисяч­ українців. Концертів і промов замало. Треба було запустити новий проект, присвячений подіям на центральній площі столиці.

Не для рингу, так для Майдану

Пісня «Брат за брата» ще влітку припала до смаку публіці. Тоді «Козакам» запропонували виступити на поєдинку Володимира Кличка з росіянином Алєксандром Повєткіним. Музиканти тішилися, як діти. У всіх інтерв’ю заявляли, що написали її під враженням боксерських поєдинків братів Кличків, телетрансляції яких не пропускають упродовж останніх 15 років. Але в останню мить Кличко відмовився від цієї пісні й вийшов на ринг під традиційну Can’t Stop від Red Hot Chili Pappers.

І от знову «Брат за брата» отримала шанс стати хітом. У ніч на 1 грудня без підготовки і репетицій було створено своєрідний гімн Євромайдану. Його виконали гуртом Kozak System, Тарас Чубай, Сергій Фоменко, Марія Бурмака, Олег Собчук, Анжеліка Рудницька, Олена Грозовська, Едуард Приступа, Юрій Журавель, Сєня Присяжний, Ірена Карпа, Дмитро Лазуткін, Олександр Піпа, Вадим Красноокий, Олесь Доній, Руслана Лижичко, Святослав Вакарчук, Антін Мухарський, Женя Нищук, Сергій Пантюк.

Цікаво, що зі всіх вище перелічених митців єдиний Олег Собчук, соліст гурту С.К.А.Й, раніше виступав за Митний союз, разом із «Братами Карамазовими» неодноразово розважав людей на «Дні Хрещення Русі» — акції, організованій УПЦ Московського патріархату. Минулого тижня Олег змінив думку і вийшов на Євромайдан. Фанати С.К.А.Й. у соцмережах схвалюють вибір музиканта, пишуть, що «Олег Собчук вчасно зрозумів помилку і відхрестився від «тайожників». Це було ще до кривавого нічного розгону. Бо в ту ніч він співав зі студентами пісні на Євромайдані».

Гімн у тренді

За останні два тижні чи не щодня з’являється новий «гімн Євромайдану». Коли революція тільки починалася зі студентського страйку, так охрестили пісню Revolution Ukraine «німецького українця» Ростислава Хитряка під псевдо Artisto. Невдовзі реп–пісню Revolution Ukraine замінила «Все починається» Марії Бурмаки, написана рік тому. Співачка освіжила її відео, змонтованим із подій на Євромайдані. І закликала «зібратися із силами і йти далі, слухаючи своє серце і затискаючи волю в кулак». За нею підтягнулися дівчата з гурту «Фолькнери», які записали «Єврогойдалку».«Люди на Євромайдані, бажання боротись та відстоювати свою позицію, атмосфера, яка там панує, надихнули нас на створення композиції, — каже Ярина Квітка, лідер гурту «Фолькнери». — Пісня народилась за 15 хвилин. Перед виступом нашого гурту на Майдані (26 листопада) пару разів прорепетирували і готово».

З минулого понеділка український гурт Quest Pistols також підтримав Євромайдан, випустивши кліп «Жара», в якому переважають революційні настрої: оригінальна і вільна молодь протистоїть кордону силовиків зі щитами. «У кліпі ми продемонстрували, що головна зброя людини — віра в свою справу і сила духу. Це відео — заклик до активної позиції, але не до жорстокості чи агресії, а творчого осмислення і демонстрації своєї особистості», — коментують свій ви­бір Quest Pistols.

Тим часом телеканал ТВі вирішив запустити ще один «гімн Євромайдану», створивши кліп на пісню «Океану Ельзи» «Стіна». Відеоробота поєднує кадри з виступів Святослава Вакарчука, у тому числі й на Євромадані, та складає хроніку масових акцій на підтримку євроінтеграції у Києві. Увійшли до кліпу і кадри, коли міліція жорстоко розганяла студентів і перехожих. Зокрема, тут є кадри з мобільного телефона данського журналіста Йоханнеса Вамберґа Андерсена, якого бійці «Беркута» били по голові, намагаючись відібрати слухавку. Показані закривавлена голова фотокореспондента Reuters Гліба Гаранича і фотографа, який назвався Дмитром та розповів пану Андерсену, що телефонуватиме «не до міліції, а людям».

Уже скоро на Євромайдані можна буде почути нову пісню від івано–франківського гурту «Гринджоли». Хлопці у 2004 році заспівали пісню, написану із гасел Помаранчевої революції, «Разом нас багато», яка стала миттєвим хітом і представляла Україну на «Євробаченні–2005». Минуло дев’ять років, і лідер гурту Роман Костюк знову повернувся на Майдан. Каже, що текст готовий і з дня на день він виступить із новою піснею.