Навшпиньках і... босоніж по болоті

28.11.2013
Навшпиньках і... босоніж по болоті

Хоча кісточки на ногах замолоду майже не турбують, але краще не відкладати вирішення проблеми на потім.

Деформована «кісточка» біля великого пальця ноги створює людині незручності й проблеми. З нею важко підібрати модельне взуття, модницям доводиться відмовлятися від високих підборів (інакше стопа «протестує» больовими відчуттями). «Кісточка» іноді збільшується в людини вже після 20 років, але замолоду на неї рідко зважають. Лікувати починають, коли від нестерпного болю стає несила ходити.

— Це пов’язано з особливостями розвитку стопи, найчастіше — з поперечною плоскостопістю, — пояснює ортопед–травматолог, провідний науковий співробітник Інституту травматології і ортопедії АМН України Ігор Гужевський. — Хоча найяскравіше проблема справді проявляється на першому пальці. Саме ця незручність у більшості випадків спонукає людину звернутися до ортопеда. Але причина — стан усієї стопи. Якщо вона має нормальне склепіння — палець не деформується і не болить. А якщо деформується вся стопа, тоді й виникають проблеми і з першим пальцем, а за деякий час — з іншими.

У більшості випадків «кісточка» — проблема спадкова і, за спостереженнями лікарів, частіше турбує жінок, особливо тих, кому за п’ятдесят. У чоловіків зазвичай зустрічається поздовжня плоскостопість, як правило — через незручне взуття, в якому чоловіки грають у футбол чи бігають у кросівках без спеціальної підошви, яка рівномірно розподіляє навантаження на стопу. Проблему часто виявляють на медкомісії в призовників. Стопа стає пласкою також у людей, чия професія передбачає тривале перебування на ногах — токарів, продавців–консультантів, вантажників.

У дітей плоскостопість можна скоригувати (частково або повністю) різними ортопедичними засобами — за допомогою спеціального взуття або гімнастики, наголошує Ігор Віталійович. «Найпростіше скоригувати ортопедичними устілками — підкладками під стопу, які підтримують нормальне склепіння, — радить лікар. — Але користуватися ними доводиться по­стійно. У дорослої людини стопа сформована — кістки, м’язи, зв’язки вже не можуть змінити свою форму самостійно. І якщо не вдається правильно поставити їх за допомогою зовнішніх засобів, доводиться робити операцію. Іноді кісточки такі великі й викручені, що виправляють їх кількома операціями».

«Видалити кісточку» — це побутовий вираз. Насправді йдеться про реконструкцію стопи, пояснює Ігор Гужевський. Існує багато типів операцій, спрямованих на усунення такої деформації. Головне — не «прибрати кісточку», а покращити форму стопи, біомеханічні умови розподілу навантаження. Хірургічним методом частково урізають «кісточку», яка найбільше виступає, а потім вдаються або до м’язово–сухожильної, або кісткової пластики, адже виправляти доводиться не тільки палець, а все переднє відділення стопи. Ефект від такої операції досить високий. Такі втручання застосовують у всьому світі, каже лікар.

МАЙТЕ НА УВАЗІ

Якщо підошви стираються нерівномірно або один черевик із пари стоптується більше, це свідчить про плоскостопість. Аби зберегти стопи здоровими, слід стежити за ними з дитинства. Тоді для виправлення ступні буває достатньо фізичних вправ. Задля профілактики лікарі радять дітям і підліткам крутити стопами, ворушити пальцями, поперемінно ставати навшпиньки й опускатися на п’яти. А ще — ходити, присідати, підстрибувати на пальцях ніг, підіймати ними олівець, підтягувати тонкий килимок, качати м’яча і гімнастичного обруча. Вправи роблять двічі на день по 15—20 хвилин. За місяць–півтора стопи почнуть вирівнюватися. Корисно походити босоніж по піску, побігати по болоті після дощу.