«Дедлайн» минув. Надія ще є

08.11.2013
«Дедлайн» минув. Надія ще є

Сумні літери-пазли з гасла «Юлі — волю!» на вчорашньому мітингу перед ВР. (Юрія САПОЖНІКОВА.)

У «вирішальний» день, як пафосно називали 7 листопада політичні оглядачі, принаймні до вечора Верховна Рада так нічого вирішити й не змогла. Часу до Вільнюського саміту залишається все менше, але замість ухвалювати закони, необхідні для підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом, політики вчора загрузли в тривалих консультаціях. А тим часом нинішній тиждень за розкладом — останній пленарний перед засіданням Ради ЄС, яка вирішить, чи варто підписувати Угоду про асоціацію з Україною у Вільнюсі.

Вечір від ранку мудріший?

Напередодні Комітет ВР із питань законодавчого забезпечення і правоохоронної діяльності вирішив відправити всі чотири законопроекти, що стосуються лікування за кордоном екс–Прем’єрки Юлії Тимошенко, на доопрацювання. Для цього було рекомендовано створити робочу групу на чолі з «регіоналом» Геннадієм Васильєвим. Як пояснив представник фракції ПР Віталій Журавський, група потрібна для того, щоб цілеспрямовано займатися зведенням чотирьох проектів в один, оскільки жоден із них не став визначальним.

Пропозиція лідера «Батьківщини» Арсенія Яценюка взяти за основу проект Анжеліки Лабунської, схвалений місією Європарламенту в особах Александра Кваснєвського і Пета Кокса, належної кількості голосів не зібрала.

Самі Кокс і Кваснєвський учора відзначали маленький «ювілей» — 25–й приїзд в Україну в складі місії. Настрій у терплячих «євромісіонерів» був зовсім не святковий. Бо, вийшовши з адміністрації Президента після зустрічі з Віктором Януковичем, обоє відмовилися відповідати на запитання журналістів. Роздратований екс–президент Польщі кинув у мікрофон лише фразу про 25–й (із притиском на цифрі) візит в Україну. Знову марний?!

Кокс і Кваснєвський до 16:00 прибули у Верховну Раду. Це був черговий «час ікс», на який перенесли можливе голосування проектів «імені Юлії Володимирівни». Але в парламенті мало що вказувало на близьку розв’язку «проблеми Тимошенко». Зранку «Регіони» попередили, що не підтримають жоден із законопроектів про лікування ув’язнених за кордоном, навіть якщо за наполяганням опозиції (яка заявила такий намір) їх усе–таки буде поставлено на голосування. Лідер фракції ПР Олександр Єфремов пообіцяв натомість, що, як буде треба, «регіонали» готові працювати в пленарному режимі «і в наступний четвер, і сьогодні, й завтра, в суботу, неділю — але ж працювати, а не людей смішити!»

При цьому, за словами Єфремова, «Регіони» були готові вже вчора голосувати за ще два законопроекти з «пакета ЄС» — про прокуратуру і про внесення змін у виборче законодавство.

Вечірнє засідання не почалося навіть о 17:30. Хоча з’явився певний промінь надії на вирішення «проблеми Тимошенко» так, як про те просить ЄС для асоціації. Фракція Партії регіонів отримала команду голосувати в першому читанні проект Лабунської щодо «лікування Тимошенко» — про це повідомили джерела «Української правди». За словами співрозмовника, таку інформацію оголосили Кокс і Кваснєвський після зустрічі з Януковичем у четвер в обід. Домовилися ніби про те, що після пакетного голосування в першому читанні у парламенті буде створено робочу групу для доопрацювання проекту Лабунської під керівництвом «регіонала» Васильєва, як було вирішено на засіданні комітету у середу. До пакета також входять закон про прокуратуру та зміни до виборчого законодавства. І опозиція, і влада мають свої варіанти законопроектів, але напередодні Яценюк від імені опозиції погоджувався голосувати за лікування Тимошенко і прокуратуру «пакетом».

Співрозмовник «УП» додав, що робоча група або допрацьовує проект до п’ятниці, 8 листопада, коли й відбудеться остаточне голосування, або депутати домовляться провести позачергову сесію для цього голосування в наступний вівторок. Станом на 16:50 депутати від опозиції зібрали вже понад 100 підписів для скликання позачергової сесії 12 листопада.

Ранковий антураж

А вранці влада вирішила перестрахуватися в очікуванні масових акцій під парламентом. Такої кількості «беркутівців» площа перед радою не бачила вже давно. Близько чотирьох тисяч вийшли вчора на вулицю й перекрили проїжджу частину, скандуючи «Юлі — волю!» та «Україна — це Європа!». Найбільше прапорів було від «Батьківщини», «УДАРу», «Свободи» та Європейської партії. Імовірні зіткнення з комуністами, які цього ж дня святкували 96–ту річницю революції, залишилися тільки у фантазіях: їхній 2–тисячний мітинг проходив далеко від парламенту, аж на Бессарабці.

Перш ніж зайти в будівлю Ради, частина депутатів від «Батьківщини», які брали участь у мітингу, сфотографувалися на сходах із величезним написом «Юлі волю» — по одній літері на людину. «Ми повинні сьогодні вирішити питання Юлії Тимошенко, чого б це не коштувало», — впевнено виголошував Арсеній Яценюк, виступаючи попереду трійці опозиційних «богатирів».

Петро Порошенко, якого кореспондент «УМ» зустріла на вході у Верховну Раду, був налаштований оптимістично: «Я впевнений, що альтернативу голосування за один із законопроектів ми маємо. Сьогодні однозначно буде проголосовано. Неважливо, який законопроект, але Тимошенко виїде за кордон, і асоціацію буде підписано».

ЧЕРВОНИЙ ДЕНь

7 листопада: іменинник Тягнибок і смерть комуніста

«Свободівці» почали ранкове засідання із хорового співу «Многая літа», вітаючи з днем народження свого лідера Олега Тягнибока, якому виповнилось 45. Яценюк, вбраний у святкову білу футболку з портретом Тимошенко, вручив ювілярові букет квітів. «Що може бути кращим подарунком на день народження, ніж відсутність комуністів у парламенті?» — сміючись, заявив Тягнибок. І справді, фракція КПУ вчора половину робочого дня прогуляла. «Яка ще євроінтеграція? Яке голосування? У нас сьогодні 96–та річниця Жовтневої революції, для нас це важливіше. Ми не будемо захищати злочинців, приймаючи непотрібні закони», — сказав у коментарі «УМ» секретар ЦК КПУ Георгій Буйко. Уже надвечір лідер партії Петро Симоненко підтвердив, що вони не будуть підтримувати жоден закон, який допоможе Юлії Тимошенко відправитися на лікування за кордон. Бо «що таке один олігарх, розбори олігархів і що таке 45 мільйонів громадян України?»

Петро Миколайович був налаштований оптимістично. Мабуть, він ще не прочитав повідомлення про те, що у клініці «Феофанія» помер нардеп із фракції КПУ, 31–й номер у партсписку Михайло Герасимчук. Останнім часом 66–річний партієць із Вінниччини проходив курс лікування від раку легенів. Поховають Герасимчука в суботу, 9 листопада, в Літині, де проживає його сім’я.