«Дівчина будує плани, живе повноцінним життям...»

19.09.2013
«Дівчина будує плани, живе повноцінним життям...»

Галина Мирось подолала недугу завдяки підтримці близьких і любові до малювання. (автора.)

Збільшені лімфовузли, підвищена температура тіла, загальна слабкість, пітливість (переважно в нічний час) — такими, за словами лікарів, є основні симптоми лімфоми — недуги, яка щороку вражає 3500 українців. На жаль, кількість хворих збільшується, і переважно це молоді, працездатні люди. Хвороба може роками жити в організмі, доки одного дня людина не почує діагноз...

Харків’янка Галина Мирось симптоми недуги довго називала «дрібними неприємностями» і не звертала на них уваги. Як зазвичай, ходила в інститут, бігала з подружками на танці. А хворе горло і кашель лікувала самотужки. «І навіть коли чотири роки тому під час профогляду лікаря насторожили мої збільшені лімфовузли, і він настійливо порадив пройти додаткове обстеження, ще рік зволікала, — зізнається дівчина. — І «дотягнула» до четвертої стадії недуги...»

За рік лікування дівчина пройшла вісім курсів хіміотерапії, мала різні ускладнення, зокрема алергію. На щастя, недугу вдалося подолати — завдяки підтримці рідних: фінансовій і моральній. А в найважчі хвилини, зізнається Галина, її рятував живопис. «Коли було особливо нестерпно, бралася за олівці й малювала. Згодом перейшла до пастельних фарб. Тож вірю, що саме завдяки цьому захопленню мені вдалося одужати».

На акцію з нагоди Всесвітнього дня боротьби з лімфомами, який відзначають 16 вересня, Галина погодилася з однією метою: нагадати іншим, як важливо вчасно турбуватися про власне здоров’я. Дівчина намалювала картину–застереження. «Ось ці чотири ворони символізують температуру, кашель, слабкість і збільшені лімфовузли, — пояснює вона. — А по інший бік картини, на світлому тлі, — мрії дівчини, які зображені як повітряний замок. Дівчина будує плани. В неї є ціль. Вона живе повноцінним життям».

Медики наголошують: лімфома — один із небагатьох видів раку, який успішно лікується, особливо на ранніх стадіях. Потрібно тільки уважно стежити за перебігом тривалих інфекційних хвороб. Адже вони іноді сприяють розвитку злоякісних захворювань. Якщо температура тіла підвищена понад мі­сяць, варто зробити додаткове обстеження: здати аналіз крові, УЗД внутрішніх органів, зробити рентген легенів. Різновидів лімфоми нараховують більше 30, однак усі вони лікуються однаково — хіміотерапією.

— Лімфатична система пронизує весь організм, і, вводячи хіміопрепарати, ми знешкоджуємо кожну злоякісну клітину, хоч би де вона була в організмі, — говорить Тетяна Каднікова, завідувачка відділенням онкогематології Національного інституту раку.

На жаль, така терапія більшості українців — не по кишені: курс лікування сучасними препаратами коштує 20 тисяч гривень, а їх потрібно щонайменше десять. Недавно за державною програмою виділено 20 мільйонів гривень. Однак цих коштів, що розподілені між чотирма профільними гематологічними інститутами в Києві, Харкові, Львові та Донецьку, вистачить на закупівлю ліків для 130 пацієнтів. А потребують такого лікування (і негайного) 2000 хворих... Вони змушені шукати благодійників, продавати квартири, брати кредити. Або — відмовлятися від лікування...

— Аби пролікувати всіх пацієнтів (а їх нині 41 тисяча) як належить, відповідно до затверджених клінічних протоколів МОЗ — потрібно понад три мільярди гривень, — підтверджує головний гематолог МОЗ, професор Василь Новак. — Раніше, при традиційному лікуванні, ми мали 20% шансу виживання, з новітніми препаратами він зростає до 40—60 і більше відсотків. Лікування новітніми препаратами дороге, але ефективне. Також слід знати: якщо якийсь препарат «випадає» зі схеми лікування — ефект терапії втрачається.

Останнім часом, пояснює Василь Новак, кількість захворювань на лімфому помітно зросла не тільки в Україні, а й у цілому в Західній півкулі. У старшому віці хвороба протікає м’якше, а в молодих часто набуває агресивної форми. Тому своєчасна діагностика — головне для порятунку від цього лиха.

— Навіть не фінансування — основна проблема лікування лімфоми, — переконана Тетяна Каднікова, — а те, що люди пізно звертаються до лікаря. Вони не йдуть до поліклініки, бо бояться почути щось страшне. Але рак лімфи не часте захворювання, у більшості випадків збільшені лімфовузли — наслідок інфекційного ураження організму. Лімфома на ранній стадії вимагає меншої кількості курсів хіміотерапії (два або три), вони не такі інтенсивні, людина легше їх переносить. Іноді, коли такої терапії потребують літні пацієнти, їхні діти приходять до лікаря зі сльозами на очах. Кажуть: «хімія» — це такий удар по організму, а наслідок один — смерть. Може, не треба їх мучити? Але в будь–якому разі лікування покращує якість життя хворого. Тому ще раз наголошую: при будь–яких відхиленнях у роботі організму — не відкладайте візиту до лікаря.

 

ДОВІДКА «УМ»

Лімфома — злоякісне захворювання крові, яке уражає лімфоцити (білі клітини крові). Вони починають невпинно ділитися і накопичуватися в різних органах та системах, здебільшого в лімфовузлах. Тому лімфому інколи називають раком лімфовузлів. Сучасна практика свідчить, що лімфома виліковна в 80% випадків. Шанси хворих на одужання повністю залежать від точної та своєчасної діагностики. У країнах Західної Європи захворюваність на лімфому становить 12—15 випадків на 100 000 населення в рік. У Росії щорічно діагностується більше 25 000 нових випадків лімфоми, це 4% усіх злоякісних пухлин.