НОВИНИ ПЛЮС

05.09.2013

«Перепустка» на фізкультуру

Проба Руф’є є обов’язковою абсолютно для всіх школярів України. Про це заявила начальник Управління материнства, дитинства та санаторного забезпечення Міністерства охорони здоров’я України Олена Терещенко на брифінгу в МОЗ.

За її словами, ця проба є невід’ємною частиною обов’язкового профілактичного огляду. Її призначають для оцінки роботи серця при фізичному навантаженні.

«Це стосується не тільки першокласників, а й усіх дітей, що навчаються у загальноосвітній школі. Проба Руф’є проводиться як перед початком навчального року, так і після кожного випадку захворювання дитини, перед тим як почати відвідувати уроки фізкультури», — зауважила пані Терещенко. І пояснила, що проба Руф’є — тест на адаптаційні можливості дитини щодо фізичних навантажень, завдяки якому можна визначити, в якій групі на уроках фізкультури може займатися школяр.

Осінні зміни погоди «б’ють» по серцю

Зниження температури повітря, пов’язане з приходом осені, небезпечне для здоров’я серця: похолодання підвищує ризик гострого інфаркту міокарда. Про це свідчать результати дослідження бельгійських медиків. Марк Клайс iз клініки Університету Антверпена проаналізував медичні картки 16000 осіб з історією серцевих недуг і дані 73 метео­станцій, розташованих поблизу місць госпіталізації. Крім температури і вологості, в розрахунок брали показники забруднення повітря (вихлопні гази, сажа). Як з’ясувалося, забруднення ніяк не впливало на ризик інфаркту , а от зниження температури на 10 градусів підвищувало ризик «катастрофи серця» на 7 відсотків. Мають значення навіть перепади між температурами в приміщенні й на вулиці.

На думку медиків, причина такого взаємозв’язку — у стимулюванні холодових рецепторів на шкірі. Вони безпосередньо впливають на симпатичну нервову систему, таким чином підвищуючи ризик утворення тромбів і серцевого нападу. У групі особливого ризику — гіпертоніки і діабетики літнього віку.

Сни без... шоколаду

Після серії досліджень американські дієтологи дійшли висновку, що їжа з високим складом жирів призводить не тільки до зайвих кілограмів, а й погіршує сон. Проблеми з нічним відпочинком також створює кофеїн, який безпосередньо викликає порушення сновидінь. Ось чому варто утримуватися від вживання на ніч чаю, кави, шоколаду та коли. Натомість краще налягати на продукти, які сприятливо діють на сон, — молоко, банани, мед, вівсянку і м’ясо птиці.

Американські лікарі також з’ясували, що безсоння вкрай небезпечне для діяльності мозку. Це підтверджують дані досліджень на МРТ. У пацієнтів, які потерпають від цієї проблеми, вночі не відключається зона мозку, відповідальна за виконання завдань. Водночас, повiдомляє інтернет–сайт Бі–Бі–Сі, продовжують працювати сегменти мозку, які викликають здивування. Відтак через постійну роботу (без відпочинку) зони мозку наступного дня працюють гірше і людина почувається втомленою, їй важко запам’ятовувати нову інформацію.