Велике перемир’я?

04.09.2013
Велике перемир’я?

Дехто з опозиційних нардепів одягався у фракційну «уніформу» просто в сесійній залі, забуваючи навіть зняти зі светрів етикетки. (Юрія САПОЖНІКОВА.)

Якщо в грудні минулого року перша сесія ВР сьомого скликання стартувала з сутичок, «тушок» і боїв «стінка на стінку» біля трибуни, то нинішня, третя, — хоч до рани прикладай. Нецікаво навіть багатьом нардепам — недаремно ж учора, в день відкриття осінньо–зимової сесії, зранку в залі зареєструвалися лише 385 депутатів, а 57 — були відсутні.

«Так уже збіглися інтереси: Янукович наказує своїм голосувати за євроінтеграцію, бо їм це вигідно насамперед у матеріальному плані — у них усі гроші в Європі, а ми не можемо за це не голосувати, бо це наш цивілізаційний вибір», — посміхаючись, визнав у розмові з «УМ» один із нардепів від «Батьківщини».

«Ідилію» посилював сам факт присутності в сесійній залі Президента Віктора Януковича, який уперше за півтора року виступив перед депутатами, закликав підтримати проекти євроінтеграційних законів і наперед похвалив за державницьку мудрість діячів з обох таборів — і владного, й опозиційного. Свідками цього стали присутні на засіданні представники місії ЄС, Пет Кокс і Александр Кваснєвський.

Умовою приходу глави держави була стримана поведінка трьох фракцій опозиції. Раніше вони жадали якщо не крові, то принаймні відповідей Януковича на багато гострих питань. Але тепер — задовольнилися малим: прослухали сам виступ, навіть без можливості подискутувати чи покритикувати. А свою позицію перед очима «гаранта» опозиціонери висловили зовнішнім виглядом. Фракція «УДАР» була в червоних светрах із написом «Україна це Європа», «Батьківщина» — в уже банальних білих футболках із портретом Тимошенко та гаслом «Юлі — волю!» Такий заклик одягнув під піджак навіть Анатолій Гриценко, якого наприкінці минулої сесії ледве не вигнали з фракції за співпрацю з владою. Цікаво, що частина БЮТівців не дотрималася дрес–коду, надягнувши футболки з часів старої «демонстрації» — без Тимошенко, з написом «Україні — волю!». «Свобода» ж учора була просто у вишиванках.

Довгоочікуваний виступ Президента опозицію не задовольнив. Голова фракції «Батьківщини» Арсеній Яценюк обурився, що Янукович «ні слова не сказав» про те, яким чином буде виконано вимогу Європейського Союзу щодо припинення політичних переслідувань та передусім звільнення Юлії Тимошенко. Також Яценюк здивований позицією Президента щодо конфліктної ситуації між Україною і Росією: «Це не є торговельна війна. Це — зазіхання Російської Федерації на суверенне право Української держави і українського народу визначати, куди нам іти, з ким нам бути і куди нам приєднуватися».

Голова ВО «Свобода» Олег Тягнибок відзначив, що перший за півтора року виступ Президента в парламенті замість обіцяного діалогу виявився «просто монологом і роздаванням нарядів Верховній Раді. А насправді Президент, говорячи про євроінтеграцію, лицемірно, мав би наряди роздавати своїй фракції — Партії регіонів, яка нищила і нищить поступово всі євроінтеграційні прагнення України».

І лише Віталій Кличко визнав, що «виступ був непоганий, правильні речі Президент казав...» От тільки «всі ці дії влади одночасно із заявами про нібито європейські прагнення — це маніпуляції і фарисейство», — підкреслив лідер «УДАРу».

Опозиціонери визнають, що справжнє обличчя влади у питанні євроінтеграції покажуть найближчі голосування за «європакет», які почнуться вже в середу–четвер.

«Регіонал» Володимир Макеєнко, голова Регламентного комітету ВР, у коментарі «УМ» сказав таке: «Зваженою й спокійною ця сесія бути не може за визначенням, адже фактично почалася виборча кампанія. Усі журналісти — тут, тож і депутати, замість їздити в округи, будуть влаштовувати в Раді політичні змагання. Тому злагодженої роботи чекати навряд чи варто — просто такий історичний період.

А євроінтеграційні закони, звичайно, будуть ухвалені в будь–якому разі».

А як бути із заявами «регіоналів»–промисловців, зав’язаних на співпраці з Росією, які прямим текстом виступають проти асоціації з ЄС? «Те, що в нашій фракції є різні позиції з цього приводу, — це нормально, — каже Макеєнко. — І на минулій сесії таке бувало. А як інакше, якщо в у фракції Партії регіонів під 200 людей? І округи в нас є різні — і на Східній Україні, й у центрі, на заході. Депутати висловлюють свою точку зору, але голосуємо ми одностайно. Візьміть наші голосування в травні, червні — фракція «Регіонів» висловлювалася одноголосно! Та робити висновки можна буде вже після того, як відбудеться голосування».

До речі, щодо призначення виборів до ВР у вільних округах та виборів влади Києва, Макеєнко повідомив: «Іде дискусія, але ми за те, щоб ці вибори відбулися обов’язково цього року. Щодо дати, то вона вже є — ви її почуєте. Дату вже узгоджено всім парламентом, вона має бути в проекті постанови — ви ж не хочете, щоб усе зірвалося? Я теж не хочу, тому більше не скажу».

Один «дообраний» парламентарій — щоправда, не з проблемних округів, а з Севастополя — вчора вже склав депутатську присягу. Олігарх Вадим Новинський, який іще недавно був громадянином Росії, зачитав на трибуні коротенький текст українською мовою трохи краще, ніж це робить Микола Азаров, сказав «спасіба» й одразу пішов приймати вітання від... опозиції — депутатів фракції «УДАР» та самого Віталя Кличка. Але насправді іншого шляху до працівників апарату та депутатської картки просто не було.

Надвечір у ПР повідомили, що заяву про вступ Новинського до фракції «Регіонів» уже написано.

ВУЛИЦЯ

Чи то дощ, чи втома від політики розлякали потенційних пікетників, але маніфестації під Верховною Радою в день відкриття першої сесії були зовсім нечисленні.

Навпроти будівлі парламенту на вулиці Грушевського синіла вервечка прихильників Партії регіонів, які, вбравшись у дощовики, тримали прапори «Молодих регіонів» (причому навіть жінки похилого віку) та гасла на підтримку євроінтеграційних ініціатив Віктора Януковича. На підтримці свого гаранта «регіонали» цього разу явно зекономили: мітингувальників було якихось півтори сотні, і стояли вони лише годину — невдовзі після виступу Президента за ними й сліду не лишилося.

Дещо активнішим був другий пікет, який зайняв місце перед вікнами «центральних» кулуарів ВР. «Ук–ра–ї–на–не–Со–дом», — мляво витягували кілька голосів за «тамадою», який намагався завести сотню пікетників скандуванням у мегафон. У руках вони тримали транспаранти з гаслами на кшталт «Дитина має мати тата і маму» та «Stop Gay». Листівки з роз’ясненнями своєї позиції роздавали ще біля стін Кабміну. Ця тусовка, як нескладно було здогадатися, протестувала проти законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо запобігання та протидії дискримінації в Україні». «Антигеї» цей проект називають не інакше як «прогомосексуальним» і заявляють: «Така Європа нам не потрібна».