Щоб не залишитися «з носом»

28.05.2013
Щоб не залишитися «з носом»

Риніт — не «банальна» річ, а проблема, що потребує грамотного лікування і підтримки фахівця. (з сайта lor–astma.ru.)

Здавалося б — зима, помахавши нам «ручкою», забрала iз собою симптоми сезонних недуг: нежить, кашель, головний біль iз температурою. Однак чомусь саме нині, коли сонце вже пригріло майже по–літньому, багато хто «підозріло» шморгає носом. Лікарі застерігають: виснажений після зими організм навіть о такій порі легко піддається застуді. І найпоширеніший серед захворювань лор–органів — риносинусит — навесні докучає особливо гостро. Що це за недуга і як укласти з нею «угоду про ненапад»?

«Сам собі терапевт» — це небезпечно

За словами лікарів, риніт має різні форми, тож найважливіше — визначити ту, що спіткала вас. Алергійний риніт може проявлятися сезонно або турбувати цілий рік. Інфекційний риніт буває гострий і хронічний. Ця недуга, за словами лікарів, може також виникати через гормональні порушення в організмі, вплив медикаментів чи певних харчових продуктів і навіть умов праці (пил, токсичні запахи). Риніт часто не сприймають за серйозне захворювання. Мовляв, та що там якісь «шмарклі» — минеться. А між іншим, ця недуга не така вже й невинна, і тільки лікар допоможе позбутися її, не зашкодивши організму. Натомість легковажність хворого може призвести до хронічної фази хвороби, і позбутися неприємних симптомів буде значно складніше.

— Усе залежить від того, який вид риніту — алергійний, вірусний, медикаментозний — спіткав хворого. Відповідно до цього лікар призначає курс лікувальної терапії, — зауважує доктор медичних наук, головний ринолог України Сергій Безшапочний. — Інфекційний риносинусит, який найчастіше турбує під час сезонних змін погоди і навіть під час відпустки, коли їдете відпочивати в іншу кліматичну зону, має вірусне похо­дження. Найбільша помилка при цьому — лікувати недугу антибіотиками. Такі ліки пригнічують імунну систему і заважають організму самотужки справитися з вірусами. З антибіотиками взагалі слід поводитися дуже обережно. Мене дивує, що пацієнти часто самі «призначають» курс таких сильних препаратів, а коли ефекту не отримують — ідуть до лікаря. А час втрачено, і лікувати занедбану недугу проблематично.

За словами пана Сергія, досвідчений лікар ніколи не призначить при риніті антибіотики. Така потреба виникає лише тоді, коли після антивірусної терапії і курсу місцевого лікування (промивання носа) через 7—10 днів не настає покращення, натомість виникають ускладнення, насамперед — гнійна реакція.

Краплі для носа можуть «ударити» по серцю

А як ми зазвичай лікуємо нежить? Щойно заклало ніс — дістаємо з аптечки судинозвужуючі препарати, адже нам «важко дихати, аж голова гуде». Однак, за словами Сергія Безшапочного, такі препарати не лікують, а лише затягують риніт. Адже набряк у носі при нежиті — захисна реакція організму, яка допомагає організму «розібратися» з вірусом. Препарати на кшталт «Нафтизіну», «Назоліну» справді усувають набряк і на певний час дихати стає легше. «Але симптомів недуги вони не усувають, — пояснює головний ринолог. — Відтак виникає хронічна форма риніту. Або медикаментозний риніт — залежність від крапель для носу. У будь–якому разі, прийом цих ліків має призначати лікар, зваживши всі «за» і «проти». Адже справді бувають ситуації, коли терміново необхідно полегшити хворому дихання. Однак судинозвужуючі краплі доцільно приймати дуже коротким курсом — 2–3 дні».

До речі, безконтрольне і тривале вживання крапель для носа може викликати підвищення артеріального і внутрішньоочного тиску, нервозність, порушення сну, порушення серцевого ритму, нудоту, алергійні реакції.

ДОВІДКА «УМ»

Риносинусит — запалення не лише слизової оболонки носа, а й пазух, що прилягають до нього. Основні симптоми захворювання: виділення з носу, ускладнене носове дихання, головний біль. Іноді при недузі може підвищуватися температура тіла, докучати загальна слабкість, кашель.

МАЙТЕ НА УВАЗІ

Відвар iз трав, сіль і теплі ванни

При риніті Сергій Безшапочний радить промивати ніс препаратами на основі морської води. Така процедура допомагає звільнити носову порожнину від слизу, в якому «процвітають» віруси, і зняти запальні процеси. Можна промивати ніс сольовим розчином (півчайної ложки солі на півлітра теплої кип’яченої води), а також відваром трав (шавлія, ромашка). Важливо зміцнювати імунітет — приймати курс полівітамінних препаратів, збагачувати раціон овочами і фруктами, вдосталь відпочивати, мати повноцінний сон. Лікар нагадує, що при недузі слід пити багато рідини — воду, компоти, соки, чай, молоко — всі ці напої виводять з організму токсичні наслідки активності бактерій. Не забувайте регулярно провітрювати і зволожувати приміщення, особливо спальню — вночі слизова оболонка дуже вразлива до сухого повітря.