А якщо засідати — то в Криму!

25.04.2013

У Верховній Раді мертвий сезон. Депутати відпочиватимуть від пленарних засідань три тижні — до 14 травня. Однак це не офіційні канікули. Веб–сайт ВР повідомляє, що за календарним планом роботи парламентаріїв нинішній тиждень — «робота в комітетах». Утім насправді з 29 комітетів в засіданнях задіяні лише три: з питань науки і освіти; у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів; з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму. Тобто насправді «травневі» свята для депутатів почалися на десять днів раніше, ніж для решти громадян, і триватимуть довше. І це — в період, коли потрібно ухвалювати важливі рішення для виконання вимог ЄС щодо асоціації.

Учора, в традиційний для комітетів день, засідав лише один із них — із питань пенсіонерів — найменший з усіх комітетів, куди входять сім депутатів. Це менше нижньої межі, через що непопулярному серед нардепів комітету передрікають розформування (а, до прикладу, в Бюджетному — аж 36 депутатів). Комітетчики зі «справ сім’ї та молоді» засідали у вівторок, але на виїзді — в сонячній Алушті, обговорювали діяльність спортивних шкіл у Криму. Чим до кінця «відпустки» займатимуться решта 26 комітетів, з’ясовувала громадянська мережа «Опора».

У секретаріатах півтора десятка комітетів активістам «Опори» повідомили, що засідань у них найближчим часом не буде. Найближче засідання планується в Комітеті з питань державного будівництва та місцевого самоврядування — орієнтовно 15 травня. У Комітеті з питань податкової та митної політики повідомили, що їхні засідання проходять лише під час пленарного тижня. У кількох інших депутати «готуються до парламентських слухань та аналізують законопроекти».

Відсутність публічних заходів комітетів у позапленарний період викликає сумніви щодо ефективності їх роботи, відзначають в «Опорі». «Керівництво Верховної Ради неодноразово підкреслювало, що в парламенті накопичився великий масив необхідних для держави законопроектів. Враховуючи ключову роль комітетів у законотворчості, їх затяжна «відпустка» виглядає дивно», — каже експерт «Опори» Олександр Клюжев.

Однак самі нардепи мають слова, аби пояснити додаткові дні «простою». «Треба розуміти, що робота в комітеті проходить не лише формально — засідання й обговорення. Це робота над законопроектами, які проходять через комітет, — зауважив у коментарі «УМ» заступник голови Комітету з питань соціальної політики «УДАРівець» Павло Розенко. — Наш комітет після Бюджетного має найбільше навантаження законопроектів, які треба розбирати і приймати щодо них рішення. Тому наш голова комітету вважає, що роботу в ці дні потрібно спланувати саме таким чином. Про відпочинок у ці дні не йдеться, особисто я завантажений повністю, маю чим займатися і знаю, що робити».

«Починаючи з неділі (21 квітня), коли я зустрічався з виборцями Холодного Яру, до 13 травня я проводитиму прийом громадян на Сумщині — в області, за яку уповноважений відповідати, — каже Ігор Мірошниченко — «свободівець», який працює в Комітеті з питань свободи слова та інформації. — Не знаю поки розпорядку роботи комітету, але робота в ньому полягає ще й у тому, що я маю працювати над запитами і листами громадян, займатися підготовкою законопроектів. Однозначно не збираюся їхати нікуди за кордон на відпочинок. Державні вихідні присвячу родині. Якщо засідатиме комітет — буду присутній однозначно. Жодного засідання я не пропускав».

«Календарний план роботи Верховної Ради визначає, під який тип діяльності припадає кожен тиждень сесії. Є пленарний тиждень, коли відбуваються засідання ВР, депутати розглядають і приймають закони. Є тиждень роботи з виборцями, коли депутати повинні перебувати в окрузі, у приймальнях і бути доступними для громадян. І є тиждень роботи в комітетах, як на поточному тижні, — зазначає від імені невдоволеної роботою парламенту громадськості голова правління ГО «Опора» Ольга Айвазовська. — Ані громадські активісти, ані виборці не можуть відслідкувати, яким чином і наскільки якісно депутати працюють у «вільному» форматі. Тому, якщо говорити про комітетські засідання, — вони зараз не є повноцінними. Подекуди є проблема кворуму, як, наприклад, у Комітеті з питань європейської інтеграції. За останній період чотири чи п’ять засідань були зірвані за рахунок того, що депутати просто не приходили. Ми не можемо сказати, що це є порушенням законодавства. Але якщо депутати мають службові обов’язки, зокрема працювати в комітетському форматі, то зараз, на жаль, якість цієї роботи не є високою».