Калькуляція «піднебесної» кухні

25.04.2013

Хтось колекціонує марки, хтось — відвідані країни, а американець Девід Чан — китайські ресторани. За 64 роки свого життя він побував уже в 6 297 закладах громадського харчування, де подають китайську кухню, у США та в інших країнах світу.

Як повідомляє газета «Лос­Анджелес таймс», Чан, юрист і бухгалтер із Каліфорнії, сам має наполовину китайське походження. Однак виховували його не зовсім у китайських традиціях, тож кухня з Піднебесної — це, радше, «побічне» захоплення Чана, а не «поклик серця».

З обліком китайських ресторанів у цього бухгалтера все чітко. Він віддавна веде таблицю в комп’ютерній програмі Excel, куди записує відомості про відвідані ним заклади: номер по порядку, назва, адреса ресторану, назви й опис спожитих страв.

Містер Чан розповів, що ніяких суворих правил відбору ресторанів, які потрапляють до його списку, немає. Девід досліджує будь­які, навіть найменші, забігайлівки, намагаючись обійти якомога більше закладів.

За визнанням Чана, в дитинстві він не любив китайську їжу. Але потім розпробував її і вирішив досконало вивчити. За роки своїх гастрономічних досліджень він здобув немалу популярність, і тепер по поради до Чана звертаються як пересічні любителі китайської кухні, так і кулінарні критики.