Танго з вином

24.04.2013
Танго з вином

Аргентинські вина — одні з найкращих у світі. Фото з сайта comments.ua.

Якщо вечір починається під звуки пристрасного танго у виконанні одного з найкращих танго–оркестрів сучасності, його вже однозначно можна вважати вдалим. А коли до естетичного задоволення додається насолода від дегустації прекрасного сортового вина, життя, без сумніву, вдалося.

Саме такі позитивні емоції подарувало позавчора аргентинське посольство в Україні гостям святкування на честь Всесвітнього дня Мальбека. «Аргентина — це танго. Аргентина — це вино. Сьогодні ми поєднуємо танго і вино — дві найкращі речі, які приносять насолоду в житті», — наголосила Надзвичайний і Повноважний посол Аргентинської Республіки в нашій державі Ліла Ролдан Васкес де Муан.

До концертної зали, де був запланований виступ російського квартету Solo Tango Orquesta, деякі запрошені на вечір заходили відверто знехотя, скоса позираючи на вишикувані на столах у холі пляшки сортових вин. Але перше ж запальне танго у виконанні російських віртуозів викликало грім оплесків.

Здавалося б, яке ж танго без самого танго, тобто танцю? Як виявилося, це не лише можливо, а інколи й корисно — ніщо не відволікає глядачів від справді чудової музики. До речі, Solo Tango Orquesta — перший європейський танго–оркестр, який здобув світове визнання.

Розігріті звуками аргентинського танго, гості, серед яких були очільники дипломатичних місій США, Франції, Норвегії та інших держав, залюбки повернулися до «іменинника» вечора.

Мальбек — це сорт винограду, з якого виробляють найкращі аргентинські вина. Народився він у регіоні Каор, і від початку з нього робили відоме вино «Кагор», визнане ще за часів Римської імперії.

Рівно 160 років тому французький агроном Мішель Еме Пуже, якого майбутній президент Аргентини Домінго Фаустіно Сарм’єнто запросив очолити велике господарство в Мендосі, привіз із собою з батьківщини на нове місце роботи парость виноградної лози. І французькому винограду на аргентинській землі так сподобалося, що зрештою він став не лише провідним технічним сортом місцевих виноробів, а й справжнім культурним послом Аргентини у світі. Принаймні саме так розцінює прекрасні аргентинські вина офіційний Буенос–Айрес.

Останніми роками влада Аргентини активно просуває у світі аргентинський туризм, культуру і літературу (в рамках урядової програми, спрямованої на підтримку перекладів аргентинських авторів іншими мовами, уже вийшло кілька книжок і в Україні). І такий вишуканий, але при цьому популярний продукт, як вино, неабияк у цьому допомагає.

Власне, офіційно День Мальбека припадає на 17 квітня, коли в 1853 році на розгляд аргентинського парламенту було представлено закон про державну підтримку виноградарства й виноробної промисловості. Цим документом, який парламент ухвалив того ж року, було офіційно затверджено програму вирощування нових сортів винограду. Відтоді аргентинські вина з кожним роком здобувають усе більшу любов світових цінителів цього благородного напою, і експорт вин, передусім із винограду Мальбек, постійно зростає.

А оскільки вино, за словами пані де Муан, — це таке задоволення, з яким швидко прощатися не хочеться, День Мальбека в Україні святкували впродовж цілого тижня.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>