Великодні кучугури

02.04.2013
Великодні кучугури

Великодні купання на озері Ванзее у Берліні. Фото Рейтер.

Християни західного обряду минулої неділі відсвяткували Великдень (нагадаємо, православні та представники інших церков східного обряду цього року відзначатимуть свято Воскресіння Христового 5 травня).

У Вашингтоні, на майданчику перед Білим домом, президент США Барак Обама традиційно разом із дітьми шукав великодні крашанки. У Сіднеї представники української діаспори в Австралії в самих сарафанах і футболках фотографувалися з писанками на найбільшому міському пляжі Бондай–біч. А мешканці Центральної Європи несли святити великодні кошики крізь снігові заметілі й по коліно у повеневій воді.

Уже традиційно однією з перших від підвищення рівня води постраждала Венеція — мало того, що знову частково затопило площу Святого Марка, так іще й погода на Великдень видалася вкрай несприятлива: пронизливий вітер задував холодні краплі дощу навіть за щільно напнуті дощовики промерзлих туристів і городян.

В Угорщині талі води вже затопили 120 тисяч гектарів земель, і рівень води в річках дедалі підвищується.

У Словаччині відрізаних повенями від зовнішнього світу мешканців сіл та містечок рятують військові, а в гірських регіонах безупинно йде сніг.

Засніжило й Німеччину — поліції довелося влаштовувати спецрейди, щоб відтягувати з доріг розбиті автомобілі водіїв, що втратили пильність на занесених снігом дорогах, прямуючи на святкову вечерю до рідних і близьких.

У Варшаві та центральній частині Польщі на Великдень упродовж п’яти годин випало 20 сантиметрів снігу. Вчора, за прогнозами синоптиків, мало додатися ще 15 сантиметрів. Радіють лише шанувальники зимових видів спорту — лижний сезон досі в розпалі. Водночас тим понад 100 тисячам мешканців Мазовша та Підляшшя, яких снігопади залишили без електроенергії (під вагою снігу обривалися дроти), зима посеред весни точно не на втіху. Небезпечна ситуація склалася й на польських дорогах — починаючи з п’ятниці й до вчорашнього ранку в ДТП загинуло 16 і отримали поранення 232 людини.

У деяких регіонах Центральної Європи оголошено надзвичайний стан.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Новообраний Папа Римський Франциск позавчора під час великодньої промови Urbi et orbi («Місту і світу») на площі святого Петра у Ватикані закликав до миру в усьому світі. Передусім понтифік побажав миру Близькому Сходу, Іраку та Сирії. Згадав він і про конфлікти в африканських країнах, Малі та Нігерії, про заручників та жертв тероризму, побажав об’єднання двох Корей, подолання проблеми наркотрафіку, збереження природних ресурсів. Застеріг вірян від егоїзму та жадібності.

Франциск має свій особливий стиль спілкування з вірянами. За Великоднім благословенням до Риму приїхали сотні тисяч людей, серед них і українці. На відміну від своїх попередників, Франциск вітав усіх із відкритого папамобіля, брав на руки і цілував хворих дітей, посміхався на камери та приймав подарунки, зокрема майку футбольного клубу. Але того, до чого вірян привчили Іван Павло ІІ та Бенедикт XVI, так і не зробив: не виголосив поздоровлення з Великоднем різними мовами світу.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>