Перший пішов! Тобто поплив

02.04.2013
Перший пішов! Тобто поплив

Київськi дороги–рiчки. Фото УНІАН.

У ніч на понеділок в оперативний штаб iз ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій надійшло шість повідомлень про підтоплення. Про це сповістила вчора прес–служба Київміськдержадміністрації. За цими даними, причиною підтоплень у всіх випадках є забиті решітки зливної каналізації. Причому сигнали про те, що вода прибуває, надійшли не лише з потенційно проблемного Лівобережжя (адже цей берег Дніпра традиційно затоплювало, він нижчий за правий, що стоїть на кручах). Підтоплень зазнали і будівля в самому центрі, на вул. Богдана Хмельницького, і подільська вулиця Межигірська. А на Лівобережжі вода потрапила в підземний перехід, що веде до станції метро «Харківська». Воду оперативно відкачали.

Біда в тому, що є каналізаційні зливоприймачі, які забито снігом або ще не прочищено, кажуть фахівці. Станом на вчора, за даними «Українських новин», було розчищено лиш 70% зливоприймачів. Крім того, маса снігу, згорнутого велетенськими горами, досі не вивезена навіть iз центральних артерій міста, як, до прикладу, з узбіч проспекту Перемоги. Усі ці снігові громаддя от–от перетворяться на талу воду.

Звернімо увагу: КМДА звітує лиш про ті випадки, щодо яких їм «надійшли сигнали» від киян. А тим часом такі сигнали мешканці міста посилають не тільки в офіційно визначені «центри з порятунку від стихійного лиха», а й просто в соцмережі. Так, «УМ» знайшла щонайменше ще три повідомлення, проілюстровані фотографіями, зокрема, з району базара на Святошині. Від імені громадськості можна було б порадити членам оперативного штабу і самим час від часу прогулюватися містом або ж ретельно вивчати соцмережі.

Загрозлива ситуація наростає. На сайті КМДА, де з минулого четверга розміщено карту ймовірних підтоплень, тепер з’явився й детальний перелік вулиць, яким загрожує велика вода. Тут ширший «світогляд», ніж на карті підтоплень, адже в перелік увійшло чимало місцевостей, розташованих далеко від Дніпра. Тим часом КМДА оприлюднила поради громадянам, як треба рятуватися від раптової повені. Саме перечитування цих порад може викликати паніку.

Так, «при раптовій повені необхідно якнайшвидше зібрати предмети першої необхідності — документи, медичну аптечку, сірники (запальничку), хліб, питну воду і зайняти найближче безпечне підвищене місце. Необхідно бути готовим до евакуації по воді, у тому числі й за допомогою підручних плавзасобів». КМДА радить не забути відключити газ, електроенергію та воду у своїй оселі, а тварин випустити з приміщень. «Стрибати у воду можна тільки в разі крайньої необхідності, — йдеться далі в повідомленні КМДА. — Якщо небезпека опинитися у воді велика, то треба зняти важкий і незручний одяг та роззутися». І так далі. Справді, страшно.

 

ЗІЗНАННЯ

Київський снігопад Попов iз дружиною пересидів у Відні

Голова КМДА Олександр Попов визнав, що з вечора 22 березня і фактично до полудня 23–го, тобто в самий пік надзвичайної ситуації в Києві, перебував у... Відні. Невідомо, чому градоначальника потягнуло на одкровення вже після того, як його перший «зам», який добровільно пішов у відставку, Олександр Мазурчак, днями розказав пресі, що Попов тієї ночі був «на вулицях Києва».

В ефірі телепрограми «Шустер LIVE» Попов підвів Мазурчака, зізнавшись, що «дійсно був у відря­дженні у Відні... з дружиною». За його словами, метою відрядження були переговори з бізнес–колами, Дні культури Києва у Відні і «деякі культурні програми, які ми тут плануємо робити». Що й казати, тема ділових переговорів нагальна і невідкладна, без неї життя столиці могло б зупинитися. Попов, за його словами, о 17–й годині 22 березня вилетів до Відня (це тоді, коли автокорки на проспекті Перемоги сягали 15–кілометрової довжини), а о 10–й наступного дня був у Києві. Чому ж, наочно переконавшись у тому, що на ввірене йому місто насувається біда і маючи похмурі прогнози «Укргідрометцентру», голова КМДА не скасував «культурну» поїздку? На це Попов відповів: «Я це зробив тому, що очікував, що це вихідний день... І саме цей час визначив заздалегідь. Коли я відлітав, ще ситуація була зовсім інша».

Нагадаємо, що минулого вівторка на запитання журналістів, чи правда, що Олександр Попов літав увечері 22 березня на футбольний матч до Польщі, Мазурчак запевнив: «Голова КМДА вночі з п’ятниці на суботу був на вулицях Києва»... Я можу вам показати, у мене є на телефоні дзвінок: у чотири години ранку мені дзвонив голова і запитував, чому така ситуація».

 

НЕБЕСНА КАНЦЕЛЯРІЯ

Директор «Укргідрометцентру» «дав відмашку» весні.

Уже вчора в Криму «Гідрометцентр» зафіксував 27 градусів тепла. Надалі швидко теплішатиме по всій країні, обіцяють синоптики.

«У цілому весна прийшла в Україну, але не в усіх регіонах у повному обсязі, особливо», — так, дещо по–військовому, прокоментував учора директор «Укргідрометцентру» Микола Кульбіда. Найтепліше, за його словами, — у південних, східних та центральних областях, де температурний максимум уже вчора сягнув 15, а подекуди й 20 градусів. Цілий тиждень на півдні та в Криму буде так само тепло, та ще й без опадів. Не пощастило наразі північним регіонам країни, де до 7–8 квітня дощитиме. Проте, за словами пана Кульбіди, й тут помітно підвищиться температура — до 6–11 градусів. Приблизно такий температурний режим збережеться і на заході України. А з 5–6 квітня стане тепліше повсюди на 2–4 градуси.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>