Село в «павутині»

29.03.2013

Серед усіх закладів культури бібліотека нині — найдоступніша для жителів глибинки. Проте великого інтересу до бібліотек «у верхах», на жаль, немає. Ці заклади й досі залишаються «останніми в черзі» на владну увагу, а фінансують їх за залишковим принципом. Кожен сільський бібліотекар поскаржиться вам на стандартний набір негараздів: старі (неактуальні) книжкові фонди, зношені меблі, приміщення, які сто років не бачили ремонту, немає опалення. Крім того, через обмежене фінансування немає коштів на оплату праці, і чимало бібліотекарів (за даними Міністерства культури — 38 відсотків) працюють за неповну ставку.

Однак фінансування книгозбірень часто залежить від активності читацької громади та розуміння місцевою владою важливості проблеми. Як свідчить досвід Чорнобаївської центральної районної бібліотеки, головне тут — ініціатива. Саме завдяки активності бібліотекарів місцева книгозбірня отримала суттєве збільшення фінансування з районного та сільських бюджетів.

 

Громада і влада

Вихід на новий інформаційний та організаційний рівні почався 2010 року, коли Чорнобаївська центральна районна бібліотека стала переможцем конкурсу програми «Бібліоміст» та отримала 15 комп’ютерів iз програмним забезпеченням, принтери, сканери та мережеве обладнання. Сім комп’ютерів розмістили в сільських бібліотеках, тож чи не вперше у віддалених селах району з’явилися центри з безплатним доступом до світової інформаційної мережі. Працівники районної бібліотеки вдало скористалися модернізацією: окрім надання нових послуг для громади, звернули увагу на потреби місцевої влади, наприклад, сільських голів, організували курси комп’ютерної грамотності.

Вiдтак уже 2011 року районна влада ухвалила програму комп’ютеризації та інформатизації бібліотек за рахунок місцевих джерел, що дозволило відкрити інтернет–центри ще в семи сільських бібліотеках. Так мережа комп’ютеризованих бібліотек Чорнобаївщини охопила 15 книгозбірень. У центральній районній бібліотеці відкрили новий відділ — туристичної та інформаційно–видавничої роботи, для якого добудували нове приміщення.

Найцікавіше, що до кінця 2014 року передбачено відкриття інтернет–центрів у всіх 44 бібліотеках Чорнобаївщини. Мабуть, це буде перший такий «тотально комп’ютеризований» район в Україні.

«Важливо, що в Україні нині діє багато донорських організацій, які готові допомагати таким закладам, — каже директор Чорнобаївської ЦРБ Світлана Мосійчук. — Ми написали проект і подали його у руслі програми «Бібліоміст». Грант, який отримали, і дозволив відкрити інтернет–центри в Чорнобаї та сільських бібліотеках. Інформаційні послуги на абсолютно іншому рівні швидко оцінили користувачі бібліотеки, зокрема й таке «диво», як відеозв’язок за допомогою програми Skype. Подальша комп’ютеризація — це вже була, як мовиться, справа техніки. Адже розголос про наші успіхи швидко поширювався, що й підштовхнуло місцевих керівників до прийняття вже районної програми комп’ютеризації бібліотек за рахунок районного та сільських бю­джетів».