Опозиція не визнала такі вибори,

14.11.2012

Об’єднана опозиція та партія «УДАР Віталія Кличка» фактично підсумували для себе ви­бори позавчорашнім мітингом під ЦВК. Надвечір біля пам’ятника Лесі Українці в Києві зібралися від 500 до 700 людей — не надто велика кількість з огляду на обсяги фальсифікацій, про які йшлося під час «великих перегонів» та, особливо, підрахунків. Але очевидно, що на цих виборах кожна з політичних сил, які пройшли до парламенту, вважає себе переможцем, і варіант адміністрації Президента з перевиборами у п’яти «найпроблемніших» округах влаштував обидві сторони.

Опозиціонери заявляють, що перемогу в них вкрадено, і в значно більшій кількості округів, ніж п’ять. Із цього приводу видано гучну тристоронню заяву. Однак хоча в цій відозві йдеться про те, що опозиція «не визнає вибори», саме вона стала свідченням своєрідної «мирової угоди» двох сторін. Адже вимоги, які завізували Арсеній Яценюк, Олег Тягнибок і Віталій Кличко, Партія регіонів вочевидь не виконуватиме. А натиснути на владу «вулицею» опозиція не може. Майдан–2004 зараз не повториться, хоча громадяни і проголосували проти політики «Регіонів» на виборах.

Тож, з огляду на такі обставини, опозиція відмовилася складати депутатські мандати — тобто реалізовувати ризикований сценарій із забезпеченням недієздатності нового парламенту. Автор скандальної ініціативи Анатолій Гриценко (хоча, кажуть, він лише озвучив побажання ув’язненої Юлії Тимошенко) заявив, що під рішенням ОО й «УДАРу» не підписується, але виконувати його буде.