ХРОНІКА

18.09.2012

Волейбол

ЧЄ–2013 (чоловіки). 2–й кваліфікаційний раунд. Група Е. Друге коло (Марибор, Словенія). 2–й тур. Україна — Швеція — 3:0 (25:18, 25:18, 25:20), Німеччина — Словенія — 3:0. 3–й тур. Швеція — Німеччина — 0:3, Словенія — Україна — 1:3 (25:16, 14:25, 23:25, 24:26).

Підсумкове становище: Німеччина — 18, Словенія — 9, Україна — 8, Швеція — 1.

На відміну від жіночої національної збірної, українські чоловіки припинили боротьбу у відборі на чемпіонат Європи 2013 року. За підсумками другого кваліфікаційного турніру «синьо–жовтим», аби посісти прохідне друге місце, не вистачило одного очка.

Легка атлетика

У Таленсі (Франція) відбувся фінал «Світового виклику» з багатоборства. У змаганнях жінок перемогла українка Людмила Йосипенко — 6401 очко, яка випередила француженку Антуанетту Нана Джиму на 11 балів. Ганна Мельниченко посіла п’яте місце (6184). У чоловіків українець Олексій Касьянов став другим (8218), поступившись бельгійцеві Гансу ван Альфену 75 пунктами.

* * *

У переліку кандидатур на здобуття звання найкращої спортсменки Європи 2012 року є дві українки — чемпіонка континенту, бронзова призерка Лондонської олімпіади в потрійному стрибку Ольга Саладуха, а також чемпіонка Європи в бігу на 200 м, бронзова медалістка Лондона в естафеті 4х100 м Марія Ремень. Вони потрапили до списку, оголошеного Європейською асоціацією легкої атлетики. Переможців обиратимуть експерти, засоби масової інформації, представники національних федерацій, а також громадськість, голосуючи в інтернет–опитуванні.

Футзал

Чемпіонат України. Екстра–ліга. 1–й тур. «Спортлідер» (Хмельницький) — «Єнакієвець» — 0:2, «Кардинал–Рівне» — «Енергія» (Львів) — 2:2, «Ураган» (Івано–Франківськ) — ЛугТК (Луганськ) — 2:6; вільний від ігор — «Локомотив» (Харків).

* * *

Львівська «Енергія» отримала суперників по елітному раунду Кубка УЄФА, що є аналогом міні–футбольної Ліги чемпіонів. Жереб був жорстокий із чемпіоном України. У групі С в Іспанії галичани 9—14 жовтня зіграють із місцевим «Ель Посо Мурсія» (це найсильніша серед сіяних команд), московським «Динамо» (найсильніше серед несіяних) та латвійським «Нікарсом». До «фіналу чотирьох» вийдуть лише переможці кожної з чотирьох груп.

Тижнем раніше «Енергія» успішно подолала основний раунд, посівши перше місце у групі, що змагалася в чеському Хрудімі. Другим був тамтешній «Ера Пак», якому в еліт–раунді дісталися значно слабші суперники.

Баскетбол

Контрольні матчі. «Донецьк» — «Вакалло» (Швейцарія) — 65:59, «Одеса» — «Содертельє» (Швеція) — 74:73, «Дніпро» — «Шяуляй» (Литва) — 85:66 (фінал «Кубка Stihl»; підопічні Вальдемараса Хомічуса виграли другий у цьому місяці товариський турнір у Прибалтиці), «Ферро–ЗНТУ» — «Дніпро–Азот» — 91:71 (фінал турніру в Запоріжжі).

Автоспорт

Переможцем традиційного «Ялта–ралі», що проходило асфальтовими дорогами гірського Криму, став турецький екіпаж Ягіза Авджі на Ford Fiesta. Успіху турків у загальному заліку посприяв і той факт, що наш Юрій Протасов на своєму Ford Fiesta, який напередодні виграв четвертий етап чемпіонату України, вилетів із траси, пошкодивши підвіску, після чого в Авджі не залишилося конкурентів. Найкращим досягненням українських гонщиків у загальному заліку стало четверте місце Миколи Чмихова та Олександра Вільчинського на Subaru Impreza.

«Прайм Ялта ралі–2012» пройшло на високому рівні й без трагедій. Сподіваємося в наступному році повернутися до старих дат проведення гонки — в червні», — сказав співголова оргокмітету Євген Червоненко, підбиваючи підсумки змагань.

* * *

Колишній пілот команди «Формули–1» «Лотус–Рено» Роберт Кубіца знову потрапив у складну аварію. Поляк, який тепер виступає в авторалі, на перегонах в італійському Сан–Мартіно втратив контроль за своїм «Субару» і вилетів з траси, врізавшись у дерева. На щастя, цього разу Кубіца уник серйозних пошкоджень — на відміну від ралійної аварії лютого минулого року, через що Роберт припинив виступи в «Ф–1».