Берестейщина на «колесах»

15.08.2012
Берестейщина на «колесах»

Надія Остапчук із тією самою медаллю. Фото Рейтер.

Учора — постфактум — загальний залік нагород Олімпіади–2012 зазнав змін. Білоруську штовхальницю ядра Надію Остапчук позбавили золотої медалі, оскільки в її допінг–пробі знайшли заборонений препарат метенолон. Легкоатлетка заперечила приймання допінгу й заявила про намір подавати апеляцію, однак у таких випадках скарги, як правило, не задовольняють. Як наголошується в повідомленні МОК, Національний комітет Білорусі має повернути золоту медаль Остапчук «якомога швидше».

Це вже другий випадок із дискваліфікацією білоруського олімпійця — раніше на допінгу спіймали метальника молота Івана Тихона.

Для 31–річної Надії Остапчук — певно, що етнічної українки (вона — уродженка міста Столин на Берестейщині), — це була друга олімпійська медаль. На Іграх у Пекіні 2008 року вона завоювала бронзу. Також Остапчук вигравала чемпіонат світу–2005 у Гельсінкі, ЧС–2010 у приміщенні в Досі, європейську першість 2010 року в Барселоні.

Трійка ж призерів у жіночому ядрі на Олімпіаді–2012 набула такого вигляду: Валері Адамс (Нова Зеландія), Євгенія Колодько (Росія), Гун Ліцзян (Китай). Суперниці Остапчук пересунулися на сходинку вгору.

Загальний залік тепер виглядає так (наведено місця й показники країн, задіяних у перерозподілі):

2 (без змін). Китай 38–27–23=88

4 (без змін). Росія 24–26–32=82

15 (+1). Н. Зеландія 6–2–5=13

26 (–3). Білорусь 2–5–5=12

Новозеландці посунули на один рядок униз Кубу, а білоруси пропустили трохи вище ПАР, Ефіопію й Хорватію.

Новоявлена чемпіонка Валері Адамс розповіла журналістам: «Я дізналася про своє «золото», коли зайшла додому до свого тренера Жан–П’єра Еггера. З ним ми розділили момент горя 6 серпня (фінал у штовханні ядра. — Авт.), тепер ми розділили момент щастя. Остапчук справді була сильніша. Але я тішуся, що система, яка має робити спорт чистим, працює й дає результат».

Допінговий скандал з Остапчук — єдиний, що змінив результати Олімпіади. Напередодні Ігор та в перші два дні повідомлялося про відсторонення від участі у змаганнях 11 спортсменів, у яких заборонені препарати виявили раніше. Серед них були й українські бігунки Наталія Тобіас та Антоніна Єфремова, щоправда, завбачливо не заявлені до складу олімпійської збірної.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Семеро спортсменів із Камеруну — п’ятеро боксерів, плавець і футболістка — втекли з розташування своєї олімпійської збірної в Лондоні й вирішили залишитися у Великій Британії. Своє рішення вони пояснили неможливістю розвиватися на батьківщині, оскільки чиновники погрожували викинути їх на вулицю. Британські візи олімпійців діють до листопада.

Раніше з Олімпійського селища зникли четверо представників ще однієї африканської держави — Демократичної Республіки Конго. На відміну від своїх колег із Камеруну, офіційних заяв вони не робили.