Чортові кум

17.07.2012
Чортові кум

Путін і Медвечук: разом, як і раніше.

«Такої зневаги годі й уявити. Звісно, Путін усвідомлює, що перед ним принаймні подумки плазують і європейські лідери — у нього ж є газ... Але так «опустити» когось із них він нізащо б не наважився», — коментує знайомий європейський дипломат ялтинську зустріч президентів Росії й України.

Для свого першого візиту в Україну після третьої «посадки» в президентське крісло глава РФ обрав засідання Українсько–російської міждержавної комісії в Ялті. Напередодні приїзду ВВП до Криму експерти розмірковували щодо порядку денного цієї зустрічі: мовляв, зниження ціни на газ, швидше за все, чекати не варто, зате Україна з Росією нарешті підпишуть угоду про розмежування кордону в Керченській затоці. Про газ і справді говорили мало, а домовленості про делімітацію кордону виявилися примарними — як зазначено в підсумковій заяві, наші держави мають створити спільне підприємство з управління Керч–Єнікальським каналом, деталі якого буде узгоджено згодом.

Але, зрештою, те, про що говорили й не говорили президенти, виявилося питанням другорядним. Адже всією своєю поведінкою Володимир Путін яскраво продемонстрував: якщо його й цікавить позиція України, то лише як частини імперії на кшталт Євразійського союзу. Запізнившись на рандеву з Віктором Януковичем аж на чотири(!) години, московський гість по завершенні «пустопорожнього» засідання вирушив на гостину до свого кума Віктора Медведчука. Який, за збігом обставин, є палким прихильником вхо­дження України у всі можливі союзи з Росією. Саме на цю ідею екс–глава СДПУ(о) послідовно працює вже багато років — хоч у тіні, як за прем’єрства Юлії Тимошенко, хоч «на світлі», як зараз, коли вже призабутий багатьма «князь тьми і темників» знову виповз на поверхню зі своїм проектом «Український вибір».

 

«Нічний вовк» — Путіну товариш

До Лівадійського палацу, де його чекали учасники засідання міждержавної комісії, Володимир Путін не поспішав. Пересівши з уже й без того запізнілого на дві години літака в чорний лімузин, по зачищеній від автомобілів простих смертних трасі ВВП подався на зустріч зі значно приємнішою для нього компанією — байкерами з клубу «Нічні вовки». «Не зра­джуйте Севастополь!» — після гарячих обіймів закликав Путін лідера хуліганистих мотоциклістів Хірурга. І потішився з того, що серед людей у шкірянках побільшало «дєвочєк». Байкери пообіцяли не зраджувати й подарували куртку з написом «С нами Бог!»

На під’їзді до Лівадійського палацу Путін встиг перевдягнутися — з неформальної чорної сорочки в білу, із краваткою й піджаком (байдуже на спеку). «Навіть така «дрібниця», як костюми, видає справжній стан взаємин: ніяких тобі зустрічей без краваток, бо ж без краваток спілкуються партнери, що довіряють одне одному і мають приязні стосунки», — зазначила з цього приводу у «Фейсбуці» депутатка від «НУНС» Ірина Геращенко.

Президент України образу від довгоочікуваного візаві проковтнув, але після запевнень у глибокій повазі все ж пустив шпильку: «Трохи жаркувато в нас, але я знаю, що ви по дорозі встигли поспілкуватися зі своїми друзями — байкерами». «Вони вас теж чекають», — парирував Путін. «Це добре, я із задоволенням. Я їм теж передав привіт, сказав: «Зустрічайте президента Росії, а я встигну», — куди й поділася самовпевненість господаря. Аби закріпити капітуляцію, Янукович запевнив, що проїхатися разом на мотоциклі для нього — «жодних проблем».

«Був на комісії з росіянами. Враження похмурі»

Обмінявшись люб’яз­нос­тями на зустрічі тет–а–тет, президенти нарешті приєдналися до решти учасників засідання. За його підсумками підписано кілька угод і меморандумів щодо стратегічного партнерства, а найбільшим досягненням, мабуть, слід вважати натяки Путіна на те, що Росія готова погодитися на «український» варіант делімітації морського кордону (в такому разі на нашому боці залишаються острів Тузла й фарватер).

«Учора був на комісії з росіянами. Враження похмурі. Багато невихованості, від цього гостинних українців трясло», — описав у «Фейсбуці» враження від цієї зустрічі український міністр з надзвичайних ситуацій Віктор Балога. Він обурився, що Путін «перебрав допустимі ліміти запізнення» й «показав пріоритети», поїхавши спершу до байкерів і їхніх бойових подруг.

За словами Балоги, «нових ідей росіяни не привезли» й нового мислення не продемонстрували, а щодо омріяного Кремлем вступу України в Митний союз і Єдиний економічний простір «застосували свою тактику прінуждєнія». «Так, ніби це треба не їм, а нам. Мабуть, далі думають, що Україна спить і бачить себе в нео–СССР», — обурився глава МНС, наголосивши: «Сусіди, які один одного поважають, в усьому ведуть себе поважно. Українська сторона показала, що вважає Росію партнером. Що показала Росія? Мені особисто нічого нового».

У Кремлі такий відгук про зустріч розкритикували: прес–секретар президента РФ Дмитро Пєсков офіційно висловив сподівання, що висловлювання Балоги — лише його особиста точка зору, оскільки і Путін, і Янукович «задоволені як атмосферою, так і результатами саміту в Ялті». А до байкерів, мовляв, ВВП заїжджав зовсім не спеціально — «просто зупинився на кілька хвилин по дорозі з аеропорту». І про запізнення «українських партнерів завчасно поінформували».

Утім запевнення обох президентських адміністрацій, ніби зустріч Путіна з байкерами була незапланованою, легко спростовують самі «Нічні вовки» та журналісти. За словами відомого кримського фотографа Сергія Анашкевича, у таборі байкерів на ВВП почали чекати ще вранці, а служба безпеки до його «кількахвилинної зупинки по дорозі» ретельно підготувалася: навколо розмістили снайперів, територію ретельно обшукали з собаками.

Ставка Росії: Путін в гостях у Медведчука

Проте найбільш показову частину свого візиту президент Росії приберіг на вечір. Янукович іще мізкував над тим, що це було і як до цього ставитися, а в інтернеті вже з’явилося відео з гостини Путіна у, мабуть, найближчої йому в Україні людини — кума, екс–голови адміністрації Президента Кучми, колишнього лідера СДПУ(о) й лобіста російських інтересів Віктора Медведчука та його дружини Оксани Марченко. У те, що відео, викладене на порталі Life.news, знято без відома його головних фігурантів, може повірити лише чемпіон із наївності. Дружні обійми, усмішки, цокання келихами з шампанським на тлі музично–світлового фонтану — Володимиру Володимировичу з Віктором Володимировичем є що обговорити: здобутки й невдачі пластичної хірургії, молодих зіркових подруг життя, долю ув’язненої спільної знайомої…

Медведчук саме повертається у велику політику після кількох років перебування «під плінтусом» (звідки його наполовину витягла у 2007 році Юлія Тимошенко, щоб виступив посередником у перемовинах із Партією регіонів та «газових» домовленостях із Росією). І така «картинка» для нього зараз є чудовою рекламою. Екс–лідер СДПУ(о), не приховуючи, виступає категорично проти зближення України з Євросоюзом і за інтеграцію з Росією, надання російській мові статусу другої дер­жавної тощо. В інтерв’ю «Главкому» демонічний колись персонаж української політики прямо заявив, що його «нібито проросійська позиція — це позиція більшості громадян України, і «Український вибір» створено, аби все, що пов’язано з Україною й українським, належало тим, хто представляє сьогодні більшість у країні». «Наш рух домагатиметься, щоб не було маніпуляцій, коли збирається 700 людей, блокує Український дім, і з допомогою ЗМІ вся країна стоїть на вухах», — наголошує Медведчук, обурюючись, що країною, де є 37 мільйонів виборців, може управляти «якийсь» мільйон, як під час Помаранчевої революції. При цьому ВВМ запевняє, що рівень довіри до Путіна в Україні у листопаді минулого року становив 48%.

«Це відео мало на меті підсумувати приліт високого гостя до Криму, який за кілька годин устиг і з байкерами поспілкуватися, і похресницю навідати, ну й повирішувати державні справи. Попри всі незграбні реверанси Києва, як–то проштовхування скандально— недолугого мовного закону, якісь двозначно–незрозумілі заяви президента про те, що ми придивляємося до Митного союзу і до ЄЕП, дива не сталося. Москва, яка без особливих зусиль отримала пролонгацію перебування ЧФ (а де ж обіцяний дешевий газ?!), не збирається міняти мову на газ. Їй треба все і зразу, і йдеться про економіку, а не гуманітарну сферу», — слушно зазначає «НУНСівка» Ірина Геращенко.

І справді, Володимир Путін чітко показав, на кого робить ставку в українській політиці. А Медведчук, відпрацьовуючи проект, після того вже встиг провести «круглий стіл» не тему федералізації України.

 

ЦИТАТА

Володимир Путін,
президент Росії —
у відповідь на запитання про те, на яких умовах Росія готова переглянути формулу ціни газу для України:

— Пам’ятаєте чудовий, усіма нами улюблений твір: «Можна ввечері стільці, а вранці гроші? — Можна. — А можна вранці гроші, а ввечері стільці? — Можна. Але гроші наперед!»

Є домовленості, вони підписані, діють. Ми знаємо позицію наших партнерів, теж ставимося до неї з повагою. У нас є питання, з яких ми поки що не домовилися, але хочемо досягнути остаточних домовленостей. І будемо до цього прагнути.