НОВИНИ ПЛЮС

05.07.2012

Європарламент сказав АСТА «ні»

Європарламент учора відхилив Міжнародну торговельну угоду з боротьби з контрафактною продукцією (АСТА). За ухвалення цього скандального документа проголосували 39 депутатів, «проти» — 478. Нагадаємо, в АСТА йдеться про відповідальність за нелегальне копіювання файлів в інтернеті та виробництво підроблених товарів. Угода вже викликала хвилю протестів у Європі. Європарламент не мав права вносити до цього лобійованого США документа жодних поправок, тобто депутати могли її тільки ухвалити або відхилити. Спершу угоду підтримувала найбільша фракція Європарламенту — Народна партія, але згодом у ній відбувся розкол на прихильників і противників АСТА. При цьо­му проти угоди одразу згуртувалася решта євродепутатів: соціалісти, «зелені», комуністи та ліберали.

Арафата таки отруїли?

Швейцарські фахівці­радіофізики заявили, що на одязі та особистих речах покійного палестинського лідера Ясіра Арафата було зафіксовано сліди отруйних елементів, зокрема, полонію­210. Ясир Арафат помер 2004 року після несподіваної і швидкої хвороби. Багато палестинців і раніше підозрювали, й надалі вважають, що їхнього лідера отруїли.

Водночас речник Інституту радіофізики у Лозанні заявив, що симптоми, які можна було спостерігати у Арафата протягом його хвороби, не відповідали симптомам отруєння полонієм. Полоній було знайдено на речах, переданих вдовою Арафата до інституту: одязі та зубній щітці палестинського керівника. Учора глава Палестинської національної адміністрації Махмуд Аббас на прохання вдови Арафата розпорядився провести ексгумацію його останків, щоб точно визначити причини смерті. «Ми готові співпрацювати з будь­якою стороною, яка зробить свій внесок у встановлення причин смерті мученика Ясіра Арафата», — заявив офіційний представник руху ФАТХ Фаїз Абу­Аета.

Саме полонієм­210 було отруєно колишнього агента російських спецслужб Олександра Литвиненка, який помер у Лондоні 2006 року. Вважається, що його отруїли агенти російської розвідки.

Помер американський актор Енді Гріффіт

У США у віці 86 років помер актор, продюсер, співак і письменник Енді Гріффіт, відомий передусім за фільмами «Обличчя в натовпі» та «Ангел у мене в кишені». Також Гріффіт мав власний телевізійний проект — популярне «Шоу Енді Гріффіта». Як співак здобув нагороду «Греммі» за найкращий альбом кантрі­музики.

Поховали актора вже за п’ять годин після його смерті (про таку оперативність він сам попросив у своєму заповіті) на острові Росанок у штаті Північна Кароліна, на цвинтарі неподалік його будинку, де Гріффіт і помер.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>