Амбіції «Правиці»

01.06.2012
Амбіції «Правиці»

Голова УНП Юрій Костенко хоче, щоб «Правиця» організувалася на базі його партії. (з сайту UNP.net.ua.)

Про «завершальний етап» переговорів із формування єдиної правоцентристської команди для участі у виборах–2012 на прес–конференції в Полтаві днями заявив народний депутат від «НУНС», лідер Української народної партії Юрій Костенко. За його словами, йдеться про єднання «залишків національно–патріотичних сил», які фактично розчинилися в інших партіях, і мета цих «залишків» — наступне створення на базі об’єднаного суб’єкта виборів «політичної партії з новою якістю».

Яка саме правоцентристська партія надасть свій дах колегам на нинішніх виборах до ВР? Адже відомо, що закон дозволяє виставляти на «великі перегони» лише партії, а не блоки. Чи вдасться цій умовній «Українській правиці» за лічені місяці до виборів хоч трохи «розкрутитися»? А як щодо озвученої в тій–таки Полтаві тези Арсенія Яценюка — «хто не з нами (тобто не з об’єднаною опозицією) — той за Януковича»? Чи не йдеться про черговий «проект Банкової» задля «розтягування» голосів тих, хто не підтримує нинішню владу?

Відповідаючи на ці запитання кореспондента «України молодої», очільник УНП зазначив, що саме його партія ініціювала об’єднавчі процеси у середовищі націонал–демократів, ухваливши відповідне рішення на з’їзді ще два роки тому. За словами Костенка, відтоді він вів перемовини з багатьма потенційними союзниками, а до своєрідного «проміжного фінішу» дійшли тільки УНП, «Наша Україна», УП «Собор» і ще низка патріотичних громадських організацій на кшталт «Просвіти», «Меморіалу», Спілки офіцерів України та деяких інших. Повноцінне оформлення громадсько–політичного виборчого об’єднання пан Юрій пообіцяв уже днями — після того, як остаточно визначаться з форматом походу на вибори керівні органи «Нашої України».

Партію, яка стане «донором» для інших союзників, на переконання провідника УНП, ще належить визначити спільно, врахувавши насамперед розгалуженість її оргструктур та відсутність «інших проблем» — таких, як фінансові борги за попередні вибори.

Звинувачення ж у «підігруванні Банковій» та «зраді інтересів об’єднаної опозиції» Юрія Костенка не бентежать. Він вважає хибними передвиборчі маневри «заКОДованих» опозиціонерів. «Представники Комітету опору диктатурі одразу заявили: об’єднуємося для перемоги над нинішньою владою, а потім знову розбіжимося по своїх партійних квартирах, — каже Костенко. — Але ж, даруйте, так ми вже об’єднувалися у 2004 році в коаліцію «Сила народу». І що з того вийшло? Правих політиків для підтримки Президента Віктора Ющенка у Верховній Раді майже не виявилося. А якою буде політика парламенту, коли там, припустимо, сформується більшість із представників лівопопулістської «Батьківщини», ліберального «Фронту змін» і ­крайньоправої «Свободи»?»

«Принцип «хто не з нами, той проти нас» — не новий. Але так звана двополярна політична модель в Україні — це неодмінно її розкол, бо при такій системі немає ідеологічної боротьби, конкуренції ідей, а є тільки боротьба за владу. Саме таку модель у 2008 році через конституційні зміни намагалися втілити в життя БЮТ і Партія регіонів», — заявляє Костенко. У Європі, за словами лідера УНП, на виборах обов’язково враховують і національні, й виробничі та соціальні, й ліберальні та «зелені» інтереси суспільства, за кожним із яких стоїть одна чи кілька партій. Зведення ж гами кольорів тільки до чорного та білого — це «політична технологія з розколювання та знищення Української держави».

Пан Юрій закликає пошукати в програмі об’єднаної «Батьківщини» відповіді на такі принципові питання, як вступ України до НАТО чи створення в нашій державі Єдиної помісної православної церкви. «Не знайдете, бо їх там просто немає», — каже глава УНП.

Що ж до очікуваного результату на виборах, то, заявляє Костенко, хоча «Українська правиця» ще не проголосила себе учасником парламентських перегонів, її готові підтримати «більше 10 відсотків виборців».