На тобі, небоже...

18.04.2012
На тобі, небоже...

Розрекламовані соціальні (чи то пак передвиборчі) ініціативи Президента Януковича таки втілять у життя: пізно ввечері в четвер парламент проголосував за внесення змін у держбюджет–2012, які передбачають збільшення витрат. Законопроект Кабміну підтримав 271 нардеп.

Тепер державна скарбниця потребуватиме на понад 33 млрд. грн. більше, ніж передбачалося раніше. «Бюджет є бездефіцитним. Усі збільшення видатків відбуваються за рахунок доходів», — божився перший заступник міністра фінансів Анатолій Мярковський, який представляв урядовий законопроект. На виконання соціальних ініціатив Януковича пропонується направити 18 млрд. грн. додаткових доходів. Також у цій сумі передбачено 6 млрд. на компенсацію вкладів в Ощадбанку СРСР.

Глава держави вважає, що передбачені на папері кошти «уможливлять здійснення заходів щодо подолання бідності та вирішення інших гострих проблем». Оновлений держбюджет, звітує прес–служба Президента, сприятиме як підвищенню соціальних стандартів і рівня доходів працюючого населення, так і розвитку вітчизняної економіки. «Це рішення відкриває нам шлях до розвитку регіонів та створить базу для формування держбюджету–2013 як бюджету розвитку України», — заявляє Віктор Янукович.

Одначе далеко не всіх економістів така математика тішить. Експерт Центру Разумкова, колишній перший заступник міністра праці та соціальної політики Павло Розенко, звертає увагу на те, що у змінах до держбюджету–2012 є чимало «цікавих» витрат. І вони аж ніяк не стосуються знедолених українців. «Близько 16 млрд. грн. буде виділено на покращення життя «вже сьогодні» для високопосадовців. Зокрема, на підвищення фінансування таких органів, як Державне управління справами — на нього «піде» 30 млн. грн. Тільки на одні перельоти державних посадових осіб додатково буде виділено 10 мільйонів, — зазначає Розенко. — Збільшено фінансування господарських та фінансових управлінь секретаріату Кабміну, РНБО. Передбачено додатково 180 млн. грн. і на дер­жавну судову адміністрацію — певно, щоб вибори нормально пройшли. На МВС — 95 млн., на Міненергетики та вугільної промисловості — мільярд. Тобто змінами до бюджету різко збільшено фінансування центральних органів влади. І виходить, що за рахунок соціального популізму Кабмін збільшив фінансування для себе. Та ще й у таких обсягах».

Говорити про системні зміни в соціальній політиці (а саме про них вихваляються чиновники) не доводиться, певен Розенко: «Жодні соціальні стандарти не змінюються, адже мінімальна зарплата і прожитковий мінімум залишаються на старому рівні. Урядом лише пропонується ряд мікропрограм із роздачі грошей певним категоріям населення. Так, пенсіонерам додадуть по 100–110 грн., інвалідам — по 50—100 грн., пенсіонерам–військовослужбовцям — по 100—150. Але ж головні проблеми це не вирішить. Соціальні ініціативи Президента — це лише своєрідний прайс–лист від влади, оприлюднення офіційних сум, які пропонуються для скупівлі голосів виборців».

Але найцікавіше питання — звідки візьмуться на все це гроші — лишається відкритим. «До цього часу уряд чітко не сказав, де він візьме ці 33 млрд. грн. Навіть у Законі «Про бюджет» написані лише загальні фрази. Приміром, цитата про те, що «21 мільярд буде знайдено за рахунок зростання економіки та легалізації зарплати». Про яку легалізацію і зростання ми говоримо, якщо щодня бачимо інформацію про те, що бізнес в Україні зупиняється? Усе більше людей іде в тіньовий сектор. Фінансування Пенсійного фонду теж під питанням. За три місяці йде невиконання надходжень щонайменше на 5 млрд. грн. Це означає, що економіка стоїть!»

Павло Розенко переконаний: після підвищення пенсій на нас чекає інфляція: «Зараз роздадуть людям по 100—150 грн., а після виборів через зростання цін, девальвацію гривні у кожного з нас із кишені заберуть по 200—250 грн. Тобто не економіка профінансує соціальні ініціативи Президента і передвиборчу програму Партії регіонів, а прості українці».

Прикметно, що під час внесення змін до державного кошторису депутати відхилили 13 альтернативних проектів щодо змін бюджету від опозиції. Її представники, звісно, таку законотворчість оцінили по–своєму. Зокрема, депутат від «НУНС» Арсеній Яценюк заявив, що парламент приймає «бюджет перевитрат». «Це ніякий не фінансовий документ, це передвиборча програма Партії регіонів», — зазначив він.