Прозорість відклали для наступників

21.03.2012

Введення в дію антикорупційного закону знову відкладено. Народні депутати від Партії регіонів домоглися «замороження» однієї з ключових статей закону, який було ухвалено влітку минулого року, — про заповнення розширених декларацій, що передбачали звітування про дорогі витрати і коштовні подарунки. Учора Конституційний Суд оприлюднив рішення у справі про відповідність Конституції пункту 2 прикінцевих положень закону. Його вердикт: положення не відповідає Основному закону. Таким чином, народні депутати підуть на вибори–2012 без «вивертання кишень» і звітуватимуть через застарілі бланки декларації. А багато­страждальна норма закону діятиме вже для наступного складу ВР.

Як писала «УМ», підставою для скарги було те, що закон, набувши чинності з початку року, зобов’язував депутатів відзвітувати про свої матеріальні справи за половину 2011 року — тобто з моменту ухвалення проекту. «Регіонали» вирішили, що закон не має зворотної сили, і Конституційний Суд їх підтримав (а ніхто й не сумнівався). «Закони та інші нормативно–правові акти поширюють свою дію тільки на ті відносини, які виникли після набуття законами чи іншими нормативно–правовими актами чинності», — йдеться у рішенні КС. Експерти ж відзначають, що таке пояснення — це намагання політиків утекти від розширеної подачі декларацій напередодні виборів. Зокрема, керівник антикорупційного об’єднання «ТОРО» Олексій Хмара пояснив «УМ»: «Люди намагаються відтягнути вступ у дію цієї норми. Це бажання уникнути контролю».

Голова фракції ПР Олександр Єфремов учора розповів про складнощі депутатської бухгалтерії. «Ми заповнили одну декларацію («стару». — Авт.), а мали заповнити дві. Одна декларація для держслужбовців мала бути заповнена до 31 березня, а та, яку треба було підготувати на 1 травня, тепер, згідно з трактуванням КС, буде заповнюватися за підсумками поточного року в наступному році».

Окрім того, КС визнав неконституційною норму антикорупційного закону, що забороняла представникам влади входити до складу загальних зборів підприємства (де–юре збори є керівним органом фірми). Скасування цієї норми не викликало заперечень з боку громадського сектору, на відміну від декларацій.