Вихід у «тінь»

16.02.2012

Учора на засіданні уряду представили нового віце–прем’єр міністра, керівника Мінздоров’я — Раїсу Богатирьову. Прем’єр Микола Азаров зізнався, що його потішило це призначення: «Я особисто сьогодні щасливий, що збулася моя мрія, і в уряді з’явилася чудова жінка». Микола Янович може радіти президентському указові не лише через це. Злі язики пророкували Азарову відставку з подальшою передачею посади Андрію Клюєву. Натомість Президент звільнив одного з провідних «регіоналів» з уряду — Клюєв пересів із крісла першого віце–прем’єра у крісло секретаря Ради нацбезпеки та оборони, яке ще не встигло охолонути за Богатирьовою.

 

Безпека чи економіка?

Учорашнє засідання уряду стало прощальним для Клюєва. Він заскочив у Кабмін на початок зборів. Микола Азаров похвалив колишнього заступника за компетентність, відданість справі, працездатність, енергійність, мужність, сказав, що той «багато зробив для виведення країни з кризи». На прощання Азаров вручив колезі–»регіоналу» букет червоних троянд. «Дякую! Будемо разом працювати», — відповів Клюєв і, згорбившись, пішов із Кабміну.

Андрій Петрович відбув свою церемонію ще раніше — у вівторок ввечері його представлення в Радбезі проводив особисто Президент, який за посадою є керівником РНБО. Віктор Янукович звернув увагу Клюєва на розбудову сфери безпеки. «Безпековий сектор потрібно розбудовувати в нових умовах, відповідаючи на ті виклики часу, які є перед нашою країною», — наголосив глава держави. Янукович висловив сподівання, що екс–віце–прем’єр належним чином скоординує роботу «силовиків». «Сподіваюся, присутні тут керівники правоохоронних органів, спеціальних служб будуть надійними ланками в цій роботі», — заявив Президент.

Азаров же, проводжаючи Клюєва, зауважив, що той і далі може перейматися економічними питаннями (а Клюєв відповідав за ПЕК і євроінтеграцію). «Сьогодні найбільші виклики і ризики для національної безпеки лежать в економічній площині. Тому важко знайти більш підготовлену людину на посаду секретаря РНБО», — сказав Прем’єр.

Буде на тебе Рада...

Напутні слова керівництва держави не прояснили ситуації щодо того, як сприймати призначення Андрія Клюєва — як посилення «регіонала» чи послаблення; а також щодо ролі, яку йому відвели «нагорі». Донедавна РНБО було радше декоративним органом. Віктор Янукович, концентруючи на собі майже всю владу, не надавав Радбезу такого значення, як попередники. Навпаки, Рада стала місцем, куди відправляли «зайвих» політиків — наприклад Нестора Шуфрича та Володимира Сівковича, колишніх урядовців. Якщо Янукович надалі не змінить свого ставлення до РНБО, то, виходить, Клюєва «опустили».

«Це послаблення Клюєва та його групи, адже вони втрачають контроль над мільярдними потоками, котрі були доступні віце–прем’єру, — зазначив у коментарі «УМ» керівник Центру політичного аналізу «Стратагема» Юрій Романенко. — Натомість Янукович вибудовує систему, де весь «силовий» та економічний блоки будуть зав’язані на його «Сім’ї».

Янукович мав підстави для невдоволення Клюєвим. Лише за останній час віце–прем’єр двічі не догодив Президентові: через Клюєва Єврокомісія призупинила деякі виплати Україні, а у Верховній Раді (котрою теж опікувався Андрій Петрович) знахабніла опозиція — і виступ Президента «заулюлюкала», і з «тушками» підвела...

Інша версія є веселішою для Клюєва. Не виключено, що «регіонала» звільнили з уряду, аби надати йому як начальнику штабу «Регіонів» більше часу та можливостей для переймання парламентськими виборами. Забравши обов’язки, за керівником виборчого штабу ПР зберегли високий дер­жавний статус. А ще Клюєву могли доручити продовження мілітаризації України (див. слова Януковича про «надійні ланки»). Словом, існує багато речей, якими з вигодою для Януковича міг би зайнятися екс–віце–прем’єр.

Однак політолог Романенко вважає, що призначення Клюєва в РНБО — це таки його послаблення. «Мені здається, що, давши Клюєву посаду секретаря Радбезу, йому просто дозволили зберегти обличчя. РНБО перетворилася на орган, куди «засилають» політиків... Попри це, Клюєв залишається серед знакових фігур», — каже експерт. Романенко не виключив, що в Партії регіонів замість одного виборчого штабу буде кілька: одним із них опікуватиметься Сергій Льовочкін, ще іншим — команда президентського сина.

Райський куточок

Що ж до Раїси Богатирьової, яка замінила в МОЗ Олександра Аніщенка, то вона ще не призвичаїлася до статусу віце–прем’єра—міністра охорони здоров’я. Відповідаючи на питання щодо планів, вона сказала: «Перші кроки зараз з’ясуємо. Скажуть, які завдання у мене стоять». За словами Богатирьової, Президент довірив їй гуманітарний блок. «Для мене це знайома сфера, продовження того напрямку, яким я займалася до сьогоднішнього дня», — зазначила Раїса Петрівна. Богатирьова була главою МОЗ при Кучмі, в 1999—2000 роках.

На цьому кадрові перестановки в уряді не припиняться. Після звільнення Клюєва залишається вільною посада міністра економічного розвитку і торгівлі, яку за сумісництвом займав «регіонал».