«Усе йде, як планувалося»

01.11.2011

Колишній міністр внутрішніх справ Юрій Луценко стверджує, що Генеральна прокуратура чинить тиск на свідків у його справі. Про це лідер «Народної самооборони» заявив учора на засіданні Печерського районного суду, коментуючи допит одного зі свідків, колишнього помічника міністра Сергія Остапенка. Той заявив, що його викликали на допит у жовтні цього року, хоча досудове слідство закінчилося ще в січні.

«Генпрокуратура через рік після закінчення досудового слідства продовжує викликати свідків на судове слідство і таким чином здійснює на них тиск. Це недопустиме антизаконне кримінальне втручання прокуратури в слідство», — цитує Луценка «Українська правда». Пан Юрій зазначив, що про причини «додаткового» допиту може знати заступник Генпрокурора Ренат Кузьмін «та відповісти про це перед судом».

Загалом, якщо у справі Луценка вести гіпотетичний рахунок виступів свідків (чи свідчать вони на користь міністра, чи на користь обвинувачення), то переконливу перемогу в процесі здобув би обвинувачений. Хоча очевидно, що такі підрахунки – з розряду теорії. Вчора на захист Луценка став іще один свідок – колишній начальник управління департаменту оперативної служби МВС Ростислав Чернявський. Відповідаючи на запитання про водія Луценка, Чернявський сказав, що Леонід Приступлюк мав числитись саме у його департаменті. Водії інших керманичів МВС теж працювали у департаменті оперативної служби та мали звання оперуповноважених. А саме такі пільги для Приступлюка закидає Луценкові обвинувачення.

Сам же Луценко виявив розбіжності між протоколом досудового допиту та свідченнями, які Чернявський дав у суді. Звертаючись до свідка із запитанням, чи справді він боявся тодішнього міністра, Чернявський зауважив: «Ні, Луценка я не боявся». Він уточнив, що не бачив перепон для нагородження Приступлюка до Дня Конституції та Дня міліції. Після такої відповіді лідер «Народної самооборони» вибухнув і звернувся до представників прокуратури: «Передайте це Кузьміну!»

Колишній міністр висловив думку, що його справа «розвалюється на очах». Водночас на Різницькій не згодні з оцінкою Луценка. Заступник Генпрокурора Ренат Кузьмін заявив, що подібні чутки з'являються через «тих же адвокатів» або «свідків, які щось забули або через якісь причини плутаються у своїх свідченнях». «Я вам скажу, що державні обвинувачі абсолютно не відчувають жодних незручностей процесуальних у зв'язку з розглядом цієї справи. У них немає проблем, вони не бачать навіть натяку на те, що ця справа якось би розвалювалася, або йшла не так, як планувало звинувачення», — наголосив заступник Генпрокурора.

Луценко сидить у СІЗО вже десять місяців. Наступне засідання суду відбудеться 2 листопада. Наразі на процесі заслухали 26 свідків. Усього ж прокуратура планує викликати в суд близько 148 осіб...