Наступай і запалюй

01.11.2011
Наступай і запалюй

Лоренс Кембелл–Кук зі своїм винаходом. (Guardian.co.uk.)

Молодий британський винахідник і підприємець Лоренс Кембелл–Кук розробив тротуарну плитку, яка використовує кінетичну енергію пішохода для вироблення електрики. Винахід отримав назву Pavegen. Коли пішохід наступає на такий квадрат на долівці, площина просідає на 5 мм, і цей рух служить джерелом електроенергії, яка надходить до центрального акумулятора.

Щоб людям хотілося частіше наступати саме на ці частини тротуару, вони обладнані лампочками. Як повідомляє газета «Гардіан», під час кожного просідання площини світлодіод загоряється — це стимулює пішохода на подальші кроки по плитках Pavegen заради розваги та одночасно віддячує людині за внесок у справу розвитку екологічних технологій. Загоряння «призової» лампи забирає тільки 5% енергії, виробленої одним натисканням, тоді як решта накопичується в батареї для інших потреб.

Поверхня Pavegen виготовлена зі старих перероблених автомобільних шин — ось вам ще одна ознака ресурсозберігальної новації.

Лоренс Кембелл–Кук уже отримав перше велике замовлення — від лондонського торговельного центру «Вестфілд Стратфорд». Замовник розраховує, що електроенергії, яку вироблятиме інноваційна плитка, вистачить на освітлення всього центру.