Наступ уПЕРТої інфекції

04.10.2011

«Грипозна пора» вже не за горами, але трохи часу на підготовку до спалаху цього захворювання ще залишається. Епідемія грипу в Україні, за прогнозами епідеміологів, почнеться не раніше грудня. А до того часу дорослим і дітям дошкулятимуть віруси парагрипу, аденовіруси, інші збудники ГРЗ. Про те, які штами будуть актуальні в наступному епідсезоні, коли і кому краще робити щеплення, які особливості матиме епідемія грипу та як найліпше убезпечитися від важких ускладнень, «УМ» розпитала профільних спеціалістів.

 

Небезпечний гість з Австралії

В Україні медики очікують появу «нового–старого» підтипу вірусу грипу А/Перт (H3N2). Назва походить від австралійського міста, у якому вперше було виділено цей штам. Торік «пертівський» збудник пройшовся країнами Північної Америки і Великою Британією, а найближчими місяцями, після дворічної перерви, знову з’явиться в Україні.

«Це сезонний звичайний грип, який уже брав участь в епідпроцесі на території України, — пояснила «УМ» завідувач відділу респіраторних та інших вірусних інфекцій Інституту епідеміології та інфекційних хвороб імені Громашевського АМН України, доктор медичних наук Алла Міроненко. — Востаннє він «засвітився» в Україні перед пандемічним грипом. Це була зима 2009–го. Але тоді його роль не була настільки важливою, тому що вірус не був для нас новим. Цього ж разу ми очікуємо, що близько 80% хворих під час епідемії «підхоплять» саме штам грипу А/Перт. Наше населення не має до нього імунітету. Симптоматика захворювання, спричиненого цим штамом, фактично не відрізняється від звичайного грипу. Але він має тяжчий перебіг і дає більше ускладнень, найчайчастіше пов’язаних з органами дихання (бронхіти, пневмонії). Це його біологічна властивість».

Крім вірусу підтипу А (H3N2), у цьому епідсезоні до нас прийде пандемічний штам «Каліфорнія», але його роль не буде провідною, вважає Алла Міроненко. Також до епідпроцесу можуть підключитися віруси типу В, але їхня роль буде другорядною.

У селі епідемія грипу закінчується швидше, ніж у місті

«Наш багаторічний досвід підказує, що епідемії, викликані саме таким видом збудника, зазвичай починаються не раніше середини–кінця грудня, а то й у січні, — пояснює Алла Міроненко. — У будь–якому разі, ранньої епідемії грипу ми не очікуємо».

За словами спеціаліста, епідемічний сезон охоплює чималий період — починаючи з жовтня одного року і закінчуючи травнем наступного року. «Це фактично 8 місяців, — каже співробітниця «УМ». — Але епідемія ніколи стільки не триває, вона не може бути такою довгою. Ситуація, коли пандемічний вірус грипу почав інтенсивно циркулювати в країні ще в жовтні, була нехарактерною, навіть неординарною для України. Зазвичай епідемія грипу в нас починається не раніше другої половини грудня, а крайні терміни її завершення — кінець березня».

Як додає фахівець, у селі чи іншому невеликому населеному пункті епідемія грипу завершується швидше, ніж у місті. І починається вона зазвичай зі школи. Діти багато часу проводять разом в одному приміщенні. І якщо серед них з’являється хворий на грип, епідпроцес легко зароджується та має більше шансів розвинутися. Загалом люди, які живуть у сільській місцевості, нечасто масово збираються в одному приміщенні. А на відкритому повітрі заразитися грипом практично неможливо, тому що так званий інфекційний аерозоль розсіюється, його відносить вітром. А в приміщенні зберігається достатня концентрація вірусів, щоб одна людина інфікувала інших. Тому в селі інфекцію по домівках розносять переважно школярі.

«У місті — інший процес, — зазначає Алла Міроненко. — Там є метро, переповнені «маршрутки», громадський транспорт, на роботі скупчення людей, які дихають загальним повітрям. У місті епідемія грипу триває довше, але максимум 6–8 тижнів».

Щеплення робіть не пізніше, ніж за два тижні до початку епідемії

Що ж треба робити, аби не захворіти на грип? Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує передусім зробити щеплення, особливо тим, для кого вірус становить серйозну небезпеку. Йдеться, зокрема, про людей похилого віку, осіб із багатьма хронічними патологіями, тим, хто має зайву вагу. Ці люди можуть дуже важко перенести грип і навіть померти від ускладнень, якщо в них не буде «штучного» імунітету. Також варто зробити щеплення медперсоналу, касирам у магазинах і банках, учителям, водіям «маршруток» тощо. Ці групи найбільш вразливі перед вірусом, бо працюють з великою кількістю людей.

Коли йти до лікаря «колотися» вакциною? За словами Алли Міроненко, це можна зробити вже хоч зараз.

«Для нашої кліматичної зони щеплення проти грипу роблять у жовтні–листопаді, — коментує пані Алла. — Залежно від ситуації, можна це зробити і в грудні, але в такому разі треба контролювати, скільки часу залишилося до епідемії. Це важливо. За два тижні до початку епідемії треба бути вже щепленим, щоб на момент зустрічі зі збудником інфекції мати сформовану імунну відповідь. Треба пам’ятати, що вакцина не має миттєвої дії, ви не будете захищеними від грипу через 5 хвилин після щеплення. Поки організм напрацює необхідні захисні білки, поки утворяться значні рівні антитіл, мине 2–3 тижні. Тоді вже вакцина працюватиме. Якщо ж зробити укол запізно (наприклад, за тиждень до епідемії), можна заразитися і захворіти до того часу, поки вакцина спрацює».

 

А ТИМ ЧАСОМ…

Американська академія сімейних лікарів наводить ознаки, за якими неспеціаліст у домашніх умовах може відрізнити грип від застуди.

1. Як правило, прояви застуди більш помірні, її симптоми розвиваються порівняно повільно, тоді як грип завжди «нападає» раптово.

2. При застуді температура зазвичай не піднімається вище 38–39 градусів. А от грип здатний викликати серйознішу лихоманку.

3. Про ймовірність застуди свідчать такі симптоми, як «закладеність» носа або нежить, чхання, кашель, сльозотеча, біль у горлі.

4. До типових ознак грипу належать слабкість, головний біль, нудота, відчуття холоду, проливний піт, блювання, біль у м’язах, втрата апетиту.

 

ВАЖЛИВО!

Міністерство охорони здоров’я оголосило прогноз щодо трьох штамів грипу, які прийдуть цієї зими в Україну: H1N1 («Каліфорнія»), H3N2 («Перт») і вірус типу В («Брізбен»). Це не означає, що в Україні не буде інших штамів грипу чи інших вірусів респіраторних інфекцій, але переважатимуть саме ці три штами. Тому вони всі увійшли у розроблені цього року вакцини, щеплення якими пропонують медики.