Проти тоталізатора — не лише моралізаторство

14.07.2011
Проти тоталізатора — не лише моралізаторство

Тепер Йозеф Блаттер вирішив усерйоз узятися за викорінення корупції з футболу. (Фото сайту Daylife.com.)

Учетверте переобраний на пост керманича світового футболу Йозеф Блаттер висуває чергові ініціативи, аби поліпшити функціонування «гри мільйонів». Починаючи з 1998 року, президент ФІФА залучає до великої футбольної орбіти нові території, впроваджує більшу кількість арбітрів для обслуговування матчів, нові правила натуралізації гравців тощо. А тепер невтомний швейцарець збирається викорінити у своєму господарстві «договірняки».

 

Уболівальника дурять скрізь

Хвиля скандалів через договірні матчі не може не хвилювати керівництво ФІФА, адже б’є по іміджу організації з її принципами «фейр плей». У Туреччині, наприклад, днями викрили й арештували цілу групу представників місцевих футбольних кіл, яким інкримінують організацію або участь у матчах зі заздалегідь відомим результатом. Серед затриманих фігурують і президенти лідерів турецького футболу — «Трабзонспора» та «Фенербахче».

Водночас розгорається скандал у Південній Кореї, де правоохоронці арештували кілька десятків осіб, серед яких і гравці клубів К–ліги: їм теж інкримінують протизаконні дії в галузі навколофутбольного тоталізатора. Корейське керівництво навіть розглядає варіант, за яким поточну першість, у якій клуби зіграли більш ніж половину матчів, можуть скасувати.

«Не відстає» і Європа. У Греції нещодавно викрили охочих збагатитися на спорті в нечесний спосіб. Підозрюють навіть власника «Олімпіакоса». А в Італії досі тягнеться справа, відома як «Моджігейт». Нагадаємо, п’ять років тому визнаного лідера серії А — туринський «Ювентус» — звинуватили у причетності до підкупу арбітрів. Тоді «Стару синьйору» позбавили чемпіонського титулу сезону 2005/2006 і відправили до другої ліги з «–9» очками, а «скудетто» віддали міланському «Інтеру», який фінішував другим. Але тепер з’ясовується, що слідчі, прослухавши 171 тисячу телефонних дзвінків, виявили протиправну складову і в діях керівників «Інтернаціонале».

На цьому тлі українська історія з буцімто «договірняком» між «Металістом» та «Карпатами» виглядає скромно. Але у скандалі досі не поставлено крапку. Слухання цієї справи відбудеться в середині вересня у спортивному арбітражному суді в Лозанні: клуби опротестовуватимуть санкції ФФУ, які досі не набули чинності (із команд намагаються зняти по 9 очок).

Боремось, але не перемагаємо

Радикально боротися з корумпованими спортсменами та функціонерами пропонує Йозеф Блаттер. «Ми не можемо втручатися в діяльність правосуддя, але якщо вина конкретної людини буде доведена, то ми наполягатимемо на довічній дискваліфікації. І байдуже, хто це буде — чиновник, футболіст чи суддя», — заявив днями президент ФІФА. Виною Блаттер вважає навіть не «договірняки» як такі, а взагалі причетність будь–кого з «футбольних людей» до букмекерських ставок на футбол. Повідомлення про це ФІФА отримує постійно. Аби зупинити цю тенденцію, Блаттер пропонує діяти жорстко.

У контрольно–дисциплінарному комітеті ФФУ, куди «УМ» звернулася за коментарем стосовно нової ініціативи президента ФІФА, доволі стримано поставились до ефективності такого шляху. Мовляв, ми і так уже роками боремось із цією бідою. Щоб довести нечесні дії, потрібні зізнання принаймні двох учасників договірної гри, а такого в нас досі не траплялося. Й одразу навели приклад із нашумілим матчем між «Карпатами» та «Металістом» 2008 року, коли харків’яни виграли 3:0. Один із учасників змови спочатку заявив про «договірняк», а потім відступив від своїх слів. А якщо винних так важко притягнути до відповідальності, то кого злякаєш довічною дискваліфікацією, коли є спокуса отримати кругленьку суму тут і зараз?

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Другий кваліфікаційний раунд. Перші матчі (поєдинки вівторка). «Пюнік» (Вірменія) — «Вікторія» (Чехія) — 0:4, «Валетта» (Мальта) — «Екранас» (Литва) — 2:3, «Марибор» (Словенія) — «Дюделанж» (Люксембург) — 2:0, «Могрен» (Чорногорія) — «Літекс» (Болгарія) — 1:2, «Слован» (Словаччина) — «Тобол» (Казахстан) — 2:0, «Шемрок роверз» (Ірландія) — «Флора» (Естонія) — 1:0.

* * *

Кубок Америки (Аргентина). 3–й тур

Група С. Чилі — Перу — 1:0 (Карільйо, 90 (у свої ворота)), Уругвай — Мексика — 1:0 (А. Перейра, 15).

Підсумкове становище: Чилі — 7, Уругвай — 5, Перу — 4, Мексика — 0.

У чвертьфіналі Уругвай зіграє з Аргентиною, а Чилі вийде на другу команду групи В.