Топ–«Копа»

06.07.2011
Топ–«Копа»

Уругвайські нападники Суарес та Форлан «спорудили» на двох один гол у ворота Перу. (Фото Рейтер.)

Не надто яскраво почалася в Аргентині першість Південної Америки, від якої звично очікують спалахування нових футбольних зірок. У шести матчах стартового туру в трьох групах було зафіксовано лише дві перемоги і забито тільки вісім м’ячів на всіх 12 учасників. Скажімо, у групі В обидві гри закінчилися нульовими нічиїми, включно із протистоянням Бразилії та Венесуели. А глядачі тим часом активно заповнюють стадіони. Аргентина приймає «Копа Америка» вже вдев’яте.

Чи не найамбітніші плани на нинішню першість — у збірної Уругваю, яка наробила шелесту на минулорічному чемпіонаті світу в ПАР. «Чарруа» є лідерами за кількістю виграшів Кубка Америки — і як аргентинці, з 14 перемогами. У бразильців — на шість тріумфів менше. Інша річ, що успіхи Уругваю — далеко позаду. Востаннє футболісти цієї країни були найсильнішими на континенті в 1995 році.

Як і Аргентина та Бразилія, підопічні Оскара Табареса стартували з нічиєї. У матчі з перуанцями, котрі останні чотири розіграші незмінно добиралися до чвертьфіналу, збірна Уругваю змушена була відігруватися з середини першого тайму. Грізного дуету форвардів у складі Дієго Форлана та Луїса Суареса вистачило лише на те, аби зрівняти рахунок. «До цього матчу багато хто говорив, що перемога над Перу в нас у кишені. Але ми самі так не вважали», — прокоментував Табареса.

Схожим чином пояснив нічию з болівійцями в матчі відкриття турніру форвард національної команди Аргентини та «Ман. юнайтед» Карлос Тевес: мовляв, усі думають, що ми будемо щоразу вигравати з рахунком 5:0. Але так не буде, бо грати у футбол тут уміє кожна збірна.

Підопічні Серхіо Батисти відігралися лише під кінець поєдинку. Аргентинцям потім закидали і відсутність командної гри, і невдалі індивідуальні дії окремих гравців. У складі «альбіселесте» присутній зірковий Ліонель Мессі, однак ансамбль збірної — зовсім не те, що злагоджена «Барселона».

А ось кому можна тішитись, то це чилійцям: як і збірна Колумбії, ця команда почала з перемоги. Підопічні Клаудіо Боргі обіграли не когось там, а Мексику, що має тут статус запрошеного учасника (як і збірна Коста–Рики) та стабільно сперечається на «Копа Америка» за вихід до «плей–оф». Щоправда, нині в Аргентині «Ель триколоро» виступають не найсильнішим складом — основні гравці мексиканців відпочивають після недавнього тріумфу у фіналі «Золотого кубка КОНКАКАФ» — чемпіонату країн Центральної та Північної Америки і країн Карибського басейну.

Є на Кубку Америки й «український слід». У складі збірної Болівії повний матч провів форвард Марсело Морено, що виступає за «Шахтар». А ось бразильці–«гірники» викликів до своєї національної команди не отримали.

 

ТАБЛО

Кубок Америки (Аргентина). 1–й тур

Група С. Уругвай — Перу — 1:1 (Суарес, 45 — Гуерро, 23), Чилі — Мексика — 2:1 (Паредес, 66; Відаль, 72 — Араухо, 40).

* * *

Жінки. Фінальна частина чемпіонату світу (Німеччина). 2–й тур

Група А. Канада — Франція — 0:4, Німеччина — Нігерія — 1:0.

Турнірне становище: Франція, Німеччина — 6, Нігерія, Канада — 0.

Група В. Японія — Мексика — 4:0, Н. Зеландія — Англія — 1:2.

Турнірне становище: Японія — 6, Англія — 4, Мексика — 1, Н. Зеландія — 0.

Група С. КНДР — Швеція — 0:1, США — Колумбія — 3:0.

Турнірне становище: США, Швеція — 6, КНДР, Колумбія — 0.

Група D. Австралія — Екв. Гвінея — 3:2, Бразилія — Норвегія — 3:0.

Турнірне становище: Бразилія — 6, Австралія, Норвегія — 3, Екв. Гвінея — 0.