Вихід на третій рівень

31.07.2014
Вихід на третій рівень

Президент США Барак Обама запевнив Україну в підтримці Вашингтона. (з сайту usatoday.com.)

Повільно, неохоче і «зі скрипом», Європа все ж наважилася зробити те, до чого її так довго підводив своїми діями Володимир Путін: запровадити найжорсткіші, секторальні санкції проти Росії. Як і очікувалося, позавчора на засіданні у Брюсселі постійні представники держав ЄС узгодили рішення про перехід до третьої хвилі санкцій, починаючи з 31 липня.

Потужний сигнал Кремлю

«Сьогодні Європейський Союз погодив пакет значних додаткових обмежувальних заходів, спрямованих на секторальне співробітництво та обмін із Російською Федерацією. Це рішення обмежить доступ на ринки капіталу ЄС для російських державних фінансових інститутів, накладе ембарго на торгівлю зброєю, встановить заборону на експорт товарів подвійного призначення для військових користувачів і скоротить доступ до чутливих технологій, особливо в галузі нафтового сектора», — йдеться у поширеній з цього приводу спільній заяві президента Європейської Ради Германа Ван Ромпея та голови Європейської Комісії Жозе Мануела Баррозу.

Очільники ЄС також зазначають, що в пакеті нових санкцій буде розширено перелік осіб та організацій, яким буде заборонено в’їзд на територію Євросоюзу, а на їхні активи накладено арешт.

У заяві наголошується, що керівництво Євросоюзу зробило все від нього залежне, аби владнати конфлікт між Росією та Україною шляхом переговорів. Але Росія цих зусиль не підтримала. Судячи з усього, останнього краплею в глибокій чаші європейського терпіння стала катастрофа збитого проросійськими бойовиками малайзійського літака, в якому загинуло 298 людей.

«Потужна пропагандистська машина, спонсорована російською державою, і надалі підтримує незаконні дії озброєних сепаратистів. Коли спіраль насильства виходить з-під контролю і призводить до вбивства майже 300 мирних жителів, ситуація вимагає термінових і рішучих заходів реагування, — заявляють європейські лідери. — Європейський Союз виконуватиме свої зобов’язання щодо захисту і забезпечення безпеки своїх громадян, а також підтримуватиме своїх сусідів і партнерів».

У Брюсселі вкотре наголосили на неприпустимості анексії території та навмисної дестабілізації сусідньої суверенної країни, що «є неприйнятним у ХХІ сторіччі». І вважають, що санкції «надсилають лідерам РФ потужний сигнал: дестабілізація України або будь-якої іншої європейської держави коштуватиме вашій економіці чимало».

Три місяці на роздуми

Вказавши Росії на те, що своїми діями вона сама себе ізолює від цивілізованого світу, Ван Ромпей та Баррозу окремо наголошують: якщо Москва змінить свою позицію щодо України, Євросоюз готовий відмовитися від запроваджених проти неї економічних заходів. Зрештою, термін їх дії — три місяці. Після цього європейці оцінять поведінку Росії й переглянуть вжиті проти неї економічні заходи. І, можливо, скасують.

А можуть і посилити

Як заявила канцлер Німеччини Ангела Меркель, вона вітає рішення про введення нових обмежувальних заходів щодо Росії. І попереджає: «Тепер російській стороні належить вирішити, чи захоче вона піти шляхом деескалації та співробітництва». Мовляв, якщо ні — доведеться «переконувати» новими обмеженнями...

Хоча досі жодні «переконання» не подіяли, попри те, що після анексії Криму Євросоюз вводив санкції проти Росії ну дуже поступово і повільно, щоразу сподіваючись достукатися до здорового глузду кремлівської влади. Замість цього отримали розпалювання війни на сході України і тисячі смертей.

До слова, фрау Меркель не доведеться переривати відпустку, хоч вона й була готова це зробити заради участі в позачерговому саміті ЄС. Лідери всіх 28 держав Євросоюзу справді повинні затвердити рішення Комітету постійних представників про нову хвилю санкцій, але з’їжджатися до Брюсселя їм цього разу не доведеться — саміт вирішено провести «в письмовому вигляді».

Як повідомляє «Інтерфакс-Україна» з посиланням на обізнані джерела, усіх членів Європейської Ради, що мають поставити свої підписи під документом, опитають письмово. Усі 28 послів уже гарантували згоду своїх лідерів, тож зустрічатися для дискусії їм просто не потрібно.

Не холодна війна

Буквально за кілька годин після рішення ЄС про запровадження нових санкції проти Росії оголосив і президент США Барак Обама. Як заявив глава Білого дому на спеціальному брифінгу, присвяченому ситуації в Україні, американські заходи стосуватимуться обмежень в енергетичній, оборонній та фінансовій сферах.

«Це не нова холодна війна. Це вельми конкретний крок, який стосується небажання Росії визнати за Україною право обирати власний шлях, — наголосив Обама. — Якщо ви послухаєте Президента Порошенка, український народ, ви побачите, що всі вони говорять про бажання встановити добросусідські відносини з Росією. Однак вони не можуть допустити, щоб Росія озброювала сепаратистів, які займаються руйнівною діяльністю на сході України, підриваючи тим самим здатність Києва до мирного самоврядування. Ми будемо підтримувати українців».

Зокрема, США припиняють експорт окремих товарів і технологій для російського енергетичного сектору, заморожують кредити, які сприяли експорту товарів до Росії, тощо.

Підготовку до введення нових санкцій щодо Росії розпочав також уряд Японії, найближчими днями нові економічні заходи для тиску на Кремль планує запровадити і Канада.

Водночас Австралія від посилення санкцій поки що утримується. «Ми зараз це питання не розглядаємо, а приділяємо увагу якнайшвидшому поверненню на батьківщину останків загиблих у малайзійському «Боїнгу», — заявив прем’єр-міністр цієї країни Тоні Еббот.

ДОПОВНЕННЯ

Економічні санкції, запроваджені у вівторок Євросоюзом проти Росії, не торкнуться вже чинних контрактів. «Виконання чинних контрактів буде продовжено. Я підкреслюю, що це стосується всіх секторів у даному пакеті», — на правах анонімності повідомив журналістам європейський чиновник на брифінгу у Брюсселі.

Це означає, що попри заборону на торгівлю озброєнням із Москвою, ніщо не завадить Франції поставити Росії раніше замовлені гелікоптероносці «Містраль».

 

ОГОЛОШЕННЯ

Поліція Нідерландів веде розслідування обставин аварії рейсу MH17, що сталася 17 липня в Україні.

У зв’язку з цим поліція шукає людей, які мають у своєму розпорядженні фото- та відеозображення, пов’язані з падінням літака на місце катастрофи.

Група розслідування збирає зображення місця катастрофи незадовго до, під час та після падіння. Це допоможе реконструювати цю територію. Нещодавні зображення також можуть цьому допомогти.

Ви можете завантажити свої матеріали на спеціально для цього розробленому сервері за посиланням www.politie.nl/MH17.

 

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>