Гроші є, таланти їдуть

17.03.2011

Уперше Конкурс артистів балету імені Сержа Лифаря відбувся у 1994 році. Відтоді з періодичністю раз на два роки ця подія збирала до Києва молодих продовжувачів справи Лифаря, які у своїй професії прагнули наблизитися до його висот. З 2006–го конкурс не проводився: оргкомітет загруз у різних фінансово–організаційних проблемах, а ще пішов із життя один із фундаторів конкурсу, мистецтвознавець, дійсний член (академік) Європейської академії театрального мистецтва і хореографії Юрій Станішевський. Тайм–аут у чотири роки Конкурсу імені Сержа Лифаря пішов на користь. Форум не лише повторив долю птаха Фенікса, відродившись із забуття, а й постав перед мистецькою громадою в оновленому вигляді.

Перша новина від оргкомітету — Конкурс імені Сержа Лифаря, який цьогоріч відбудеться всьоме, переїжджає до Донецька. Він триватиме з 27 березня до 2 квітня і буде складовою великої програми, присвяченої 120–річчю з дня народження композитора Сергія Прокоф’єва. «Це невипадково, — пояснює таке рішення оргкомітету художній керівник конкурсу Вадим Писарєв. — Сержа Лифаря та Сергія Прокоф’єва поєднувала велика дружба... Лифар танцював у балетах на музику Прокоф’єва і як хореограф поставив балетну виставу «На Дніпрі», музику до якої написав Прокоф’єв, це був один iз перших його балетів у Паризькій Гранд–опера, його Лифар присвятив Україні».

Але головною новиною від оргкомітету, яка на тлі скромних кошторисів мистецьких імпрез сьогодні прозвучала просто сенсаційно, стала сума преміального фонду. Це 110 тисяч доларів США. Таких солідних преміальних не було за всю історію конкурсу (підозрюю, не лише цього, а й усіх мистецьких змагань в Україні). Мінкультури, яке є одним із співорганізаторів конкурсу, до цих тисяч не має ніякого відношення, наповнюванням цієї статті видатків займався благодійний фонд «Творчий Олімп». Найбільший грошовий приз, 20 тисяч доларів, чекає на володаря Гран–прі. По двоє переможців у кожній категорії отримають від двох до десяти тисяч доларів, «срібло» та «бронзу» оцінили від 500 до 3000 доларів.

Конкурс матиме дві номінації — «Хореографи» та «Артист балету» (три вікові категорії). За перемогу в них змагатимуться 163 учасники з 16 країн світу. «Це найбільш представницький конкурс за всю його історію, — коментує   директор Київської муніципальної української академії танцю імені Сержа Лифаря Андрій Лягущенко. — До нас приїдуть молоді артисти з Греції, Італії, ОАЕ, Чорногорії, Японії... Звісно, найчисельніша делегація — з України, 95 учасників, далі за кількістю — росіяни, а на третьому місці — казахи. І мені здається, що якщо не володар Гран–прі, то переможець у номінації буде саме з Казахстану — там дуже сильні артисти».

Голова журі конкурсу — народний артист СРСР Юрій Григорович. Разом із ним конкурсантів оцінюватимуть Інна Дорофеєва (Україна), Борис Абатуров (Росія), Жанотта Монік (Франція), Сірі Йохансен (Норвегія) та інші визнані експерти з хореографічного мистецтва.