Серце не витримало блюзу

08.02.2011
Серце не витримало блюзу

На 59–му році життя зупинилося серце популярного ірландського гітариста і співака Гарі Мура. Музикант саме перебував на відпочинку в Іспанії — як повідомляє Бі–Бі–Сі, його знайшли мертвим у готельному номері містечка Естепона, що на курорті Коста дель Соль.

Романтичні рок–блюзові балади Мура користувалися великою популярністю у меломанів усього світу. Блюз є синонімом слова «смуток», і віртуозні гітарні партії та характерний хриплуватий голос співака якнайкраще пасували до цього музичного стилю. Його пісні крутили навіть ті українські FM–станції, які не мають жодного відношення до рок–музики чи блюзу. У жовтні минулого року Мур дав серію концертів у Києві, Харкові, Дніпропетровську та Одесі.

Коли уродженець Белфаста (Північна Ірландія) Гарі Мур, за його словами, «закохався в гітару», йому було лише вісім років. Як всі тогочасні підлітки, Гарі потрапив під вплив музики Елвіса Преслі та «Бітлз». У 16 років він уже був професійним музикантом і перебрався до столиці Ірландії — Дубліна, де спочатку виступав у рок–групі Skid Row (не плутати з однойменною хеві–металевою американською командою). Водночас Мур записав свій перший сольний альбом, а 1969 року разом зi своїм приятелем, співаком та бас–гітаристом Філом Лайнотом, заснував власну рок–групу Thin Lizzy («Худюща Ліззі»).

На жаль, цей гурт мало відомий в Україні, хоча є культовим в Ірландії та на Британських островах загалом. Творчий тандем Лайнота і Мура в Thin Lizzy порівнювали з Полом Маккартні та Джоном Ленноном у «Бітлз» чи Міком Джаггером і Кітом Річардсом у «Роллінг стоунз». Якби в Ірландії існувало звання «заслужених народних артистів», першими його отримали б саме Лайнот і Мур, а не члени найпопулярнішої на цей час ірландської групи U2. Пісні Thin Lizzy вважаються мало не народними, їх незмінно крутять у барах та пабах, без них не обходиться жоден фільм про Ірландію. Про характер присвячених переважно алкоголю пісень гурту говорять вже їхні назви: «Погана репутація», «Віскі в графині» чи «Хлопці знову в місті», яку вважають мало не напівофіційним гімном Ірландії.

Життя в постійному «чаді» не дуже влаштовувало Гарі Мура. Зрештою він вирішив відійти від «забійно–запийного» рок–н–ролу Thin Lizzy і зайнятися більш милим йому блюзом, і 1979 року почав сольну кар’єру. На такий самий крок пішов Філ Лайнот, якому бурхлива молодість не минулася безслідно: 1986 року він помер у віці 36 років. І хоча Thin Lizzy концертує до цього часу, без двох лідерів перетворилася на бліду копію часів своєї слави.

Гарі Мур видав приблизно 30 альбомів, останній з яких вийшов два роки тому, грав і записувався з провідними рок– та джазовими музикантами світу. Його гітару можна чути на платівках Боба Ділана, Джорджа Харрісона, Оззі Озборна та інших легенд рок–музики. Найбільшим комерційним успіхом Мура був альбом 1990 року Still Got The Blues («Надалі відчуваю блюз»). Однойменна пісня вважається найпопулярнішою серед українських шанувальників Мура.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>