Без мандата

08.02.2011

Дев’ять політиків уже можуть забути, як це — працювати в сесійній залі. Принаймні забути до наступної каденції... Минулої п’ятниці Верховна Рада все–таки проголосувала за припинення повноважень депутатів–сумісників. Серед парламентаріїв були такі, хто суміщав депутатську діяльність із роботою в інших структурах майже цілий рік. Вони барилися до останнього, зокрема, приберегли свій мандат для того, щоб проголосувати за зміни до Конституції. Так, за пролонгацію повноважень Верховної Ради минулого тижня проголосували всі дев’ять екс–нардепів, а це при голосуванні в 311 «за» — майже «золота акція»...

«Україна молода» неодноразово звертала увагу громадськості й політиків на те, що народні депутати у ВР є порушниками законодавства та Конституції. Найбільше обурювало те, що сумісники, всупереч букві закону, забезпечували своїми голосами коаліцію при розгляді вирішальних питань, а часто ще й встрявали у бійки з опозицією (в цьому найбільше прославився Дмитро Саламатін).

Зокрема, нещодавно «УМ» друкувала запит народного депутата Григорія Омельченка до Президента України. У ньому відомий борець із корупцією звертав увагу на те, що сумісники, поєднуючи дві посади, очевидно, отримують подвійну зарплату... Виходячи з цього, Омельченко заявляв, що дії Голови ВР, який не бореться з сумісниками, приносять матеріальні збитки державі. Прем’єр–міністр, на думку нардепа, перевищив службові повноваження, бо допустив до роботи у виконавчій владі осіб, що не склали мандат депутата. А Президент допустив бездіяльність.

Отже, повноважень позбулися: голова «Укравтодору» Володимир Демішкан, «губернатор» Вінничини Микола Джига, керівник Служби зовнішньої розвідки Григорій Ілляшов, міністр екології та природних ресурсів Микола Злочевський, керівник «Укрспецекспорту» Дмитро Саламатін, глава Вищого спецсуду з розгляду кримінальних і цивільних справ Леонід Фесенко, мер Ялти Олексій Боярчук (усі семеро — з фракції «Регіонів»); голова Держмитслужби Ігор Калетнік (Компартія); мер Кременчука Олег Бабаєв (БЮТ).

Прикметно, що більшість цих діячів написали заяви про складення повноважень більш як півроку тому, а комітет вирішив задовольнити їхні рапорти ще 8 вересня. А в сесійній залі питання заслухали аж на початку лютого!

Ще одному суміснику — «нашоукраїнцю» Владислав Каськіву — вдалося зберегти депутатський мандат. «За» його звільнення проголосувало півтори сотні депутатів. Як виявилося, колишнього ворога Януковича призначили керівником національних проектів, хоча самої агенції ще не існує. «Незважаючи на те, що є указ Президента про його призначення, але ще не утворено юридичної особи, тобто ми його, звільнивши зараз з роботи у Верховній Раді, не зможемо говорити про те, що він є членом виконавчого органу влади», — пояснив представник Президента у ВР Юрій Мірошниченко.

 

ХТО НАВЗАМІН?

Найближчим часом Центральна виборча комісія має ухвалити рішення про приведення до присяги нових народних депутатів. Відповідно до виборчих списків, розміщених на сайті ЦВК, лави Верховної Ради можуть поповнити: від Партії регіонів — Леонід Ісаєв, Сергій Андрос, Анатолій Степаненко, Володимир Літвінов, Василь Євтухов, Павло Солтус, Ігор Зварич (№№ 218 — 224 у списку), від БЮТ — Станіслав Березкін (№ 178), від Компартії — Володимир Лещенко (№30).