Сум і радість Іспанії

12.01.2011
Сум і радість Іспанії

За рівність статей: найкращі футболісти світу Ліонель Мессі (серед чоловіків) та Марта (серед жінок). (Фото Рейтер.)

Позавчора ввечері у штаб–квартирі УЄФА в Цюріху вітали головних футбольних фігур минулого року. Звичайно, що всіх найбільше цікавив переможець у номінації «найкращий футболіст світу–2010». Нинішнє нагородження було особливим: до призу «Золотий м’яч», заснованого 1956 року французьким журналом «Франс футбол», уперше як співорганізаторка долучилася ФІФА, і трофей було підвищено до світового рівня. До цього нагороди були окремими: французи відшуковували свого героя серед гравців європейських першостей, а в Міжнародній федерації визначали найсильнішого у світі.

Об’єднаний приз їде до Аргентини: як і минулого року, найкращим гравцем став Ліонель Мессі — за нього проголосували більшість опитаних журналістів, тренерів та капітанів національних збірних.

Перемогу аргентинця багато хто з фахівців та уболівальників сприймає неоднозначно. «Це був чудовий сюрприз», — підтвердив ефект несподіванки сам 23–річний аргентинський технар, незвично вбраний у смокінг із метеликом. З одного боку, минулого року Лео став чемпіоном Іспанії, найкращим бомбардиром прімери та виборов «Золоту бутсу», яку вручають найкращому голеадорові Європи. Однак Мессі не вразив грою на світовій першості в ПАР, і його збірна провалила чемпіонат світу, хоча їй пророкували чільні позиції.

Друге й третє місця в рейтингу «Золотого м’яча» посіли одноклубники Мессі по «Барселоні» — відповідно, Андрес Іньєста та Хаві. Вони обидва стали чемпіонами й Іспанії, і світу, і саме точний удар Іньєсти приніс «Червоній фурії» перемогу у фінальному поєдинку «мундіалю». Саме Андреса фахівці вважали фаворитом «Золотого м’яча».

А так — Мессі отримав цей трофей удруге поспіль. І допоміг «Барселоні» увійти до числа лідерів у суперечці клубів, чиї гравці найбільше разів здобували «Золотий м’яч». У «Барси» тепер вісім трофеїв, прису­джені шістьом футболістам, і такі самі показники мають італійські «Мілан» та «Ювентус».

Ще одним розчаруванням Іспанії стало присудження звання кращого тренера світу за минулий рік Жозе Моуріньйо. Так, він теж працює в іспанській першості — тренує мадридський «Реал», але ж — португалець.

Громадянам Іспанії в цій номінації знову дісталися друге й третє місця. Це наставник іспанської збірної Вісенте Дель Боске та Хосеп Гвардіола, чия «Барселона» у півфіналі попереднього розіграшу Ліги чемпіонів поступилася «Інтеру» Моуріньйо.

«Присвячую цю нагороду всім, із ким мені довелося попрацювати впродовж року в «Реалі» та «Інтері», — тішився Жозе такому успіху.

«Іспанія дуже зла» — реакція тамтешнього спортивного видання AS на переможців номінацій. «Без сумніву, головним переможцем цього вечора був іспанський футбол», — резюмує інша спортивна газета королівства, «Марка».

Бразилійка Марта вп’яте за кар’єру стала найкращою футболісткою світу. У жінок тренером номер один стала наставниця чемпіонок світу–німкень Сильвія Найд.

Автором найкрасивішого голу 2010 року назвали півзахисника турецької збірної Хаміта Алтинтопа: той м’яч він забив 3 вересня у ворота Казахстану.

Приз «фейр плей» — жіноча збірна Гаїті U–17, постраждала після землетрусу.

«Команда мрія–2011»: воротар Касільяс (Іспанія), захисники Майкон і Лусіо (обидва — Бразилія), Піке і Пуйоль (Іспанія), півзахисники Хаві, Іньєста (Іспанія), Снейдер (Голландія), нападники Мессі (Аргентина), К. Роналдо (Португалія), Вілья (Іспанія).

 

ЛАУРЕАТИ

Гравці

Ліонель Мессі Аргентина, «Барселона» 22,65%

Андрес Іньєста Іспанія, «Барселона» 17,36%

Хаві (Хав’єр Ернандес) Іспанія, «Барселона» 16,48%

Тренери

Жозе Моуріньйо Португалія, «Реал»/«Інтер» 35,92%

Вісенте Дель Боске Іспанія, збірна Іспанії 33,08%

Хосеп Гвардіола Іспанія, «Барселона» 8,45%