За що боролась?

11.01.2011
За що боролась?

Габріель Гіффордс із чоловіком, астронавтом Марком Келлі. (Фото Рейтер.)

22–річний Джаред Лі Лофнер, який минулої суботи влаштував криваву бійню біля універсаму американського міста Тусон (штат Арізона), вчора постав перед судом. Його звинувачують у вбивстві шести та пораненні 13 людей і замаху на члена Конгресу США Габріель Гіффордс. Серед убитих — помічник конгресмена, федеральний суддя та дев’ятирічна дівчинка, яка, за іронією долі, народилася 11 вересня 2001 року, тобто в день замахів «Аль–Каїди» на США. Якщо вину Лофнера буде доведено, йому загрожує смертна кара. Хоча що там доводити: трагедія розігралася на очах сотень людей, які прийшли на зустріч із пані конгресменом.

Під час виступу Гіффордс нападник підкрався до неї ззаду і, не промовивши жодного слова, вистрелив у неї, а потім відкрив хаотичну стрілянину по натовпу. За словами місцевого шерифа Кларенса Дупника, поки вбивця перезаряджав зброю, якась жінка перехопила обойму, а двоє чоловіків скрутили його. Якби не мужність цих випадкових людей, кількість жертв могла б бути значно більшою.

Як повідомляють американські ЗМІ, в будинку вбивці виявили написані від руки заяви, з яких випливає, що він планував свій злочин заздалегідь. Колишні однокласники характеризують Лофнера як «явно неврівноваженого». «У реалі» він майже ні з ким не спілкувався, а в інтернеті викладав переважно антиурядові відеозвернення.

Конгресмен Гіффордс, яку під час нападу було поранено, зараз перебуває в лікарні в критичному стані: куля пройшла навиліт через мозок. Лікарі тримають жінку в стані штучної коми, але щодо її шансів вижити висловлюються досить оптимістично.

Колеги по Демократичній партії називали 40–річну Гіффордс новою зіркою американської політики. Вона стала третьою жінкою в історії Арізони, яка представляє цей штат у Конгресі США, а в період з 2000 по 2005 роки була наймолодшою жінкою–сенатором. Габріель одружена з американським астронавтом Марком Келлі, який 1 квітня має очолити останню місію космічного човна «Індевор». Зараз Марк перебуває в лікарні поряд із дружиною.

За іронією долі, конгресвумен Гіффордс палко відстоювала право американців на володіння зброєю. Також вона боролася за право жінок на аборт і через свої погляди неодноразово ставала жертвою протестних акцій з боку різних активістів. Зокрема, в березні минулого року було розгромлено її офіс.

На заклик президента США Барака Обами, американці вчора вшанували пам’ять загиблих у Тусоні хвилиною мовчання. Палата представників Конгресу США вирішила відкласти всі заплановані на цей тиждень дебати. А коли їх буде відновлено, одним із перших питань порядку денного може стати питання про доцільність вільного володіння зброєю. Скажімо, конгресвумен від Республіканської партії Керолін Маккарті відразу після замаху на Гіффордс пообіцяла внести на розгляд Конгресу законопроект про значне підсилення контролю за зброєю, яка перебуває в руках цивільного населення. Сама Маккарті свого часу вирішила балотуватися в Конгрес після того, як 1993 року в приміській електричці Нью–Йорка застрелили її чоловіка та серйозно поранили сина.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>