Вам пенальті, Ахметов!

17.12.2014
Вам пенальті, Ахметов!

Фури від Ахметова, зупинені під Донецьком. Знімки взяті з «Фейсбука» Семена Семенченка.

Як повідомляла вчора «Україна молода», бійці батальйону «Дніпро-1» затримали гуманітарний вантаж, який ініціатор допомоги — Рінат Ахметов — направляв до зони АТО. 22 фури зупинились за 70 кілометрiв від Донецька і чекали рішення п’ятьох народних депутатів, котрі терміново прибули на місце інциденту. Останні після коливань та довгих переговорів дозволили проїзд лише однієї вантажівки — з 20 тоннами манної крупи. Решту до АТО не пропустили.

Їжа в обмін на полонених

«Прибули на місце блокування «гуманітарних вантажів» фонду Ахметова в районі Великоновоселки. Більше 20 фур. Нормальна солдатська їжа: макарони, «Олейна», печиво. З дитячого харчування — машина з фасованою манною кашею. За словами бійців полку «Дніпро», були затримані машини з термобілизною і камуфляжем. Бійці «Дніпра» сповнені рішучості не годувати терористів, поки не відпустять військовополонених», — зазначив на своєму «Фейсбуці» керівник батальйону «Донбас», народний депутат України Семен Семенченко, котрий проводив огляд вантажу.

Інцидент почався з виявленої невідповідності у супровідних документах вантажу. А вже потім вміст фур змусив замислитися: для чого голодуючим жителям «ДНР» та «ЛНР» термобілизна разом iз камуфляжем? У сюжеті «ТСН.Ранок» був даний коментар представників Фонду Ахметова, котрі запевняли, що рятують населення Донбасу, яке дійсно потерпає від голоду.

Проте вони ніяк не пояснили наявність неїстівних предметів, призначених швидше для військових, аніж для цивільного населення. Що ж стосується знайдених у вантажівках цигарок та горілки, то цей товар люди Ахметова називають «провокацією». Мовляв, до гуманітарного вантажу по дорозі приєдналися немарковані автомобілі, за допомогою яких потім «розіграли на камери шоу».

«Це що?! Ви допомагаєте сепарам? А куди дивляться наш уряд і органи? Хіба це не фінансування терористів? Це ж стаття! Так от, Рiнате Леонідовичу, ми самі будемо вас розвертати», — обіцяє заступник командира «Дніпро-1» Валентин Манько. За словами Манька, у бійців батальйону виник план: ахметовська «гуманітарка» буде обміняна на полонених.

«Кожен день їдуть фури з продуктами харчування з України на Донбас, щоб не померли з голоду сепаратисти. Так ось, тепер вони перестануть їздити і годувати вас, пане Захарченко, поки ви не віддасте нам наших людей, як і було домовлено раніше. І в нас це гарно виходить: ми вам продукти, а ви нам — полонених. Учора таким чином ми забрали 6 осіб, наших хлопців», — написав Манько у соцмережі.

До ініціативи «Дніпра-1» приєднався і батальйон «Донбас»: українські добровольці домовилися спільно блокувати сумнівні вантажі. А при потребі — вимінювати їх на полонених. Тим паче що така практика себе виправдовує: шістьох наших бійців дійсно вдалося вирвати з полону за машину харчів.

А тим часом вантаж, відправлений Ахметовим, повернули назад до місця відправлення, тобто в Дніпропетровськ. Про це 15 грудня повідомила прес-служба Фонду. Мотивація цього кроку така: Фонд намагається уникнути провокацій у подальшому, а для цього повертає вантаж туди, де його було укомплектовано.

У Дніпропетровську фури відкривали у присутності представників міжнародних організацій, яких спеціально запросили на «оглядини». Після цього всі машини розвантажать і завантажать наново. Фонд Ахметова не втрачає надії відправити на схід iще один «гуманітарний конвой», тільки цього разу вже без ексцесів. Один iз координаторів Фонду Римма Фуль підкреслює: допомога призначена винятково для мирних жителів Донбасу.

Утім у добровольчих батальйонів — свої плани стосовно ахметовського вантажу. «Разом iз народними депутатами Семенченком, Соболєвим та Добродомовим ми зупинили цей «гумконвой» і вирішили, що ця «допомога» поїде до жителів навколишніх сіл, які також потерпають від нестачі продуктів. Адже Рінат Леонідович «любить» увесь Донбас, а не лише підконтрольний терористам Донецьк. Найближчими днями бійці добровольчих батальйонів розвезуть допомогу туди, де це найбільше потрібно», — зазначає нардеп Володимир Парасюк.

Війни олігархів

Альтернативна версія того, що відбувається, говорить про бажання одного українського олігарха — Ігоря Коломойського — насолити іншому олігарху, тобто Рінату Ахметову. Цим, мовляв, і було викликано «сафарі на конвої». Недарма серед п’ятірки нардепів, яка знайшла горілку, цигарки та камуфляж, був присутній і Борис Філатов — «права рука» дніпропетровського «губернатора», а також лідер «Правого сектору» Дмитро Ярош, відомий дружбою з Філатовим (який говорив про Яроша як про людину, що «багато зробила для країни»).

Якими б цинічними не виглядали подібні твердження, їх не варто відкидати відразу. В політиці можливо все, а в українській — i поготів. Не пристаючи ні на чий бік, зауважимо наступне. Рінат Ахметов жодного разу не сформулював своєї чіткої позиції щодо подій на сході. Є всі підстави підозрювати його у сприянні та фінансуванні тероризму. Поки що жоден вчинок олігарха не змушує «підозрювати» Ахметова у проукраїнській позиції. Але, як не крути, випадок iз гуманітарним вантажем надзвичайно грає на руку Ігорю Коломойському.

Останній створив чудовий інформаційний привід, знищуючи залишки репутації Ахметова та одночасно виставляючи Філатова з компанією у дуже вигідному світлі. Політичне реноме Рiната Леонідовича зазнало відчутного та болісного удару.

Цей публічний ляпас мав іще одну мету: продемонструвати неефективність правоохоронної системи та її бездіяльність. Адже зупиняти вантажівки — це не зовсім робота народних депутатів. Проте правоохоронні органи в даній ситуації, як і майже завжди, ловили гав та пасли задніх. Недарма Валентин Манько риторично запитував про те, куди дивиться «наш уряд та наші органи».

Найбільш поінформовані «конспірологи» стверджують, що у полювання на ахметовський вантаж, у якому брали участь двоє депутатів від БПП, був посвячений і Президент Петро Порошенко. Який не заважає Коломойському грати у свої ігри, віддаючи йому таким чином данину за всю попередню лояльність до чинної влади.

Що ж стосується Ахметова, то цього діяча «жаліти», безумовно, не варто. Рінат Леонідович перебуває на порозі цікавої оборудки. У Дніпродзержинську (рідному місті Дмитра Яроша) він купує місцевий коксохімічний завод, який раніше належав до металургійного холдингу Романа Абрамовича. Купує, точніше, компанія «Метінвест», якою спільно володіють Ахметов та Вадим Новiнський. Як повідомляється, після завершення всіх юридичних формальностей «Метінвесту» належатимуть 94,5% акцій коксохімічного заводу.

Отож, незважаючи на війну, життя олігархів триває. Тодi як громадяни України — як по один, так і по інший бік АТО — дійсно голодують. Як слушно зазначає Парасюк, у важкій ситуації опинилися не лише цивільні прибічники сепаратистів, а й села, розташованi у прилеглій до АТО зоні під контролем українських військ. Однак навряд чи порятунок постраждалих є пріоритетом номер один для українських мільйонерів.