Нові висоти Донецька

10.12.2010
Нові висоти Донецька

Вечір середи вписав в історію «Шахтаря» нову сторінку — команда з Донецька вперше пробилася до «плей–оф» Ліги чемпіонів. Із сезону 2000/2001 «гірники» є незмінними учасниками ЛЧ, але досі далі групового етапу не заходили.

Позавчорашня перемога над «Спортинг клубом де Брага» встановила нову планку для досягнень українських клубів — набрані «шахтарями» 15 очок стали абсолютним рекордом для команд нашої країни на груповій стадії Суперліги. До цього першістю могло похвалитися «Динамо»: кияни два роки поспіль, у сезонах 1997/1998 та 1998/1999, перемагали у групах, набираючи по 11 пунктів. Схоже, нове досягнення «Шахтаря» ще не скоро буде перевершене.

Підопічні Мірчі Луческу могли б лишитися без «лігочемпіонської» весни, якби «примудрилися» програти португальцям із рахунком 0:4, 1:5 і т.п. З огляду на клас суперників, здавалося, такий провал — із галузі фантастики. Але, за зізнанням гравців «Шахтаря», вони вельми хвилювалися. Як і президент клубу Pінат Ахметов у VIP–ложі — «папараці» навіть зафіксували нібито його мусульманську молитву на початку гри. Цікаво, що вболівальники на місцях просто під Ахметовим розгорнули банер із написом: «З богом, «Шахтар»! Аллах акбар!!!»

Із першої позиції донеччан міг витіснити «Арсенал», у домашній перемозі якого над «Партизаном» ніхто й не сумнівався. Але, щоб зберегти першість, «Шахтар» мав зіграти з «Брагою» принаймні внічию. З огляду на це якихось надто активних дій господарів у першому таймі глядачі не побачили. Утім, як і від португальців, котрі були не здатні подолати організовані порядки «гірників» у середині та на своїй половині поля. Статистика ударів по воротах після першого тайму — два проти одного, дуже умовна перевага гостей. Якоїсь небезпеки «постріли» португальців (серед яких більшість становили бразильці) не становили.

У другому таймі «Шахтар», певно, вирішив, що не варто завершувати такий успішний рік нічиєю, і пішов уперед. Активніше заграли фланги, підключалися до атаки гравці оборони: були моменти в опорника Тараса Степаненка, котрий несподівано вийшов у «старті» попри готовність Томаша Гюбшмана та Дмитра Чигринського. Зрештою відзначився саме гравець захисту: Разван Рац чудовим діагональним ударом з–за меж штрафного майданчика поцілив у лівий від резервного голкіпера Артура кут. А через п’ять хвилин той самий румунський гравець віддав результативну передачу на Луїса Адріано. Бразилець не надто переконливо провів гру, але свій м’яч із двох метрів таки забив.

Жеребкування 1/8 фіналу ЛЧ відбудеться 17 грудня.

 

ПІСЛЯМОВА

Мірча Луческу,
головний тренер «Шахтаря»:

— Дуже важливо, що сьогодні ми досягли перемоги і вийшли із групи з першого місця. Найважливіше, що проти «Браги» ми не припустилися жодної помилки в обороні, суперник не мав жодного моменту для взяття наших воріт.

Наша команда зробила великий стрибок за останній час. Після здобуття Кубка УЄФА минуло два роки, і за цей час «Шахтар» виріс ще більше.

Андрій П’ятов,
голкіпер «Шахтаря»:

— Якоїсь особливої ейфорії немає, але я лише по собі можу судити. Гра була важкою, ми на це очікували. Хлопці трохи знервованими почувалися, адже надто багато стояло на кону.

Домінгуш Пасіенсія,
головний тренер «Браги»:

— Команда моя грала добре, я задоволений її діями. Наші плани зійшли нанівець після першого пропущеного м’яча. Усі бачили, з якими труднощами нам довелося зустрітися після цього.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Груповий етап. 6–й тур (матчі середи)

Група Н

«Арсенал» (Англія) — «Партизан» (Сербія) — 3:1 (ван Персі, 30 (пен.); Уолкотт, 73; Насрі, 77 — Клео, 52)

«Шахтар» (Україна) — «Брага» (Португалія) — 2:0

Голи: Рац, 78; Адріано, 83

«Шахтар»: П’ятов, Жадсон (Мхітарян, 72), Адріано, Вілліан, Степаненко, Гай (Кобін, 84), Коста (Тейшейра, 62), Рац, Чигринський, Срна, Ракицький

«Брага»: Артур, Родрігес, Сезар, Гарсія, Агіяр (Віана, 72), Саліно (Барбоза, 80), Сильвіо, Алан (Ліма, 68), Капела, Вандіньйо, Матеуш

Попередження: Гарсія, 38

Суддя — Брих (Німеччина)

Донецьк, стадіон «Донбас–Арена», 47 627 глядачів

Підсумкове становище:

I В Н П М О

1. «Шахтар» 6 5 0 1 12–6 15

2. «Арсенал» 6 4 0 2 18–7 12

3. «Брага» 6 3 0 3 5–11 9

4. «Партизан» 6 0 0 6 2–13 0

Група E

«Баварія» (Німеччина) — «Базель» (Швейцарія) — 3:0 (Рібері, 35, 50; Тимощук, 37)

«Клуж» (Румунія) — «Рома» (Італія) — 1:1 (Траоре, 88 — Бор’єлло, 21).

I В Н П М О

1. «Баварія» 6 5 0 1 16–6 15

2. «Рома» 6 3 1 2 10–11 10

3. «Базель» 6 2 0 4 8–11 6

4. «Клуж» 6 1 1 4 6–12 4

Група F

«Жиліна» (Словаччина) — «Спартак» (М, Росія) — 1:2 (Майтан, 48 — Алекс, 54; Ібсон, 61; вилучення: Ібсон, 78 («С»))

«Марсель» (Франція) — «Челсі» (Англія) — 1:0 (Брандао, 81)

I В Н П М О

1. «Челсі» 6 5 0 1 14–4 15

2. «Марсель» 6 4 0 2 12–3 12

3. «Спартак» 6 3 0 3 7–10 9

4. «Жиліна» 6 0 0 6 3–19 0

Група G

«Реал» (Іспанія) — «Осер» (Франція) — 4:0 (Бензема, 12, 72, 88; К. Роналдо, 49)

«Мілан» (Італія) — «Аякс» (Голландія) — 0:2 (де Зеув, 57; Алдервейрелд, 66)

I В Н П М О

1. «Реал» 6 5 1 0 15–2 16

2. «Мілан» 6 2 2 2 7–7 8

3. «Аякс» 6 2 1 3 6–10 7

4. «Осер» 6 1 0 5 3–12 3

До 1/8 фіналу вийшли:
з перших місць — «Тоттенхем», «Шальке–04», «Манчестер юнайтед», «Барселона», «Баварія», «Челсі», «Реал», «Шахтар»; із других місць — «Інтер», «Ліон», «Валенсія», «Копенгаген», «Рома», «Марсель», «Аякс», «Арсенал».

 

А ІНШІ ЯК?

Тимощук знову забив, а фани «Спартака» ледь не зірвали матч, який нічого не вирішував

Здавалося, після суворого вироку дисциплінарного комітету УЄФА, який технічною поразкою покарав збірну Сербії за безлади, вчинені її радикальними вболівальниками під час гостьового матчу в Італії, порядку на трибунах стане більше. Однак позавчора російські «ультрас» так само намагалися зірвати матч «Жиліна» — «Спартак». Одразу після стартового свистка на поле стадіону «Под дубньом» полетіли запалені «фаєри», горіли вогні й на трибунах. У диму зав’язалася бійка між гостями із Москви та нечисленними стюардами.

У такий спосіб спартаківські «ультрас» демонстрували своє обурення діями московських правоохоронців, які розслідують убивство їхнього товариша. «Червоно–білі» фанати побоюються, що стражі порядку можуть відпустити учасників того кривавого побоїща (шістьох дагестанців), один із яких у ніч проти вівторка застрелив із травматичної зброї 28–річного Єгора Свиридова та поранив ще одного вболівальника «народної команди». Але при чому тут безпека гравців та глядачів у Жиліні? Український воротар «СМ» Андрій Дикань мусив тікати зі штрафного майданчика, аби не стати мішенню «своїх» же «вогнеметальників».

Аби пристрасті вщухли, головний арбітр із Голландії Кевін Блом був змушений взяти паузу, яка затягнулася на 15 хвилин. Зрештою в зацікавлених сторін вистачило здорового глузду, щоб дати командам можливість дограти матч, який уже не мав жодного турнірного значення.

Серед інших матчів середи, окрім групи з «Шахтарем», інтрига в боротьбі за «плей–оф» зберігалася тільки у квартеті Е. Але тут «Баварія» не залишила жодних шансів амбітному «Базелю» — 3:0. Відзначимо бомбардирський хист Анатолія Тимощука, який під час подачі кутового виявився найспритнішим у воротарському майданчику швейцарців.

А найпереконливішою була перемога «Реалу», який достроково вирішив усі турнірні проблеми в Суперлізі, але на фініші швидкості не збавив. «Відвантаживши» «Осеру» чотири м’ячі (з них три — в активі француза Каріма Бензема), підопічні Жозе Моуріньйо першими подолали рубіж у 300 голів у матчах основного етапу ЛЧ. Напевно, «каталізував» активність «вершкових» гравець «Осера» Рой Конту, який зламав щелепу воротареві «галактикос» Єжи Дудеку.