Підлікований і номінований

03.12.2010
Підлікований і номінований

У Лос–Анджелесі оголосили список номінантів на «Греммі». Церемонія вручення музичних «Оскарів» відбудеться 13 лютого. Цього разу «грамофони» роздають аж у 108 категоріях і 30 музичних жанрах.

Найбільше номінацій — десять — отримав 38–річний американський репер Емінем. Здавалося, його слава давно позаду, до того ж Емінем мав великі проблеми з наркотиками. Але співак зав’язав із пристрастю до знеболювальних засобів і «постав із мертвих», видавши цього року новий альбом із символічною назвою Recovery («Одужання») та сингл Love the Way You Lie (разом із популярною темношкірою співачкою Ріанною). Отож Емінем претендує на «Греммі» в усіх головних категоріях: найкращий альбом, найкраща пісня та найкращий запис року. І має всі шанси на успіх, бо «Одужання» розійшлося найбільшим накладом (більше трьох мільйонів примірників) та було схвально сприйняте музичними критиками. Щоправда, із десяти номінацій Емінем виграє хіба дев’ять, адже у категорії «найкраща реп–композиція» представлені одразу дві його пісні. «Відродження» Маршалла Брюса Метерса (це справжнє ім’я співака) вражає, адже, як каже співак, після звільнення від наркотичної залежності йому довелося заново вчитися читати реп. Наразі в активі Емінема — 11 виграних «Греммі», при цьому він ще жодного разу не перемагав у номінації «кращий альбом».

Другим за накладом альбомом 2010 року був Need You Now американського кантрі–тріо Lady Antebellum, яке також претендує на нагороди у трьох головних категоріях. Альбом епатажної Леді Гага (The Fame Monster) — також серед фаворитів, а загалом Леді Гага представлена в шести номінаціях, як і репер Джей Зі. На сім «грамофонів» висунули молодого ритм–енд–блюзового виконавця Бруно Марса.