Листопадовий голепад

05.11.2010
Листопадовий голепад

Андрій Дикань пропускає перший м’яч на «Стемфорд Брідж».

Загалом 32 м’ячі у восьми поєдинках позавчора забили команди, що завершували четвертий тур у Лізі чемпіонів. Причому більше половини голiв припадає на учасників груп Е та F, адже кілька матчів тут завершились із розгромними рахунками. Водночас перемоги принесли путівки до наступного раунду цього змагання першим трьом командам: у «Баварії», «Челсі» та «Реалі» на деякий час можуть випустити із поля зору європейську арену та зосередитись на внутрішній першості.

Напевно багато кого тішить успіх мюнхенців, у складі яких вкотре відіграв увесь поєдинок наш Анатолій Тимощук. Баварці позавчора принизили на власному полі румунський «Клуж», із яким добряче помучились у попередньому турі Ліги. Наш гравець на полі стадіону «Константин Радулеску» діяв на своїй звичній позиції опорного півзахисника, хоча в кількох попередніх іграх за участю мюнхенців їхній тренер Луї ван Галь використовував Тимощука як центрального захисника.

Головним творцем впевненого гостьового успіху німців став Маріо Гомес: 25–річний форвард відзначився хет–триком, а в нинішньому турнірі він забивав уже чотири рази. Утім йому ще далеко до здобутку камерунця Самуеля Ето’о, адже нападник «Інтера» має на своєму рахунку сім точних «пострілів».

Натомість в іншого нашого представника в Лізі чемпіонів того дня справи склалися не так вдало. Андрій Дикань та його «Спартак» на собі відчули бажання «Челсі» якомога швидше розібратися з виходом до «плей–оф», хоча перший тайм у цьому матчі й закінчився нульовою нічиєю. А ось після перерви напад лондонців нарешті почав реалізовувати свої нагоди, суттєво попсувавши гостям різницю забитих та пропущених м’ячів. «Господарі просто сильніші, ось і все. Єдиний позитивний момент у цій невдачі — ми набралися важливого досвіду», — після поразки 1:4 робив висновки наставник «Спартака» Валерій Карпін.

Але навіть не згадані великі рахунки стали рекордними того дня. «Жиліна» у тій же групі F була знищена на своєму полі «Марселем», пропустивши від гостей сім «сухих» м’ячів. Словацька команда є однiєю з двох учасників групового турніру, які ще не здобули жодного очка, і їхні показники забитих і пропущених м’ячів вражають — 1:15.

Цікавим виявилося протистояння в Мілані, де місцевий однойменний клуб змагався з «Реалом». Мадридцям досить було набрати одне очко, і за певних обставин вони гарантовано ставали б одним із переможців у групі G. Підопічні Жозе Моуріньйо досягли мінімального потрібного результату, хоча «россо–нері» й змусили їх понервувати. На міланському стадіоні «вершкові» ще ніколи не вигравали, а позавчорашня нічия стала для іспанців четвертим таким досягненням за їхню історію протистоянь з «Міланом».

Із особливою «теплотою» наставника гостей Моуріньйо зустріли «тіффозі» «Мілана», адже ще нещодавно португалець тренував їхнього заклятого ворога — «Інтер». «Вони свистали, але для свисту потрібно використовувати два пальці. Я ж їм показав три: Ліга чемпіонів, перемога в серії А та Кубку Італії», — після гри знайшов момент згадати про свої досягнення на Апеннінах цей тренер.

 

ТАБЛО

 

Ліга чемпіонів. Груповий етап. 4–й тур (матчі середи).

Група Е

«Базель» (Швейцарія) — «Рома» (Італія) — 2:3 (Фрей, 69; Шачирі, 83 — Менез, 16; Тотті, 26 (пен.); Греко, 76; вилучення: Штокер, 90+1 («Б»)), «Клуж» (Румунія) — «Баварія» (Німеччина) — 0:4 (Гомес, 12, 24, 71; Мюллер, 90).

Турнірне становище: «Баварія» — 12, «Рома» — 6, «Клуж», «Базель» — 3.

Група F

«Челсі» (Англія) — «Спартак» (Росія) — 4:1 (Анелька, 49; Дрогба, 62 (пен.); Іванович, 66, 90+2 — Баженов, 86), «Жиліна» (Словаччина) — «Марсель» (Франція) — 0:7 (Жиньяк, 12, 21, 54; Хайнце, 24; Ремі, 36; Лучо, 52, 63).

Турнірне становище: «Челсі» — 12, «Спартак», «Марсель» — 6, «Жиліна» — 0.

Група G

«Осер» (Франція) — «Аякс» (Голландія) — 2:1 (Саммарітано, 9; Ланжиль, 84 — Алдервейрелд, 79), «Мілан» (Італія) — «Реал» (Іспанія) — 2:2 (Індзагі, 68, 78 — Ігуаїн, 45; Леон, 90+4).

Турнірне становище: «Реал» — 10, «Мілан» — 5, «Аякс» — 4, «Осер» — 3.