НОВИНИ ПЛЮС

12.08.2010

Спробуй заштопати таку «дірку»!

Дефіцит Пенсійного фонду, який торік становив 17 млрд. гривень, сьогодні наближається до позначки 26 мільярдів. А наступного року, якщо влада не вживатиме дієвих заходів, — до 37 млрд. гривень. Друга складова, яка негативно впливає на дефіцит держбюджету, — фінансова ситуація «Нафтогазу». Торік його дефіцит становив 30 млрд. грн., або 3% від ВВП. До кінця нинішнього року влада сподівається досягти дефіциту в 7,4 млрд. грн.

Борги — це святе

Залишивши позаду Румунію, Україна стала другим за величиною боржником Міжнародного валютного фонду. Після того, як держава отримала першу частину кредиту «стенд–бай», вона збільшили свої зобов’язання перед фондом до 12,66 млрд. доларів. Сукупний же державний борг становить сьогодні 36% від ВВП. Чиновники підтверджують, що всі зобов’язання перед фондом вони виконають, але зазначають, що зробити це буде нелегко.

Міняємо газ на вугілля

Нові ціни на газ не по кишені українським підприємствам. Тільки від початку місяця вартість блакитного палива для промисловості зросла з 2,62 тисячі гривень до 2,88 за тисячу кубометрів. Це вже друге підвищення цін від початку 2010 року. Поки експерти переконанні, що збереження низьких цін на газ для промисловості призвело до нераціонального його використання, підприємства шукають альтернативні джерела енергії. Одним iз таких є вугілля. Воно і дешевше, і, на відміну від газового, ринок вугілля є конкурентним. Один мінус — використання цього джерела енергії більше забруднює навколишнє середовище. Хоча промисловці запевняють, що за допомогою новітніх технологій зможуть тримати шкідливі викиди в нормі. Отже, зараз ведеться будівництво заводу із переробки вугілля на пил, яке дозволить замінити газ вугіллям.

Дороги для Президента і не тільки

Старообухівська траса під Києвом, по якій їздять вітчизняні «віпи», дорога до резиденції Віктора Януковича «Межигір’я»... Які ще планові ремонти збирається виконати «Укравтодор» у 2010 році й чому вони таким дивовижним чином збігаються з маршрутами перших осіб держави? Віктор Янукович має відповідь на це питання і вважає, що особливої уваги потребують не тільки магістральні шляхи і заїзди до його маєтку, але шляхи місцевого значення, сільські. До кінця року «Укравтодор» планує відремонтувати 720 км автошляхів. У планах — об’їзні дороги навколо Луганська та Харкова, шляхопровід у Жулянах. До Дня Незалежності здадуть в експлуатацію частину автомагістралі Київ — Львів. А нещодавно відкрили рух по об’їзній дорозі навколо Чернівців.