Менше оптимізму, аграрії

12.08.2010

Схоже, влада кардинально переглянула свою точку зору на ситуацію в аграрній сфері. Якщо ще минулої середи віце–прем’єр, який курує АПК, Віктор Слаута категорично відкидав можливість квотування експорту збіжжя, то вчора перший віце–прем’єр Андрій Клюєв разом із міністром АПК Миколою Присяжнюком в унісон заявили прямо протилежне: квотування напрочуд реальне! А міністр навіть говорив про нього як про доконаний факт.

«Насамперед, ідеться про квотування експорту пшениці, — сказав на брифінгу Присяжнюк. — А щодо кукурудзи ми вестимемо мову після того, як зберемо цю культуру». Для пом’якшення ефекту від своїх слів міністр згадав про свою зустріч з експортерами і про їх ініціативу розробити черговий спільний меморандум між владою та бізнесом. «Умови квотування будуть максимально пом’якшені», — ніби виправдовуючись, сказав міністр.

Ще одна несподівана новина: уряд, не особливо це афішуючи, переглянув обсяги експорту збіжжя. І якщо тиждень тому чиновники майже твердо називали цифру 22 млн. тонн, то вчора прозвучало вже 15 млн. тонн. Неприємну місію — озвучити не надто райдужні перспективи — довірили віце–прем’єру Сергію Тігіпку.

А Андрій Клюєв узагальнив проблеми на українському полі. «Сьогодні вже зібрано 28 млн. тонн зернових. Держава має вжити заходів щодо недопущення зростання цін на внутрішньому ринку на хліб. Сьогодні є всі можливості для закупівлі якісного зерна в Аграрний фонд, оновлення запасів Державного резерву та формування регіональних фондів для внутрішніх потреб країни, — сказав перший віце–прем’єр і зробив публічне зауваження міністру АПК: — Проте відбуваються дивні речі — зволікання із закупівлею зерна поточного урожаю для власних потреб».

Міністр Микола Присяжнюк одразу ж вирішив доповісти, що він не винен. Мовляв, 5 млрд. на закупівлю збіжжя майже в кишені, проте з 1 серпня набув чинності закон про дер­жавні закупівлі. А це значить, що для визначення єдиного виконавця відводиться 45 днів. «Ми не можемо стільки чекати, — відрізав Присяжнюк. — І сьогодні намагатимемося вирішити цю проблему на засіданні». Із зовсім невеликим, варто вважати, порушенням закону.

Андрій Клюєв розповів, як «хімічать» на митниці деякі зернотрейдери: «Пшеницю оформляють на експорт за заниженими показниками якості. Замість другого–третього класу на митниці заявляють 5–6 клас, або навпаки, — залежно від мети тіньової операції. Хтось під виглядом фуражного зерна вивозить високоякісну пшеницю, хтось із метою відшкодування ПДВ завищує клас зерна».

Юрій ПАТИКІВСЬКИЙ,
Христина ГОРОБЕЦЬ

 

ПРЯМИМ ТЕКСТОМ

«Чорний список» першого віце–прем’єра

Андрій Клюєв назвав компанії–зернотрейдери, які, на його думку, застосовують незаконні схеми під час вивезення збіжжя за межі території України. Це компанії «Серна», «Віталмар Агро», «Агроекстра», «Юнігрейн Україна Груп» та «Альфред С.Топер Інтернешнл». «Це неприпустимо. На зерновому ринку має бути посилено державний контроль!» — заявив Клюєв. Цілком можливо, що під час розподілу квот, місце цих трейдерів на ринку займуть зовсім інші компанії — які не стільки мозолять очі своїми «зловживаннями».