Марш по трояндах

27.07.2010
Марш по трояндах

Лавра: «скромний» патріарх ступає по пелюстках троянд. (Фото Рейтер.)

Пишнота й велич земної слави переслідує московського патріарха на українських теренах. І в Одесі, і в Києві зустрічальники дали Кирилові пройтися по доріжці, встеленій пелюстками троянд.

До столиці України керманич російського православ’я прибув у неділю надвечір. На чорному «Мерседесі» його підвезли до Києво–Печерської лаври, де патріарх поселився в апартаментах настоятеля монастиря владики Павла. Учора зранку московський гість відкривав засідання синоду Російської православної церкви, одним з основних питань якого був «розкол українського православ’я».

Почали урочистість із молебня у старовинному Софійському соборі. Як заявив Кирил, це вперше в історії синодальне засідання РПЦ було відкрите в найпершому кафедральному соборі Київської Русі, звідки свого часу численні місіонери вирушали в усі куточки Київської держави, «християнізували цей великий простір, який ми нині звемо духовним простором Святої Русі». Нагадаємо, УПЦ Московського патріархату останнім часом докладає чималих зусиль для «приватизації» Софійського собору.

Про «спільні» простір, спадщину і витоки «русского міра», що вийшов із «київської купелі», московський патріарх під час нібито «пастирського» візиту в Україну говорить багато і охоче. Автор поняття «канонічна територія Російської церкви» щодо земель колишнього СРСР, Кирил навіть готовий назвати Київ «Четвертим Римом», аби лише зберегти у своїх «обіймах» величезну кількість храмів і парафіян, які є в Україні, пише російський журнал «Огоньок». Адже на чималих теренах Російської Федерації православних парафій, за статистикою, менше. Тим паче, важко пояснити світові, чому «тисячолітня» історія Росії починається у незалежному Києві, де містяться найстародавніші руські святині. Щоб не мучитися роз’ясненнями, слід знову поєднати Київ із Москвою.

Перед Києвом московський патріарх перебувавав у Дніпропетровську, де освятив камінь на місці майбутнього храму заводу «Південмаш». Глава РПЦ наголосив, що храм стане підтримкою всім, хто «трудиться на цьо­му прославленому підприємстві, примножуючи славу народу і могутність Вітчизни». На урочистості прибуло близько півтисячі робітників із сім’ями. Крім того, на зустріч із патріархом у місті прислали сотні держслужбовців, викладачів ВНЗ та вчителів, студентів тощо.

На зустрічі з духовенством Дніпропетровська Кирил розкритикував «розкольників» з УПЦ Київського патріархату й Української автокефальної православної церкви та закликав РПЦ бути їх «абсолютним антиподом». «У розколі немає благодаті, немає правди. Отже, там не може бути спасенної проповіді», — ще раз підкресив предстоятель Московської церкви. А щоб бути гідним «антиподом розкольників», за його словами, необхідні виразні проповіді священнослужителів, робота з молоддю й соціальна робота.

Патріарх пробуде в Україні до середи. Сьогодні в Києві Кирил відслужить молебень на Володимирській гірці і зустрінеться з Прем’єром Миколою Азаровим. Увечері відслужить у Лаврі всенічну, а завтра вранці — літургію.

Ореста СЛАВИЧ

 

ЦЕ ЩЕ НЕ ВСЕ

Пастирські поїздки патріарха Московського і всієї Русі Кирила в Україну будуть відбуватися щорічно. Про це сказав заступник глави відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату протоієрей Микола Балашов.

«Патріарх Кирил уже говорив про свій намір щорічно зустрічати День Хрещення Русі (День пам’яті святого князя Володимира) в Києві, на берегах Дніпра, де, власне, хрещення Русі і відбувалося», — підкреслив Балашов у коментарі «Інтерфаксу». Візити до Києва Кирил хоче поєднувати з відвіданням ще кількох — двох чи трьох — єпархій УПЦ МП. «Усе це, звичайно, не виключає можливості того, що патріарх Кирил відвідуватиме Україну частіше, ніж раз на рік, — тоді, коли будуть якісь особливі випадки», — зазначив священик.

  • Повернення церкви

    До останнього — не вірилося. Не сподівалося, що люди, які десятиліття не ходили до старої церкви, прийдуть до нової. Але сталося. У день першої служби Божої (цьогоріч на Трійцю) в новозбудованій Свято-Покровській церкві в селі Літки, що на Київщині, ледь умістилися всі охочі. А церква велика, ошатна. >>

  • Пристрасті навколо храмів

    На День Конституції їхав у своє рідне село Куликів, аби у тамтешньому храмі на сороковий день віддати належне пам’яті свого родича Василя. По дорозі з Кременця згадував дні нашого спілкування... Водночас не міг позбутися невдоволення, що мушу переступити поріг церкви Московського патріархату. >>

  • Речники кривавого «миру»

    Інцидент 8 травня («УМ» про нього вже писала), коли три найвищі чини УПЦ Московського патріархату«вшанували сидінням» захисників своєї і їхньої Батьківщини (серед яких половина загиблі) — спричинив хвилю шокового здивування і обурення. >>

  • Таємний фронт

    Щодня ми бачимо реальні воєнні дії, які здійснює Росія проти України — обстріли «Градами», артилерійську зачистку мирних населених пунктів. Ми знаємо про «гуманітарну допомогу» з Росії, неспростовні факти постачання Кремлем на Донбас військової техніки та боєприпасів. Як даність уже сприймається інформація про регулярні російські війська на окупованих територіях. >>

  • Скарбниця мощей

    Якби не повість Івана Франка «Борислав сміється», включена до шкільної програми, навряд чи багато пересічних українців дізналися б про невелике місто нафтовиків на Львівщині, де нині мешкає 35 тисяч осіб. Хоча насправді це — особливий населений пункт, єдиний у світі, побудований на промисловому нафтогазовому та озокеритному родовищах із численними джерелами мінеральних і лікувальних вод. >>

  • Після Пасхи — до єднання

    Цього року Великдень відзначали в один день усі християни. А всі православні церкви України, судячи з усього, ще й ідейно «майже разом». Адже Україна стоїть на порозі очікуваного, вимріяного і такого потрібного акту — об’єднання православних церков у єдину помісну Українську церкву. >>