За себе і за ту дівчину

15.07.2010

Сьогодні в Угорщині, в місті Дебрецен, за якихось 130 км від українського кордону, стартує чемпіонат Європи із сучасного п’ятиборства. Визначати найсильніших гладіаторів — так назвали спортсменів організатори турніру — приїхали 111 чоловіків та жінок із різних країн Старого Світу. Нашу державу представлятиме чоловіча четвірка у складі донеччан Дмитра та Павла Кирпулянських, киянина Павла Тимошенка та Олександра Мордасова з Луганщини. А от жіночу команду на цей турнір тренерський штаб вирішив не везти. Як повідомив «УМ» головний тренер збірної Сергій Павлюк, провідна українська п’ятиборка, бронзовий призер пекінської Олімпіади Вікторія Терещук відновлює спортивну форму після народження дитини. «Ми вирішили дати Віті час, аби вона добре підготувалася до світової першості, що пройде в Китаї на початку осені. А нашим молодим дівчатам дали трохи відпочити. Їхні головні старти — юніорські», — так пояснив відсутність українських жінок на єврофорумі Сергій Олексійович.

Наші співвітчизники упродовж п’яти днів спробують свої сили у всіх видах змагань — індивідуальних та командних турнірах, а також в естафеті. За словами головного тренера, керівництво національної команди розраховує побачити українців у першій шістці підсумкового заліку. «Головні сподівання покладаю на учасників Олімпійських ігор–2008, досвідчених Павла Тимошенка та Дмитра Кирпулянського», — каже Павлюк. Найбільше чекають нагороди від Дмитра, який на минулорічному чемпіонаті світу завоював «бронзу».

А от потягатися за чемпіонство із зубрами світового п’ятиборства — угорцями — нашим хлопцям навряд чи вдасться. Європейську першість приймає країна, яка виростила й продовжує вирощувати найсильніших пентатлоністів — найтитулованіших у світі. Мадяри мають в активі найбільшу кількість нагород, здобутих на різноманітних турнірах. До того ж нинішню армію угорських «гладіаторів» очолює володар світової чемпіонської «корони» Адам Мароші.

А ось наші сучасні п’ятиборці, виявляється, готувалися до відповідальних стартів власним коштом. Генеральний секретар профільної федерації Валентин Борознін підтвердив «УМ», що національна збірна і справді поки що не отримала фінансової допомоги від Мінмолодьспорту. «Федерація в особі її президента Миколи Георгієвського, як може, допомагає спортсменам, проте зараз атлети змушені тренуватися й їздити на змагання за свої гроші», — каже пан Борознін. Крім того, в наших п’ятиборців немає єдиної тренувальної бази, де вони могли б відточувати майстерність в усіх п’яти дисциплінах: плаванні, стрільбі, фехтуванні, бігу та верховій їзді.