Море й сонце — безкоштовно

29.05.2010

Усім, хто нинішнього літа планує відпочивати в Криму, радимо занотувати телефон місцевого Головного управління МВС — 55–62–85. Саме за цим номером у Сімферополі відпочивальникам пропонують звертатися у випадках вимагання грошей за вхід на пляж, шахрайств, неправомірних дій співробітників міліції тощо. Вас готові вислухати з понеділка по п’ятницю з 10–00 до 17–00 години.

Ідея відкрити таку «гарячу лінію» виникла після того, як новий кримський прем’єр Василь Джарти на нараді у місцевому міліцейському Главку запропонував начальнику кримської міліції Олександрові Просолову призначити відповідальних за виконання недавнього рішення Ради міністрів автономії щодо забезпечення безкоштовного проходу на морські пляжі. Той, звісно ж, узяв під козирок. Тож згодом у повідомленні відомчого відділу зв’язків із громадськістю з’явилась пропозиція телефонувати до міліції з відповідною аргументацією: «Гасло «Україна для людей» передбачає, що кримське море і сонце повинні бути для людей безкоштовними».

Утім потенційним відпочивальникам не варто тішити себе ілюзією, що відтепер море, особливо на Південнобережжі, й справді буде безкоштовним. Бо, по–перше, більшість прибережних територій у районі тієї ж Великої Ялти перебуває у власності санаторіїв, пансіонатів і комерсантів–орендарів. Тож там пробитись до моря можна тільки, приміром, за санаторними книжками. А по–друге, на комунальних пляжах, які й мають стати безкоштовними для всіх, місцеві власті таки примудряються якщо не турнікет установити, то запровадити якийсь додатковий збір.

В інших же приморських регіонах метикуваті чиновники швиденько пороздавали значну частину своїх пляжів у довгострокову оренду чи для так званого обслуговування гідротехнічних споруд (бон, хвилерізів, пірсів). Із цим нині розбирається комісія на чолі з першим віце–прем’єром Георгієм Псарьовим. За результатами її роботи, повідомила «УМ» перший заступник міністра курортів і туризму Криму Марина Секретарьова, буде підготовлено документи для прокурорського реагування. Також уряд підготував положення про комунальний пляж для розгляду в місцевому парламенті. Проте руки в депутатів до нього поки що не дійшли...