Річний план — за півроку

29.05.2010

Із 24 травня кращі з кращих робін гудів європейського континенту змагаються в італійському місті Роверето. На Апеннінах нашу державу представляють львів’яни Юрій Гавелко, Маркіян Івашко та олімпійський чемпіон Пекіна–2008 Віктор Рубан із Харкова, харків’янка Вікторія Коваль, Тетяна Дорохова з Чернівців та Катерина Палеха зі Львова.

На жаль, українки не виправдали медальних сподівань ані в індивідуальній першості, ані в командній — зачарованою для них стала стадія 1/8 фіналу. В особистому заліку Коваль програла у двох ендах фіналістці Інні Степановій, яка затим потрапила до фіналу (фінали та матчі за третє місце відбудуться сьогодні). Дорохова у трьох партіях поступилася туркені Бегунхан Унсал, котра потрапила до «малого» фіналу. А Палеха, за відносно рівної боротьби, лише на «тай–брейку» (коли кожна лучниця робить по одному пострілу) пропустила в наступний раунд француженку Сіріл Делавар.

Напередодні стартів державний тренер Михайло Пінчук у розмові з кореспондентом «УМ» казав, що в індивідуальному заліку дівчатам буде важко боротися за призи, але до снаги дійти до фіналу в командній першості. Водночас фахівець наголосив, що нагороди зараз не головне. «Для наших лучників змагання під відкритим небом в Італії — лише другий старт у новому сезоні. Практично впродовж шести місяців, у холодну пору року, наші спортсмени не мають можливості тренуватися на олімпійській дистанції завдовжки 70 метрів, бо не мають потрібного приміщення. Тому взимку готуємося в залі на 18–метровій дистанції, а лише у квітні виходимо на повітря», — бідкається Михайло Григорович.

Але залишилися «жовто–сині» з порожніми руками й у командних змаганнях. Кваліфікацію завершили з шостим результатом, а в першому раунді «плей–оф», куди потрапили 16 найсильніших збірних, поступилися збірній Данії — 197:204.

Повторили шлях жінок і наші чоловіки — українських лучників на тому ж етапі зупинила збірна Німеччини (209:214).

На тлі невдалого виступу дівчат індивідуальні виступи наших чоловіків мають трохи яскравіший відтінок. Сьогодні по обіді у «перестрілці» за «бронзу» з німцем Флоріаном Флото змагатиметься Маркіян Івашко, який на минулорічному ЧЄ посів другу сходинку.

Олімпійський чемпіон Віктор Рубан у чвертьфіналі поступився майбутньому фіналістові Роману Джірулу, представникові Франції. Молодий Гавелко не впорався з хвилюванням і отримав фатальне «поранення» на стадії 1/32 фіналу від шведа Пера Бенгтссона.

У міксті Рубан учора ще продовжував боротьбу — в команді з Вікторією Коваль.